FİLİSTİN BAŞBAKANI MUHAMMED İŞTİYYE GÖREVİNDEN İSTİFA ETTİ
2019'da göreve gelen akademisyen ve ekonomist İştiyye, kabineye yaptığı açıklamada, bir sonraki aşamanın beş aydır süren şiddetli çatışmalarla harabeye dönen Gazze'de ortaya çıkan gerçekliği dikkate alması gerektiğini söyledi.

26 Şubat 2024 Pazartesi 20:38
Filistin Başbakanı Muhammet İştiyye, görevinden istifa ettiğini ve talebini Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a sunduğunu bildirdi. İştiyye, kendisi ve hükümetinin istifasının Filistinliler arasında siyasi düzenlemeler konusunda geniş bir uzlaşı (hükümeti) sağlanmasına olanak tanımak için olduğunu belirtti.
İştiyye'nin istifasını kabul edip etmeyeceğine ise Abbas'ın karar vermesi gerekecek.
Abbas, İştiyye'den yerine yeni bir atama yapılana kadar vekil olarak kalmasını isteyebilir.
Keza Gazze'deki gelişmeler kapsamında gelecek dönemde yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu aktardı.
ABD, uzun süredir Mahmut Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi'nden, Gazze'deki savaşın sona ermesinin ardından kentin idaresinde söz sahibi olması için talepte bulunuyor.
2019'da göreve gelen akademisyen ve ekonomist İştiyye, kabineye yaptığı açıklamada, bir sonraki aşamanın beş aydır süren şiddetli çatışmalarla harabeye dönen Gazze'de ortaya çıkan gerçekliği dikkate alması gerektiğini söyledi.
İştiyye, bir sonraki aşamadan kastını "Gazze Şeridi'nde ortaya çıkan gerçekliği, ulusal birlik görüşmeleri ve Filistinliler arası uzlaşıya duyulan acil ihtiyacı dikkate alan yeni hükümet ve siyasi düzenlemeler" sözleriyle tanımladı.
Ayrıca, "Filistin Yönetimi'nin yetkilerinin tüm Filistin toprakları üzerinde genişletilmesini" gerektireceğini kaydetti.
Oslo Barış Anlaşmaları çerçevesinde 30 yıl önce kurulan Filistin Yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde sınırlı bir yönetime sahip.
Ancak 2007'de Hamas ile girdiği güç mücadelesinin ardından Gazze'deki hakimiyetini kaybetti.
Filistin Yönetimi'ni kontrol eden el Fetih ve Hamas bir birlik hükümeti üzerinde anlaşmaya varmak için çaba sarf ediyor. Taraflar çarşamba günü Moskova'da bir araya gelecek.
Öte yandan Reuters'a konuşan üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, "İştiyye hükümetinin istifası ancak bir sonraki aşamaya ilişkin düzenlemeler konusunda ulusal uzlaşı bağlamında gerçekleşirse anlamlı olur" değerlendirmesinde bulundu.
Gazze'de Hamas'a karşı savaşan İsrail, Hamas'ın yanı sıra Filistin Yönetimi'nin idaresini de kabul etmeyeceğini iddia ediyor.
Hamas'a destek üç kat arttı
Bu arada Filistin'de yapılan kamuoyu araştırmaları, Hamas'a desteğin 7 Ekim'den bu yana ciddi yükseliş gösterdiğini Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi'ne ise desteğin düştüğünü ortaya koyuyor.
Aynı araştırmardan elde edilen verilere göre Hamas'a yönelik destek Batı Şeria'da da hayli yüksek.
Filistinli düşünce kuruluşu Filistin Politika ve Anket Araştırmaları Merkezi (PSR) tarafından 22 Kasım ve 2 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen bir kamuoyu yoklaması, Batı Şeria'da Hamas'a verilen desteğin savaş öncesine kıyasla üç kattan fazla arttığını ortaya koydu.
Aynı ankete göre Hamas saldırılarının ardından Başkan Abbas'a verilen destek keskin bir düşüş gösterdi ve Batı Şeria'daki Filistinlilerin yüzde 90'ından fazlası Mahmud Abbas'ın istifasını istedi.
Basketbolda Kılıf &Kılıf Prolig heyecanı başlıyor...KKTC Basketbol Federasyonu (KKTCBF) 2025-26 Pro Lig Kılıf&Kılıf Basketbol Sezonu başlıyor. Basketbolseverlerin merakla beklediği sezon, üç karşılaşma ile start alacak.20 Aralık 2025 Cumartesi 22:02KIBRIS
Valizinden 32 kilo kuyruk yağı, 3 kilo biber çıktı!Ercan Havalimanı’ndan 16 Aralık 2025 tarihinde KKTC’ye giriş yapan S.K. (E-35)’nin valizinde, Gümrük ve Rüsumat Dairesi görevlileri tarafından yapılan kontrolde gümrüğe beyan edilmemiş gıda maddeleri tespit edildi.20 Aralık 2025 Cumartesi 20:23KIBRIS
Ülke genelindeki trafik denetimlerinde 321 sürücü rapor edildiÜlke genelinde dün gece yapılan trafik denetimlerinde 321 sürücü rapor edildi, 31 araç trafikten men edildi.20 Aralık 2025 Cumartesi 20:00KIBRIS
Yarın şiddetli yağış bekleniyorÜlkede yarın öğle saatlerinden itibaren şiddetli yağış bekleniyor.20 Aralık 2025 Cumartesi 19:58HAVA DURUMU
ARUCAD’da Empati Atölyesi GerçekleştirildiEtkinlikte, engelli bireylerin günlük yaşamda, eğitim ortamlarında ve sanatsal üretim süreçlerinde karşılaştıkları yapısal engellere dair farkındalık oluşturulması amaçlandı.19 Aralık 2025 Cuma 18:54ARUCAD
Sanat, Hafıza ve Gelecek Aynı SergideKıbrıs Modern Sanat Müzesi, Başbakan Ünal Üstel tarafından açılan 2025’in son sergisinde, 15 ödüllü akademisyen sanatçının 50 eserini bir araya getirerek sanatı, kurumsal hafızayı ve gelecek vizyonunu aynı çatı altında buluşturdu.19 Aralık 2025 Cuma 18:53YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Uyuşturucu soruşturmasında ünlü isimler için serbest bırakma kararıİstanbul'da ünlü isimlere yönelik uyuşturucu soruşturmasında oyuncu İrem Sak, şarkıcı Aleyna Tilki, internet ünlüsü Danla Bilic gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.19 Aralık 2025 Cuma 17:52TÜRKİYE
Gazimağusa’da sahte resmi evrakla hisse devri: 1 kişi tutuklandı!Gazimağusa’da bir sağlık şirketine ait hisselerin sahte resmi evrak düzenlenerek devralındığı olayla ilgili bir kişi tutuklandı.19 Aralık 2025 Cuma 17:49GAZİMAĞUSA
10 günlük bütçe maratonu bugün tamamlanıyorCumhuriyet Meclisi’nde 10 gündür süren bütçe görüşmeleri bugün tamamlanıyor.19 Aralık 2025 Cuma 17:48KIBRIS
Lefkoşa-Girne ana yolunda ulaşım bir ay boyunca geliş güzergahından sağlanacakLefkoşa-Girne ana yolunun gidiş güzergahı, yol yapım ve onarım çalışmaları nedeniyle yarından itibaren bir ay boyunca kapatılarak, trafik, geliş güzergahından kontrollü olarak sağlanacak.19 Aralık 2025 Cuma 17:47KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.