TDP İLE DİSİ'DEN 2 TOPLUMLU 2 BÖLGELİ FESTİVAL
Özyiğit: "Bölünmüş adamızı yeniden birleştirerek, barış ve dostlukların simgesi yapalım

30 Ocak 2016 Cumartesi 15:46
[gallery columns="1" size="medium" ids="109274,109273,109271,109270,109269"]
ÖZYİĞİT: “GELİNİZ, BÖLÜNMÜŞ ADAMIZI YENİDEN BİRLEŞTİREREK, BÖLGEMİZE ÖRNEK OLACAK BARIŞ, DOSTLUK VE GÜZELLİKLERİN SİMGESİ YAPALIM”
NEOFİTU: “HAYATIMIZIN EN ÖNEMLİ OYUNUNU KAZANMAK GELİN TEK BİR EKİP GİBİ ÇALIŞALIM”
Toplumcu Demokrasi Partisi(TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs adasının yeniden birleştirilmesi için Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlara çözüm için “kararlılık” gösterme çağrısında bulundu. Özyiğit, “Hangi din, dil ve etnik kökene mensup olursa olsun, bu ülkenin güzel insanları, geliniz, bölünmüş adamızı yeniden birleştirerek, bölgemize örnek olacak barış, dostluk ve güzelliklerin simgesi yapalım” dedi.
Özyiğit, TDP ile Demokratik Seferberlik Partisi’nin (DİSİ), adanın yeniden birleştirilmesi ve barış vizyonuna yönelik güçlü mesaj vermek amacıyla bugün Lefkoşa’da düzenlediği festivalde DİSİ Başkanı Averof Neofitu ile birlikte birer konuşma yaptı.
Özyiğit ile Neofitu, ara bölgede başlayıp, önce Güney Lefkoşa’da, daha sonra da Kuzey Lefkoşa’da devam eden etkinliğin açılışında, adanın yeniden birleştirilmesi isteklerini ortaya koymak için, 2 tuval üzerinde bulunan Kıbrıs adası resmindeki ara bölgeyi boyadı. Siyasi parti liderleri tuvale, Türkçe ve Rumca “adayı birleştirebiliriz” yazdı.
Etkinliğin ikinci ayağı Güney Lefkoşa’da Ledras Caddesi üzerinde, üçüncü ve son bölümü de Büyük Han civarında gerçekleştirildi. Her iki tarafta yer alan etkinlikte, Maronit Korusu ve İki Toplumlu Koro şarkılar söyledi. İki Toplumlu Müzik ve Dans Grubu ile İki Toplumlu Folklor Grubu göseri sahneledi. Etkinlikte Kıbrıslı ressam, fotoğrafçı ve seramikçilerin eserleri de sergilendi.
Bölgedeki vatandaşlarla da sohbet eden Özyiğit ile Neofitu, Büyük Han’da birlikte kahve içti. Etkinlik süresince Özyiğit’e eşlik eden LTB Başkanı Mehmet Harmancı da onlara katıldı.
ÖZYİĞİT: “AKDENİZ’İN BENZERSİZ GÜZELLİKTEKİ BU ADASINI YENİDEN BİRLEŞTİRELİM”
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, hem Ledra Caddesi, hem de Büyük Han yakınlarında yaptığı her iki konuşmada da, adanın yeniden birleştirilmesi çağrısını yeniledi. Özyiğit, “Hep birlikte irademizi ortaya koyalım, kararlılık ve samimiyetimizden asla ödün vermeyelim ve Akdeniz’in benzersiz güzellikteki bu adasını yeniden birleştirelim” dedi.
Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların, “ hangi dil, din ve etnik kökene bağlı olursa olsun Kıbrıslı” olduğunu belirten Özyiğit, “Yıllarca bir arada, sorunsuz, huzur içerisinde yaşamayı başarmış olan bu toprakların insanları, dışarıdan yapılan müdahaleler ile bölündü. Bu topraklarda acıyı da, gözyaşını da, hüznü de birlikte yaşadık” dedi.
Kapıların açılmasıyla Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların birbirini yakından tanıma, anlama, empati kurabilme ve yakınlaşma fırsatı bulduğunu kaydeden Özyiğit, bulunacak çözümle birlikte “beyinlerdeki sınırların” da kalkması gerektiğini ifade etti.
Özyiğit, bugün etkinliği düzenleyen siyasi kurumların, 2004’te çözüm planının halka sunulduğu referandumda, “ortak vatanımızın yeniden birleşmesi için evet diyen siyasi” yapılar olduğuna dikkat çekti.
2014’te Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis arasında imzalanan ve bir çözüm planının çerçevesini belirleyen 7 maddelik ortak açıklama ışığında, “beklenen ilerlemelerin” kaydedilemediğini belirten Özyiğit, “Mustafa Akıncı’nın göreve gelmesiyle birlikte, hem adadaki, hem de müzakerelerdeki olumsuz atmosfer dağıldı ve çözüm umutları hızla yükseldi. Müzakerelerde kısa sürede olumlu ilerlemeler sağlandı. Özlü konuların görüşülmesine ise devam ediliyor” dedi.
NEOFİTU: “DÜŞÜNCELERDEKİ BÖLÜNMÜŞLÜĞÜN KALDIRILMASINA YARDIMCI OLMA”
DİSİ Başkanı Averof Neofitu, yapılan etkinliklerle “insanlarımızın düşüncelerinde var olan bölünmüşlüğün” kaldırılmasına yardımcı olmayı umut ettiklerini söyledi.
Neofitu, “Mümkün olabilecek en iyi çözüme ulaşsak dahi, her iki toplumun bulunan çözüme inanması gerek. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların işbirliği yapmayı öğrenmesi ve birbirlerine güvenmesi gerek” dedi.
TDP ve DİSİ’nin yakın ve faydalı bir ilişki geliştirdiğini kaydeden Neofitu,”Bizi birleştiren, Avrupa Birliği altına Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi ve Kıbrıslıların refahının artmasını içeren vizyonumuzdur” dedi.
Etkinliği düzenleyerek, Kıbrıs’ın kültürel zenginliğini, Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar, Maronit, Ermenileri ve Latinlerin ortak mirasını, benzerliklerini ve farklılıklarını göstermek istediklerini belirten Neofitu, bugün güçlü bir mesaj ilettiklerine inandıklarını kaydetti.
DİSİ’nin kalıcı ve işlevsel bir çözüm bulunması konusunda kararlı olduğunu ve Anastasiadis ile Akıncı’ya çözüm sürecinde desteklerinin tam olduğunu belirten Neofitu, adada kalıcı ve işlevsel bir çözüm bulunması yönünde gelecek nesillere karşı sorumlulukları bulunduğunu kaydetti.
Liderlerin Kıbrıs sorununun en zor konularını görüşmekte olduğuna işaret eden Neofitu, “Bunu rekabetçi bir oyun olarak görmemeliyiz. Birinin kazanırken diğerinin kaybettiği bir oyun gibi. Hayatımızın en önemli oyununu kazanmak gelin tek bir ekip gibi çalışalım” dedi.
ARUCAD’da Empati Atölyesi GerçekleştirildiEtkinlikte, engelli bireylerin günlük yaşamda, eğitim ortamlarında ve sanatsal üretim süreçlerinde karşılaştıkları yapısal engellere dair farkındalık oluşturulması amaçlandı.19 Aralık 2025 Cuma 18:54ARUCAD
Sanat, Hafıza ve Gelecek Aynı SergideKıbrıs Modern Sanat Müzesi, Başbakan Ünal Üstel tarafından açılan 2025’in son sergisinde, 15 ödüllü akademisyen sanatçının 50 eserini bir araya getirerek sanatı, kurumsal hafızayı ve gelecek vizyonunu aynı çatı altında buluşturdu.19 Aralık 2025 Cuma 18:53YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Uyuşturucu soruşturmasında ünlü isimler için serbest bırakma kararıİstanbul'da ünlü isimlere yönelik uyuşturucu soruşturmasında oyuncu İrem Sak, şarkıcı Aleyna Tilki, internet ünlüsü Danla Bilic gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.19 Aralık 2025 Cuma 17:52TÜRKİYE
Gazimağusa’da sahte resmi evrakla hisse devri: 1 kişi tutuklandı!Gazimağusa’da bir sağlık şirketine ait hisselerin sahte resmi evrak düzenlenerek devralındığı olayla ilgili bir kişi tutuklandı.19 Aralık 2025 Cuma 17:49GAZİMAĞUSA
10 günlük bütçe maratonu bugün tamamlanıyorCumhuriyet Meclisi’nde 10 gündür süren bütçe görüşmeleri bugün tamamlanıyor.19 Aralık 2025 Cuma 17:48KIBRIS
Lefkoşa-Girne ana yolunda ulaşım bir ay boyunca geliş güzergahından sağlanacakLefkoşa-Girne ana yolunun gidiş güzergahı, yol yapım ve onarım çalışmaları nedeniyle yarından itibaren bir ay boyunca kapatılarak, trafik, geliş güzergahından kontrollü olarak sağlanacak.19 Aralık 2025 Cuma 17:47KIBRIS
Alayköy-Metehan Çevre Yolu’nun bir bölümü yarın bisiklet yarışı nedeniyle trafiğe kapatılacakAlayköy-Metehan çevre yolunda yarın saat 10.00’da, bisiklet yarışı kapsamında, yolun bir kısmı trafik akışına kapatılacak.19 Aralık 2025 Cuma 17:46KIBRIS
Girne - Tatlısu Anayolunda kaza!Esentepe-Tatlısu ana yolu üzerinde bugün saat 13.00 sıralarında meydana gelen trafik kazasında araç sürücüsü ağır yaralandı.19 Aralık 2025 Cuma 17:45KIBRIS
Kıbrıslı Rum ressam Yorgos Gavriil’in evine patlayıcı madde ile saldırıldı!Güney Kıbrıs’ta ölüm tehditleri aldığı gerekçesiyle “Sistem Karşıtı Sanat” başlıklı resim sergisini iptal etmek zorunda kalan Kıbrıslı Rum ressam Yorgos Gavriil’in evine patlayıcı maddeyle saldırı düzenlendi.19 Aralık 2025 Cuma 14:00GÜNEY KIBRIS
LTB, şap hastalığına karşı tedbirleri arttırarak sürdürüyorVerilen bilgiye göre, LTB bu kapsamda araçlı dezenfeksiyon noktalarını üçe çıkardı.19 Aralık 2025 Cuma 13:59LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.