EİDE'DEN "MÜZAKERELER BAŞLADI" DUYURUSU BEKLENİYOR

01 Nisan 2015 Çarşamba 11:40
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin 6 Nisan’da adaya gerçekleştireceği ziyaret sırasında Kıbrıs sorunu çözüm müzakerelerinin başlayacağını bizzat duyurması bekleniyor.
Fileleftheros gazetesi, “Eide Müzakereleri Kilitliyor – Herhangi Bir ‘Yanlışı Yetişmek’ ve Yeniden Başlamayı Duyurmak İçin Geliyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Türkiye’nin Navtex’inin sona ereceği 6 Nisan’da adaya gelecek olan BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, büyük olasılıkla müzakerelerin yeniden başlayacağını bizzat duyuracağını iddia etti.
Gazete, Eide’nin Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le yapacağı görüşmelerin ardından, büyük olasılıkla 7 Nisan’da, müzakerelerin yeniden başlayacağını açıklamasının beklendiğini yazdı.
Çözüm müzakerelerinin Mayıs’ın ilk yarısında başlamasının hedeflendiğini vurgulayan gazete, BM’nin hedefinin müzakerelerin en kısa sürede, hatta bu yılın sonuna kadar tamamlanması olduğunu da öne sürdü.
SÖZCÜ VEKİLİ: “TÜRKİYE EGEMENLİK HAKLARIMIZA SAYGI DUYDUĞUNU GÖSTERMELİ”
Öte yandan Politis gazetesi “Pazartesiyi Bekliyorlar” başlığı altında verdiği haberinde, Rum hükümetinin, Türkiye’nin Navtex’i yenilemeyeceğine yönelik Eide ve KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin açıklamalarına karşın 6 Nisan’ı beklemekte olduğunu yazdı.
Gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Vekili Viktoras Papadopulos’un dün yaptığı açıklamaların da bu tutuma işret ettiğini ve Papadopulos’un “Kıbrıs Rum tarafı müzakerelere, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına saygı gösterdiğini fiilen kanıtladığında dönecek” şeklinde konuştuğunu aktardı.
Papadopulos, Türkiye’nin Navtex’i yenilemeyerek ve Barbaros Hayreddin Paşa gemisini Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inden uzak tutarak bunu kanıtlayabileceğini belirtirken “engeller kalktığı zaman Anastasiadis’in Eide’yle, müzakerelere geri dönüşün nasıl olabileceğini görüşeceğini” vurguladı.
Gazete, Barbaros gemisinin Gazimağusa Limanı’ndan ayrılmış olmasına karşın dün öğleden sonra geç saatlerde yayınladığı sinyallerin, geminin Türkiye kıyılarına yakın seyretmekte olduğunu gösterdiğini iddia etti.
PARTİLERİN YORUMLARI
Öte yandan Rum siyasi partileri son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundular.
Gazetenin haberine göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, partisinin özlü müzakerelere dönülmesinden ve müzakerelerin Hristofyas-Talat uzlaşı noktalarından başlamasından yana olduğunu belirterek, Anastasiadis’in “Türk tehditlerine boyun eğmemesi gerektiğini” dile getirdi.
DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise müzakerelerin başlaması için koşulların oluşmakta olduğunu ve Anastasiadis’i destekleyeceklerini vurguladı.
KS EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, “ölü bir sürecin başlamasının göstermelik bir şov olduğunu ve müzakerelerin başlaması için ön koşulunun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye tarafından tanınması olması gerektiğini” iddia ederken Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki faaliyetlerin durdurulmasının geri adım olduğu yorumunda bulundu.
Rum Vatandaşlar İttifakı ise, Türkiye’nin “yasadışı eylemleriyle Güney Kıbrıs’ın yasal uygulamalarının denk tutulduğu” iddiasında bulundu.
Basketbolda Kılıf &Kılıf Prolig heyecanı başlıyor...KKTC Basketbol Federasyonu (KKTCBF) 2025-26 Pro Lig Kılıf&Kılıf Basketbol Sezonu başlıyor. Basketbolseverlerin merakla beklediği sezon, üç karşılaşma ile start alacak.20 Aralık 2025 Cumartesi 22:02KIBRIS
Valizinden 32 kilo kuyruk yağı, 3 kilo biber çıktı!Ercan Havalimanı’ndan 16 Aralık 2025 tarihinde KKTC’ye giriş yapan S.K. (E-35)’nin valizinde, Gümrük ve Rüsumat Dairesi görevlileri tarafından yapılan kontrolde gümrüğe beyan edilmemiş gıda maddeleri tespit edildi.20 Aralık 2025 Cumartesi 20:23KIBRIS
Ülke genelindeki trafik denetimlerinde 321 sürücü rapor edildiÜlke genelinde dün gece yapılan trafik denetimlerinde 321 sürücü rapor edildi, 31 araç trafikten men edildi.20 Aralık 2025 Cumartesi 20:00KIBRIS
Yarın şiddetli yağış bekleniyorÜlkede yarın öğle saatlerinden itibaren şiddetli yağış bekleniyor.20 Aralık 2025 Cumartesi 19:58HAVA DURUMU
ARUCAD’da Empati Atölyesi GerçekleştirildiEtkinlikte, engelli bireylerin günlük yaşamda, eğitim ortamlarında ve sanatsal üretim süreçlerinde karşılaştıkları yapısal engellere dair farkındalık oluşturulması amaçlandı.19 Aralık 2025 Cuma 18:54ARUCAD
Sanat, Hafıza ve Gelecek Aynı SergideKıbrıs Modern Sanat Müzesi, Başbakan Ünal Üstel tarafından açılan 2025’in son sergisinde, 15 ödüllü akademisyen sanatçının 50 eserini bir araya getirerek sanatı, kurumsal hafızayı ve gelecek vizyonunu aynı çatı altında buluşturdu.19 Aralık 2025 Cuma 18:53YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Uyuşturucu soruşturmasında ünlü isimler için serbest bırakma kararıİstanbul'da ünlü isimlere yönelik uyuşturucu soruşturmasında oyuncu İrem Sak, şarkıcı Aleyna Tilki, internet ünlüsü Danla Bilic gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.19 Aralık 2025 Cuma 17:52TÜRKİYE
Gazimağusa’da sahte resmi evrakla hisse devri: 1 kişi tutuklandı!Gazimağusa’da bir sağlık şirketine ait hisselerin sahte resmi evrak düzenlenerek devralındığı olayla ilgili bir kişi tutuklandı.19 Aralık 2025 Cuma 17:49GAZİMAĞUSA
10 günlük bütçe maratonu bugün tamamlanıyorCumhuriyet Meclisi’nde 10 gündür süren bütçe görüşmeleri bugün tamamlanıyor.19 Aralık 2025 Cuma 17:48KIBRIS
Lefkoşa-Girne ana yolunda ulaşım bir ay boyunca geliş güzergahından sağlanacakLefkoşa-Girne ana yolunun gidiş güzergahı, yol yapım ve onarım çalışmaları nedeniyle yarından itibaren bir ay boyunca kapatılarak, trafik, geliş güzergahından kontrollü olarak sağlanacak.19 Aralık 2025 Cuma 17:47KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.