JAPONYA’DA NÜKLEER ATIK SU KRİZİ BİTMİYOR
Japonya, Fukuşima'daki atık suyun tahliye zamanına, kapsamlı değerlendirme sonrasında karar verecek.

04 Temmuz 2023 Salı 15:36
Japonya, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’nde biriken radyoaktif özellikli atık suyun denize salıverilmesi zamanını, kapsamlı değerlendirme sonrasında belirleyecek.
2011’deki deprem ve tsunami sonrası hasar gören nükleer santralde biriken radyoaktif özellikli atık suyun denize tahliyesi planı, ülke kamuoyunda gündem oluşturuyor. Japonya hükümeti, komşu ülkelerin ve yerel balıkçıların, atık suyun çevre, gıda güvenliği ve insan sağlığı için risk oluşturabileceğine dair endişelerini hafifletmeyi hedefliyor.
Japonya Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, yaptığı açıklamada, atık suyun denize salıverilmesi zamanını, kapsamlı değerlendirme sonrası ilan edeceklerini söyledi. Matsuno, denize tahliyenin bu yıl yaz aylarında başlatılması planlamasında olası bir değişiklik öngörülebileceğine yönelik soruya, “değişiklik olmayacağı” yanıtını verdi.
Atık suyun, güvenlik tedbirlerine katı şekilde uyularak, denize tahliye edileceğini kaydeden Matsuno, sürece ilişkin televizyon ve sosyal medya yoluyla halkın bilgilendirileceğini söyledi. İktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) koalisyon ortağı Komeito’nun “kötü söylenti” uyarısını dikkate aldıklarını kaydeden Matsuno, “itibar zedelenmesine karşı” eyleme geçeceklerini belirtti.
Komeito’nun Genel Başkanı Yamaguçi Natsuo, atık suyun, yüzme sezonunda boşaltılmaması gerektiğini belirterek, “Kötü söylentilere karşı (hükümetin) acele etmemesini arzu ediyoruz.” demişti.
UAEA BAŞKANI TOKYO’DA
Öte yandan Japonya’da hükümet temsilcileri, başkent Tokyo’da, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi ve heyetiyle bir araya gelecek. Grossi, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile görüşecek.
Ziyaret kapsamında, radyoaktif özellikli atık suyun denize tahliye edilmesi planının güvenliğine yönelik UAEA’nın son raporu, Japonya hükümetine teslim edilecek.
UAEA’nın raporu doğrultusunda, denize tahliye tarihinin netleşmesi bekleniyor.
Pasifik ülkeleri gezisi kapsamında Grossi’nin, UAEA’nın görüşlerini, tahliyenin çevresel etkilerine yönelik endişeler taşıyan Güney Kore ve Yeni Zelanda’ya da aktaracağı kaydediliyor.
Santraldeki reaktörleri soğutma işlevi gören saf su içinde oluşan radyoaktif maddeler, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) sayesinde, trityum materyali haricinde ayrışıyor.
Plana göre, trityum elementi içeren sıvı, sulandırılarak seyreltilecek. Böylelikle tesis işleticisi TEPCO, günden güne artış gösteren suyu periyotlar halinde denize boşaltabilecek.
Resmi takvimin kamuoyuna açıklanmamasına rağmen okyanusa tahliye periyodunun bu yıl yaz aylarında başlatılacağı açıklanmıştı.
ÇİN VE GÜNEY KORE TEPKİLİ
Önceki Suga Yoşihide hükümeti, santralde biriken atık suyun denize boşaltılacağı planını Nisan 2021’de duyurmuştu. Komşu ülkeler Çin ve Güney Kore karara tepki göstermişti.
Mart 2011’de 9 büyüklüğündeki deprem ile tsunaminin, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’ndeki reaktörde yol açtığı nükleer erimeler havaya karışmış ve santralin çevresi tahliye bölgesi ilan edilmişti.
TSK, Karadeniz'de İHA düşürdüTSK, Karadeniz'de İHA düşürdü; MSB'den açıklama geldi: Kontrolden çıkan araç, emniyetli bir bölgede düşürüldü15 Aralık 2025 Pazartesi 23:09TÜRKİYE
Çin için yapay zeka "ulusal beka" meselesiYapay zeka çalışmalarında attığı adımlarla ABD'nin öncü olduğu bir alanda iddiasını ortaya koyan Çin, küresel düzenin kodlarının yeniden yazıldığı hegemonya mücadelesinde "ben de varım" diyor.15 Aralık 2025 Pazartesi 21:03TEKNOLOJİ
" Kesintilerin Nedeni Üretim Yetersizliği "Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Ahmet Tuğcu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, üretim yetersizliği nedeniyle bazı bölgelerde elektrik kesintilerinin yaşandığını belirtti. 15 Aralık 2025 Pazartesi 20:44KIBRIS
Tarım Bakanı Çavuş: Bazı hayvanda testler pozitif çıktı. Aşılama yarın başlıyor500 bin doz aşının da bu gece ülkeye geleceğini ve pandemi sürecindeki gibi aşılama sürecinin yarın başlayacağını söyledi.15 Aralık 2025 Pazartesi 20:42KIBRIS
Hasipoğlu: Prim desteğinden 8 bin 500 iş yeri, 86 bin çalışan faydalanıyorCumhuriyet Meclis Genel Kurulu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 19 milyar 523 milyon 986 bin TL’lik bütçesi görüşülüyor.15 Aralık 2025 Pazartesi 20:41KIBRIS
Çeler: “13. maaş ve benzeri destekler özel sektör çalışanları için de mümkün olabilir”Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Zeki Çeler, Bahar Sancar’ın Gündem Kıbrıs’ta hazırlayıp sunduğu programa konuk oldu.15 Aralık 2025 Pazartesi 17:23KIBRIS
Lefkoşa'ya yeni park...LTB-İMO iş birliğiyle yapılan İMO Anı Parkı açıldıParkta merhum İMO üyeleri ile 6 Şubat depreminde kaybedilen Şampiyon Melekler anısına oluşturulan anıt da yer alıyor.15 Aralık 2025 Pazartesi 16:41LEFKOŞA
Haspolat, İskele ve Girne’de 3 ani ölüm...Haspolat, İskele ve Girne'de 93, 51 ve 58 yaşlarındaki üç kişi aniden rahatsızlanark yaşamını yitirdi.15 Aralık 2025 Pazartesi 16:06KIBRIS
Manifest grubuna hapis cezası"Hayasızca hareketlerde bulunma" suçlamasıyla yargılanan Manifest müzik grubu üyelerine İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi'nden hapis cezası çıktı.15 Aralık 2025 Pazartesi 15:26TÜRKİYE
Kamu-İş’in açtığı dava sendika lehine sonuçlandıKamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, Göç Yasası kapsamında ödenmesi gereken kıdem tazminatlarının ödenmemesi nedeniyle açılan davanın sendika lehine sonuçlandığını açıkladı15 Aralık 2025 Pazartesi 15:22KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.