LEFKOŞA'YA YENİ PARK...LTB-İMO İŞ BİRLİĞİYLE YAPILAN İMO ANI PARKI AÇILDI
Parkta merhum İMO üyeleri ile 6 Şubat depreminde kaybedilen Şampiyon Melekler anısına oluşturulan anıt da yer alıyor.

15 Aralık 2025 Pazartesi 16:41
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ile İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) iş birliğinde Ortaköy Dr. Remzi Gönenç Sokak’ta yapımı tamamlanan İMO Anı Parkı hizmete açıldı.
Parkta merhum İMO üyeleri ile 6 Şubat depreminde kaybedilen Şampiyon Melekler anısına oluşturulan anıt da yer alıyor.
Açılışa LTB Başkanı Mehmet Harmancı, İMO Başkanı Doç. Dr. Abdullah Ekinci, Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve yöneticileri ile İMO yönetim kurulu ve üyeleri katıldı.
-Başkanı Harmancı: “Lefkoşa vefanın da başkentidir”
LTB’den verilen bilgiye göre, LTB Başkanı Mehmet Harmancı açılışta yaptığı konuşmada; kayıpların yüreklerde derin ve unutulmaz bir iz bıraktığını belirterek, Anı Parkı’nın anılara sahip çıkmanın ve geleceğe umutla bakmanın güçlü bir simgesi olacağını vurguladı. Projenin sivil toplum, meslek odaları ve yerel yönetimler arasında örnek bir iş birliğini temsil ettiğini söyleyen Harmancı, “Bu parkla Lefkoşa, vefanın da başkenti olduğunu bir kez daha gösterdi. Geçmişe sahip çıkmak ve kente emek verenleri anmak çok önemli” dedi.
-“Bilim, sağlam şehirler için rehberimizdir”
LTB ve İMO arasındaki iş birliğinin uzun yıllar devam etmesini temenni eden Harmancı, toplumun aydınlık yüzünü temsil eden meslek odalarıyla yerel yönetimlerin birlikte çalışmasının olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade etti.
Harmancı, ayrıca parkta kendi ailesi açısından da bir anı bulunduğunu belirterek, İnşaat Mühendisliği Fakültesi son sınıf öğrencisi iken kaybettikleri merhum abisinin isminin parkta yer aldığını kaydetti.
Bilime ve mühendisliğe vurgu yapan Harmancı, “Bilime inandığımızda İSİAS gibi acıları yaşamayız. Mühendisliğe önem verdiğimizde sağlam şehirler ve güvenli binalar inşa edebiliriz” dedi.
-Ekinci: “Bu Park Sadece Yeşil Bir Alan Değil, Hafızası da Olan Bir Mekandır”
İMO Başkanı Doç. Dr. Abdullah Ekinci de, İMO’nun her zaman toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini belirterek, parkın merhum İMO üyelerinin anılacağı kamusal bir alan olarak tasarlandığını söyledi.
Ekinci, “Bugün burada sadece bir park açmıyoruz. Bu alan, hafızası olan, geçmişi ve yaşanmışlıkları barındıran bir mekandır. Parkın en önemli unsurlarından biri de merhum İMO üyeleri ile 6 Şubat depremindeki kayıplarımızın anısına oluşturulan anıttır” dedi.
-“Bu anıt, yaşanan yıkımın nedenlerinin unutulmaması ve mühendisliğin öneminin hatırlatılması açısından anlamlıdır”
Deprem sonrası toplumsal sorumluluk bilinciyle enkaz alanında görev yapan İMO eski Başkanı Gürkan Yağcıoğlu’nun da açılışa katıldığını belirten Ekinci, ayrıca İMO Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Coşan ile Oda Laboratuvar Müdürü Enver Toker tarafından enkazdan getirilen numunelerin de anıtta sergilendiğini belirtti. Ekinci, bu anıtın yaşanan yıkımın nedenlerinin unutulmaması ve mühendisliğin insan hayatındaki hayati öneminin hatırlatılması açısından büyük anlam taşıdığını kaydetti.
Ekinci, projenin hayata geçmesinde emeği olanlara teşekkür edrek parkın hayırlı olmasını diledi.
-Yetkili: “Sevgi ve saygı ile beslenen vefa duygusu insanları birleştiren en değerli olgulardandır”
Merhum İnşaat Mühendislerinin ailelerini temsilen Havva Yetkili park açılışında olmanın kendisini duygulandırdığını söyledi. Yetkili, sevgi ve saygı ile beslenen vefa duygusunun insanları ve toplumları birleştiren en değerli olgulardan birisi olduğunu ve bugün açılışta bu olgunun kendilerini birleştirdiği özel bir ana tanıklık ettiklerini kaydetti.
Yetkili emek veren herkese teşekkür ederek; ülkelerin ekonomik kalkınmasında mühendislik hizmetleri ve inşaat mühendisliği hizmetlerinin ne kadar ön planda olduğunu vurguladı. Yetkili, “Bugün kaybettiğimiz meslektaşlarımızı anarken gerek özel sektörde gerekse kamu sektöründe yaptığı çalışmalar ülkemize önemli kazanımlar sağlamıştır.” dedi.
-Aktuğralı: “Dayanışmanın en güzel örneğini 6 Şubat ve sonrasında gösterdik. Anıt da bunun bir yansımasıdır”
Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Temsilcisi Murat Aktuğralı ise adalet mücadelesini sürdürdüklerini kaydetti. “Burada mühendislik biliminin çok değerli temsilcileri var. Bugün yaratılan eserde isimleri depremle özdeşleşen çocuklarımızın, kayıplarımızın adının da anılması bizler için çok değerli” diyen Aktuğralı deprem denince ilk Şampiyon Melekler’in akıllarına geldiğini belirtti.
Depremin ülkenin gerçeği olduğunu dile getiren Aktuğralı, “Bizim toplum olarak bilime ne kadar çok inandığımızı gururla anlatıyorum. Bu inancı yitirmeyelim. Mühendisliğin temsilcileri olarak bu yoldan sapmayalım ve deprem gerçeğimizi hiç unutmayalım” diye konuştu.
LTB, İMO ve katkı koyan herkese çok teşekkür eden Aktuğralı, ” Dayanışmanın en güzel örneğini 6 Şubat ve sonrasında toplum olarak gösterdik. Bu anıt da bunun bir yansımasıdır. Çocuklarımızın ismini yaşatmak bizlerin bir borcudur. Ülkemizde ve farklı coğrafyalarda da çocuklarımızın isimlerini en güzel şekilde yaşatmayı kendimize bir borç bildik. Sizlerin dayanışması ile kendimizi bu anlamda çok daha güçlü hissediyoruz.” dedi.
-“Sürdürülebilir şehircilik ilkeleri doğrultusunda tasarlanan park çevre bilincinin geliştirilmesine katkı sunacak şekilde hayata geçirildi”
Açıklamada parkla ilgili şu bilgiler de aktarıldı:
“Anı Parkı, sürdürülebilir şehircilik ilkeleri doğrultusunda tasarlanarak çevre bilincinin geliştirilmesine katkı sunacak şekilde Lefkoşa’ya kazandırıldı. Yaklaşık 3,5 dönümlük alan üzerine kurulan parkta 1000’e yakın bitki ve ağaç yer alıyor.
Parkta 190 metre uzunluğunda kaldırım, 200 kişilik amfi alanı ve 25 araç kapasiteli otopark bulunuyor. Alanda ayrıca İMO’nun merhum üyelerini temsilen oluşturulan anıt ile Şampiyon Melekler Anıtı da yer alarak parkın toplumsal hafıza açısından önemli bir buluşma noktası olmasına katkı sağlıyor.
Projede çevre dostu uygulamalar ön planda tutulurken, doğal alanların korunmasına özen gösterildi ve toplumun sosyal ihtiyaçlarıyla uyumlu, çok amaçlı bir kamusal alan oluşturuldu.
Haspolat Sanayi Bölgesi'nde Yangın: 12 Dönümlük Arazi ve 140 Balya Kül OlduHaspolat Sanayi Bölgesi'nde bulunan bir arazide bugün saat 18.00 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.22 Temmuz 2026 Çarşamba 19:48KIBRIS
Örgütlerden "Federal Çözüm Hemen Şimdi” sloganıyla eylem…Birleşik Kıbrıs - İki Toplumlu Barış İnisiyatifi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs'ı ziyareti kapsamında ”Federal Çözüm Hemen Şimdi” sloganıyla yapılacak eylemlere katılım çağrısı yaptı.22 Temmuz 2026 Çarşamba 19:46KIBRIS SORUNU
Türkiye Kıbrıs adasına çekilecek doğalgaz hattı için Akdeniz'de Navtex duyurduTürkiye, Kıbrıs adasına doğalgaz boru hattı çalışmaları için Ağustos ayı sonuna kadar Akdeniz'de Navtex ilan etti.22 Temmuz 2026 Çarşamba 19:44KIBRIS
Dikmen'de Hurdalık Alanda Yangın: Çok Sayıda Ekip Seferber OlduDikmen-Taşkent Anayolu'nun güney kısmında bulunan hurdalık alanda çıkan yangın, ekiplerin yoğun müdahalesiyle kontrol altına alındı.22 Temmuz 2026 Çarşamba 18:05KIBRIS
“Çözümsüzlük çöküştür, bu ülkenin iyi bir geleceğe ihtiyacı var”TDP Genel Sekreteri Redif Ekinci, Kanal Sim’de Meyil Adakul’un hazırlayıp sunduğu programa konuk olarak, Kıbrıs sorunu, ekonomi, sağlık, eğitim, dijital dönüşüm ve yaklaşan seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.22 Temmuz 2026 Çarşamba 17:04KIBRIS
El-Sen Başkanı Tuğcu: "Üretim Yetersizliği Nedeniyle Elektrik Kesintileri Başladı"Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Ahmet Tuğcu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkede yaşanan elektrik kesintilerinin üretim yetersizliğinden kaynaklandığını öne sürdü.22 Temmuz 2026 Çarşamba 16:58KIBRIS
Bloomberg: Oruç Reis, KKTC doğalgaz boru hattı güzergâhında sismik araştırma yapacakBloomberg'in haberine göre sismik araştırma gemisi Oruç Reis, 30 Ağustos'a kadar Türkiye ile KKTC arasında planlanan doğalgaz boru hattının deniz güzergâhında sismik çalışmalar yürütecek.22 Temmuz 2026 Çarşamba 14:08KIBRIS
1 Ağustos'a kadar 12.00-16.00 saatleri arasında güneş altında çalışma yasaklandı!Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Meteoroloji Dairesi'nin yüksek sıcaklık tahminleri doğrultusunda aldığı karar Resmi Gazete'de yayımlandı.22 Temmuz 2026 Çarşamba 14:04KIBRIS
Tabipler Birliği: Aşırı sıcaklar yaşamı tehdit ediyorGüneş altında çalışma yasaklanmalıdır!22 Temmuz 2026 Çarşamba 13:14HAVA DURUMU
Girne’de Alkollü Sürücünün Karıştığı Kazada 2 Kişi Yaralandı22 Temmuz 2026 tarihinde saat 02.00 sıralarında Girne’de Yasemin Sokak üzerinde meydana gelen trafik kazasında iki kişi yaralandı.22 Temmuz 2026 Çarşamba 12:41KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.