ERHÜRMAN, İDDİALARA HOLGUÍN’İN SÖZLERİYLE YANIT VERDİ: YAKINLAŞMA BELGELERİ MÜZAKERELER BAŞLADIĞINDA VERİLECEK
Holguín, yakınlaşmalara dair en yakın belgenin 2015-2017 döneminde tarafların BM’ye sunduğu Ortak Belgelere dayandığını ve söz konusu yeni belgelerin müzakereler başladığında verileceğini belirtti.

01 Ekim 2026 Perşembe 08:33
Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Rum tarafında gerçekleştirilen Ulusal Konsey toplantısının ardından bazı kaynakların Güney Kıbrıs’taki haber ajanslarına “yakınlaşmalar” konusunda Kıbrıs Türk tarafını suçlayan açıklamalar yaptığını belirterek, konuya ilişkin açıklama yaptı.
Erhürman, daha önce bu tür açıklamalara kural olarak yanıt vermemeye çalıştığını ancak sürecin yeni bir evreye girdiğini ifade ederek, bu kez konuya ilişkin bilgi paylaşma gereği duyduğunu söyledi.
Erhürman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Şimdi de, Rum Ulusal Konsey toplantısından sonra ‘bazı kaynaklar’ güneydeki haber ajanslarına ‘yakınlaşmalar (convergences)’ konusunda Kıbrıs Türk tarafını suçlayan açıklamalar yapmışlar” ifadelerini kullandı.
Daha önce bu tip açıklamalara yanıt vermemeyi tercih ettiğini belirten Erhürman, “Hele de böyle geç saatlerde. Ancak anlaşılan o ki yeni bir evreye girdik!” dedi.
Erhürman, açıklamasını sabaha bırakması halinde, “Niye geç yanıt verdiniz o zaman? Haberleri hep Rum basınından, kaynaklarından mı alacağız?” şeklinde, zaman zaman haklı tarafları da bulunan sorularla karşılaşılabileceğini ifade etti.
“Aslında tam olarak yanıt değil, bir bilgi!” diyen Erhürman, konuya ilişkin bilginin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguín Cuéllar’ın 28 Eylül’de gazeteci Yusuf Kanlı’ya verdiği ve ANKA Ajansı ile Haber Kıbrıs’ta yayımlanan röportajda yer aldığını belirtti.
ERHÜRMAN, BİR KEZ DAHA HOLGUİN'İN SÖZLERİNİ HATIRLATTI: YAKINLAŞMALARIN KAYDINA EN YAKIN YAKIN BELGE, 2015-17 DÖNEMİNDEKİ "ORTAK BELGELER"DİR
Erhürman, söz konusu röportajdaki soru ve yanıtı şöyle aktardı:
Yusuf Kanlı: “BM, geçmişteki yakınlaşmalara ilişkin incelemesini tamamladı. Her iki tarafa da aynı birleştirilmiş belge mi verilecek? Müzakere kayıtlarının seçici biçimde yorumlanmasının yeni bir anlaşmazlığa yol açmasını nasıl önleyeceksiniz?”
Maria Angela Holguín: “Yakınlaşmalar, her iki tarafın 2015–2017 arasında BM’ye sunduğu ortak belgelere dayanan tek bir çalışma bütünüdür. BM ayrıca arşivlerinde bulunan ve geçmiş çabaları yansıtan başka belgeleri de inceledi. Yakınlaşmaların kaydına en yakın belge, tam da 2015–2017 dönemindeki Ortak Belgelerdir.”
"YAKINLAŞMA BELGELERİ, MÜZAKERELER BAŞLADIĞINDA VERİLECEK"
Holguín, Kıbrıs’ta yeni bir anlaşmazlığın ortaya çıkmasını önlemenin zor olduğunu belirterek, bir anlaşmazlığı açık tutmak için her zaman bir neden bulunabildiğini söyledi. Holguín, geçmişte işlerin hep aynı şekilde yapıldığını söyleyenlere atıfta bulunarak, bugüne kadar ilerleme sağlanamamasının nedeninin de bu yöntemlerin sürekli tekrarlanması olabileceğini ifade etti. Holguín, söz konusu belgenin müzakereler başlamadan önce taraflara verilmesinin yeni bir anlaşmazlık başlığı oluşturabileceğini belirterek, belgenin müzakereler başladığında ve kullanışlı hale geldiğinde verileceğini söyledi.
Erhürman’ın aktardığı röportajdaki Holguín açıklaması şöyle devam etti:
“Kıbrıs’ta yeni bir anlaşmazlığın ortaya çıkmasını önlemek zor; ne yazık ki, bir anlaşmazlığı açık tutmak için her zaman bir neden bulunuyor. Anlıyorum; insanlar bana sık sık işlerin hep böyle yapıldığını söylüyor. Ancak belki de şunu düşünmemiz gerekir: Her şey hep böyle yapıldıysa, bugüne kadar çok fazla ilerleme kaydedilememesinin nedeni tam olarak bu olabilir. Bu nedenle belge, müzakereler başladığında ve kullanışlı hâle geldiğinde verilecek. Daha önce sunulması yeni bir anlaşmazlık başlığı açar.”
Holguín’in açıklamalarına göre BM’nin üzerinde çalıştığı “yakınlaşmalar” belgesi, 2015–2017 yılları arasında iki tarafın BM’ye sunduğu ortak belgeler temelinde hazırlanıyor ve BM arşivlerindeki geçmiş çabalara ilişkin diğer belgeler de incelemeye dahil ediliyor. Belgenin, müzakerelerin başlamasından önce paylaşılmasının ise yeni bir tartışma yaratabileceği değerlendiriliyor.
Cumhurbaşkanı Erhürman'ın konuyla yaptığı paylaşımın tamamı şu şekilde:
"Şimdi de, Rum Ulusal Konsey toplantısından sonra 'bazı kaynaklar' güneydeki haber ajanslarına 'yakınlaşmalar (convergences)' konusunda Kıbrıs Türk tarafını suçlayan açıklamalar yapmışlar.
Daha önce bu tip açıklamalara kural olarak yanıt vermemeye çalışırdım. Hele de böyle geç saatlerde. Ancak anlaşılan o ki yeni bir evreye girdik! Şimdi yanıt vermez, sabahı beklersek, yine 'niye geç yanıt verdiniz o zaman? Haberleri hep Rum basınından, kaynaklarından mı alacağız?' gibi bazen haklı tarafları da olan sorularla karşı karşıya kalabiliriz.
Aslında tam olarak yanıt değil, bir bilgi! Konuyla ilgili bilgi, 28 Eylül'de Sn. Holguin'in, sevgili Yusuf Kanlı'ya verdiği, ANKA Ajansı ve Haber Kıbrıs'ta yer alan röportajda var. Soru ve yanıtı aynen aktarmakla yetiniyorum:
Kanlı: BM, geçmişteki yakınlaşmalara ilişkin incelemesini tamamladı. Her iki tarafa da aynı birleştirilmiş belge mi verilecek? Müzakere kayıtlarının seçici biçimde yorumlanmasının yeni bir anlaşmazlığa yol açmasını nasıl önleyeceksiniz?
Holguín: Yakınlaşmalar, her iki tarafın 2015–2017 arasında BM’ye sunduğu ortak belgelere dayanan tek bir çalışma bütünüdür. BM ayrıca arşivlerinde bulunan ve geçmiş çabaları yansıtan başka belgeleri de inceledi. Yakınlaşmaların kaydına en yakın belge, tam da 2015–2017 dönemindeki Ortak Belgelerdir. Kıbrıs’ta yeni bir anlaşmazlığın ortaya çıkmasını önlemek zor; ne yazık ki, bir anlaşmazlığı açık tutmak için her zaman bir neden bulunuyor. Anlıyorum; insanlar bana sık sık işlerin hep böyle yapıldığını söylüyor. Ancak belki de şunu düşünmemiz gerekir: Her şey hep böyle yapıldıysa, bugüne kadar çok fazla ilerleme kaydedilememesinin nedeni tam olarak bu olabilir. Bu nedenle belge, müzakereler başladığında ve kullanışlı hâle geldiğinde verilecek. Daha önce sunulması yeni bir anlaşmazlık başlığı açar"
Sarıçizmeli: “Pine Tesisleri’ni ülkenin alternatif turizm markalarından biri haline getireceğiz”Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Mehmetçik-Büyükkonuk Belediye Başkan adayı Cemil Sarıçizmeli, Büyükkonuk Pine View Tesisleri’ni CTP’nin belediyecilik vizyonuyla ülkenin alternatif turizm markalarından biri haline getireceklerini söyledi.14 Ekim 2026 Çarşamba 18:53İSKELE
Yusuf Avcıoğlu, Halkın Partisi’nden İstifa Etti: Milletvekilliği adaylığından da çekildiHalkın Partisi Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi üyesi Yusuf Avcıoğlu, parti üyeliğinden ve üstlendiği tüm görevlerden istifa ettiğini açıkladı.14 Ekim 2026 Çarşamba 18:29KIBRIS
TDP’de Milletvekili Listelerine Kadın Damgası, İşte adaylar…Toplumcu Demokrasi Partisi’nde (TDP) milletvekili adaylığı hazırlıkları sürerken, milletvekili listelerinde kadın adayların ağırlığı dikkat çekiyor.14 Ekim 2026 Çarşamba 18:13KIBRIS
Kalecik Dolum Tesisleri’nde süresiz grev: Bayilere akaryakıt verilmiyorKıbrıs Türk Petrol İşçileri Sendikası, 9 personelle ilgili işten durdurma ihbarının işveren tarafından geri çekilmemesi nedeniyle bu sabahtan itibaren Kıbrıs Türk Petrolleri’nin Kalecik Dolum Tesisleri’nde süresiz grev başlattı.14 Ekim 2026 Çarşamba 12:41KIBRIS
Aktunç: Lefkoşa sloganlarla yönetilecek bir şehir değilAktunç, başkentin plansız büyüme, trafik, yol, otopark ve temizlik sorunlarına dikkat çekerek, Lefkoşa’nın yeniden planlanması ve kent genelinde belirli standartların oluşturulması gerektiğini vurguladı.14 Ekim 2026 Çarşamba 10:07LEFKOŞA
Halk TV'ye kayyım atandı: Polis kanala girdi, yayın durduruldu, 17 gözaltı!Halk TV'nin İstanbul'daki binasına sabahın erken saatlerinde polis operasyonu düzenlendi. Kanala kayyım atanırken, televizyon yayını durduruldu. 17 kişi hakkında gözaltı kararı verildi, 11 kişi gözaltına alındı.14 Ekim 2026 Çarşamba 09:55TÜRKİYE
Yaz saati uygulaması 25 Ekim’de sona erecek: Saatler bir saat geri alınacakÜlkede yaz saati uygulaması 25 Ekim Pazar günü saat 04.00’te sona erecek ve saatler 03.00’e alınacak.14 Ekim 2026 Çarşamba 08:31KIBRIS
Meteoroloji Dairesi’nden kuvvetli sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, 11.00-17.00 saatleri arasında sağanak yağış olacağını kaydederek sel, taşkın, dolu, yıldırım ve kuvvetli rüzgâra karşı tedbirli olunması uyarısında bulundu.14 Ekim 2026 Çarşamba 08:09KIBRIS
Hristodulidis: Türkiye’deki COP31 Zirvesi’ne katılacağımRum Lider Nikos Hristodulidis, gelecek ay Antalya’da düzenlenecek COP31 İklim Zirvesi’ne katılacağını açıkladı.13 Ekim 2026 Salı 20:28KIBRIS SORUNU
Sıla Usar İncirli: 6 Aralık’ta hem yerel yönetimlerde hem de hükümette iktidara geleceğizİncirli, “Herkes İçin Hizmet-Yerel Vizyon 2030” buluşmasında yaptığı konuşmada, 6 Aralık’ın siyasi tarih açısından büyük bir gün olacağını belirterek, “Hem yerel yönetimlerde hem de hükümette iktidara geleceğiz. İnsanlarımıza hizmet için geleceğiz” dedi.13 Ekim 2026 Salı 20:22KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.