MISIR'DAN BARIŞ İÇİN 3 AŞAMALI PLAN
Mısır'dan, Gazze'de savaşı sona erdirecek bir öneri geldi. Üç aşamalı plana göre Hamas, Gazze'nin kontrolünü bırakacak. Filistin Yönetimi çatısı altında teknokrat hükümet kurulacak.

26 Aralık 2023 Salı 21:38
Gazze'de savaşı sona erdirecek plan Mısır'dan geldi. Mısır, Katar ile birlikte hazırladıkları üç aşamalı planı masaya koydu.
"İddialı" olarak nitelenen plan, savaşın tarafları İsrail ve Hamas'a sunuldu. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa hükümetlerine de iletildi.
Plan, ateşkesle birlikte üç aşamalı takas öneriyor. İlk aşamada, Hamas, rehin tuttuğu bütün sivilleri serbest bırakacak. Karşılığında İsrail hapishanelerinden Filistinli mahkumlar bırakılacak. İlk aşama 7 ila 10 gün sürecek ateşkesle gerçekleştirilecek.
İkinci aşamada Hamas, daha fazla Filistinli mahkuma karşılık elindeki bütün İsrailli kadın askerleri bırakacak. Yine takas için bir haftalık ateşkes yapılacak.
Üçüncü ve son aşama ise taraflar arasında bir ay sürecek pazarlık öngörüyor. Hamas'ın elindeki bütün İsraillli askeri personele karşılık, daha fazla Filistinli mahkumun serbest bırakılması ve İsrail askerlerinin çekilmesi görüşülecek.
Ateşkes boyunca Mısır, Hamas ile Filistin Yönetimi'nin birleşmesini sağlamak üzere yapılacak görüşmeler başkanlık edecek. Hamas'ı da kapsayacak yeni Filistin Yönetimi, Batı Şeria ve Gazze'yi yönetecek, uzmanlardan oluşan hükümeti atayacak. "Times of Israel" gazetesinin haberine göre teknokratlardan oluşan hükümetle seçime gidilecek.
Hamas ve İslami Cihad'dan sıcağı sıcağına itiraz geldi. Mısırlı güvenlik kaynaklarına göre her iki örgüt de planı reddetti. Hamas, esir takasıyla ilgili pazarlıklara başlamak için İsrail'in saldırılarının durmasını şart koşuyor. İslami Cihad da "bütün İsrailli rehinelere karşı bütün Filistinli mahkumları" takas etmek istiyor.
Hamas'ın Gazze'nin kontrolünü bırakmasını öneren planın ortaya çıkmasının ardından Yahya Sinvar konuştu. Hamas'ın Gazze sorumlusu Sinvar, 7 Ekim'deki baskından bu yana ilk kez kamuya açık mesaj verdi. İsrail'in hedefindeki isim, Hamas'ın siyasi lider kadrosuna seslendi. "İsrail'e karşı benzeri görülmemiş bir savaş yürütüyoruz, İsrail ordusunu yeniyoruz" dedi. Hamas'ın İsrail'in şartlarını asla kabul etmeyeceğini belirtti.
İsrail basının, planın güvenlik kabinesinde görüşüleceğini yazdı. Başbakan Benyamin Netanyahu'dan ise, hükümetin ateşkes ilan edeceğine dair söylentileri yalanladı. Gazze'de askerleri ziyaret ettikten sonra konuşan İsrail Başbakanı, "Savaş bitmedi, durmayacağız, savaşmaya devam edeceğiz" dedi. Çatışmaların önümüzdeki günlerde yoğunlaşacağını belirtti.
Basketbolda Kılıf &Kılıf Prolig heyecanı başlıyor...KKTC Basketbol Federasyonu (KKTCBF) 2025-26 Pro Lig Kılıf&Kılıf Basketbol Sezonu başlıyor. Basketbolseverlerin merakla beklediği sezon, üç karşılaşma ile start alacak.20 Aralık 2025 Cumartesi 22:02KIBRIS
Valizinden 32 kilo kuyruk yağı, 3 kilo biber çıktı!Ercan Havalimanı’ndan 16 Aralık 2025 tarihinde KKTC’ye giriş yapan S.K. (E-35)’nin valizinde, Gümrük ve Rüsumat Dairesi görevlileri tarafından yapılan kontrolde gümrüğe beyan edilmemiş gıda maddeleri tespit edildi.20 Aralık 2025 Cumartesi 20:23KIBRIS
Ülke genelindeki trafik denetimlerinde 321 sürücü rapor edildiÜlke genelinde dün gece yapılan trafik denetimlerinde 321 sürücü rapor edildi, 31 araç trafikten men edildi.20 Aralık 2025 Cumartesi 20:00KIBRIS
Yarın şiddetli yağış bekleniyorÜlkede yarın öğle saatlerinden itibaren şiddetli yağış bekleniyor.20 Aralık 2025 Cumartesi 19:58HAVA DURUMU
ARUCAD’da Empati Atölyesi GerçekleştirildiEtkinlikte, engelli bireylerin günlük yaşamda, eğitim ortamlarında ve sanatsal üretim süreçlerinde karşılaştıkları yapısal engellere dair farkındalık oluşturulması amaçlandı.19 Aralık 2025 Cuma 18:54ARUCAD
Sanat, Hafıza ve Gelecek Aynı SergideKıbrıs Modern Sanat Müzesi, Başbakan Ünal Üstel tarafından açılan 2025’in son sergisinde, 15 ödüllü akademisyen sanatçının 50 eserini bir araya getirerek sanatı, kurumsal hafızayı ve gelecek vizyonunu aynı çatı altında buluşturdu.19 Aralık 2025 Cuma 18:53YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Uyuşturucu soruşturmasında ünlü isimler için serbest bırakma kararıİstanbul'da ünlü isimlere yönelik uyuşturucu soruşturmasında oyuncu İrem Sak, şarkıcı Aleyna Tilki, internet ünlüsü Danla Bilic gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.19 Aralık 2025 Cuma 17:52TÜRKİYE
Gazimağusa’da sahte resmi evrakla hisse devri: 1 kişi tutuklandı!Gazimağusa’da bir sağlık şirketine ait hisselerin sahte resmi evrak düzenlenerek devralındığı olayla ilgili bir kişi tutuklandı.19 Aralık 2025 Cuma 17:49GAZİMAĞUSA
10 günlük bütçe maratonu bugün tamamlanıyorCumhuriyet Meclisi’nde 10 gündür süren bütçe görüşmeleri bugün tamamlanıyor.19 Aralık 2025 Cuma 17:48KIBRIS
Lefkoşa-Girne ana yolunda ulaşım bir ay boyunca geliş güzergahından sağlanacakLefkoşa-Girne ana yolunun gidiş güzergahı, yol yapım ve onarım çalışmaları nedeniyle yarından itibaren bir ay boyunca kapatılarak, trafik, geliş güzergahından kontrollü olarak sağlanacak.19 Aralık 2025 Cuma 17:47KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.