AB, MÜLTECİ AKIMINI DÜŞÜRMEK İÇİN LÜBNAN'A 1 MİLYAR EURO YARDIM YAPACAK
Üç yıllık yardım paketi, öncelikle eğitim, sosyal koruma, sağlık, ekonomi, bankacılık ve güvenlik alanında reformlar yapılması amacıyla kullanılacak.

03 Mayıs 2024 Cuma 16:46
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Lübnan'ın sosyoekonomik istikrarını desteklemek amacıyla üç yıl içinde toplam 1 milyar euro tutarında yardım paketini açıkladı.
Von der Leyen, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis ile Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların durumunu ele almak üzere başkent Beyrut'ta yaptıkları görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.
AB'nin Lübnan'ın ekonomik ve sosyal istikrarına katkıda bulunmak istediğini dile getiren von der Leyen, bu kapsamda 2024-2027 yıllarını kapsayan 1 milyar euro tutarındaki mali yardım yapılacağını duyurdu.
Yardım paketinin öncelikle eğitim, sosyal koruma, sağlık, ekonomi, bankacılık ve güvenlik alanında reformlar yapılması amacıyla kullanılacağını belirten von der Leyen, Lübnan ile işbirliğinin ve desteklerin süreceği sözünü verdi.
Von der Leyen, AB'nin ülkedeki güvenlik ve istikrarı korumak amacıyla Lübnan Silahlı Kuvvetlerini destekleyeceğini dile getirerek, bu kapsamda askeri ekipman ile sınır yönetimi için gerekli altyapının sağlanacağını ve askerlere eğitim verileceğini ifade etti.
Lübnan ile AB'nin sınır koruma ajansı Frontex arasındaki işbirliğinin geliştirileceği mesajını ileten von der Leyen, yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılığıyla mücadele edileceğini söyledi.
Lübnan'ın Suriye'deki iç savaştan kaçarak sığınan mültecilere ev sahipliği yapmasının olumsuz ekonomik sonuçlar yarattığına işaret eden von der Leyen, bu yükü hafifletmek amacıyla mali desteklerinin süreceğini vurguladı.
Gazze'de devam eden krizin Lübnan üzerindeki etkilerine değinen von der Leyen, "Ateşkese varılması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması yönündeki tüm çabalara tam destek veriyoruz." dedi.
Von der Leyen, Lübnan'ın güneyindeki durumdan derin endişe duyduklarını kaydederek, "Söz konusu olan hem Lübnan'ın hem de İsrail'in güvenliğidir. Bu ikisi birbirinden ayrılamaz, bu nedenle BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararının tüm taraflarca tam olarak uygulanması çağrısında bulunuyoruz." şeklinde konuştu.
“Sığınmacılar meselesi, Lübnanlılar üzerinde büyük baskıyla sonuçlandı”
Lübnan Başbakanı Mikati, von der Leyen ve Hristodulidis'in Beyrut'a ziyaretlerinden dolayı memnuniyetini dile getirerek, Avrupa ve Kıbrıs Rum heyeti ile yaptıkları görüşmede 2011'den itibaren ülkesine gelen ve Lübnan hükümetinin üzerinde büyük bir yük olan Suriyeli sığınmacıların durumunun konuşulduğunu söyledi.
Kıbrıs Rum tarafı ve AB tarafı ile sığınmacılar hususundaki işbirliğini ele aldıklarını aktaran Mikati, "Suriye'de çatışmaların başladığı 2011'den bu yana yerinden edilenlere ev sahipliği yapma konusunda bölge ülkeleri ve dünya ülkeleri arasında en büyük yükü Lübnan üstlendi. Sığınmacılar meselesi, Lübnanlılar üzerinde büyük baskıyla sonuçlanmıştır. Bu konuyla ilgili çeşitli Avrupalı ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla her zaman işbirliği yapmakta istekliyiz ancak bu konunun mevcut gerçekliği, Lübnan'ın altından kalkamayacağı kadar büyük hale geldi." ifadelerini kullandı.
Lübnan’da 1,5 milyon Suriyeli mülteci var
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre ülkede kayıtlı 850 bin Suriyeli mülteci bulunuyor ancak Lübnan hükümeti, bu sayının 1,5 milyon civarında olduğunu belirtiyor.
Lübnan ayrıca 210 bin civarında Filistinli mülteciye evsahipliği yapıyor.
Lübnan hükümeti, uzun süredir ülkede bulunup da sığınmacı statüsünde olmayanların sınır dışı edilmesi üzerinde çalışıyor.
Kıbrıs Rum kesimi geçen ay da Avrupa Birliği ülkelerine gitmek için Lübnan'dan yola çıkan Suriyeli mültecilerin gelişlerindeki son dönemdeki önemli artış nedeniyle sığınma başvurularının işleme konmasını geçici olarak durduracağını duyurdu.
Nisan ayının ilk iki haftasında Lübnan'dan gemilerle binden fazla kişi Kıbrıs Rum Kesimi’ne geldi.
Basketbolda Kılıf &Kılıf Prolig heyecanı başlıyor...KKTC Basketbol Federasyonu (KKTCBF) 2025-26 Pro Lig Kılıf&Kılıf Basketbol Sezonu başlıyor. Basketbolseverlerin merakla beklediği sezon, üç karşılaşma ile start alacak.20 Aralık 2025 Cumartesi 22:02KIBRIS
Valizinden 32 kilo kuyruk yağı, 3 kilo biber çıktı!Ercan Havalimanı’ndan 16 Aralık 2025 tarihinde KKTC’ye giriş yapan S.K. (E-35)’nin valizinde, Gümrük ve Rüsumat Dairesi görevlileri tarafından yapılan kontrolde gümrüğe beyan edilmemiş gıda maddeleri tespit edildi.20 Aralık 2025 Cumartesi 20:23KIBRIS
Ülke genelindeki trafik denetimlerinde 321 sürücü rapor edildiÜlke genelinde dün gece yapılan trafik denetimlerinde 321 sürücü rapor edildi, 31 araç trafikten men edildi.20 Aralık 2025 Cumartesi 20:00KIBRIS
Yarın şiddetli yağış bekleniyorÜlkede yarın öğle saatlerinden itibaren şiddetli yağış bekleniyor.20 Aralık 2025 Cumartesi 19:58HAVA DURUMU
ARUCAD’da Empati Atölyesi GerçekleştirildiEtkinlikte, engelli bireylerin günlük yaşamda, eğitim ortamlarında ve sanatsal üretim süreçlerinde karşılaştıkları yapısal engellere dair farkındalık oluşturulması amaçlandı.19 Aralık 2025 Cuma 18:54ARUCAD
Sanat, Hafıza ve Gelecek Aynı SergideKıbrıs Modern Sanat Müzesi, Başbakan Ünal Üstel tarafından açılan 2025’in son sergisinde, 15 ödüllü akademisyen sanatçının 50 eserini bir araya getirerek sanatı, kurumsal hafızayı ve gelecek vizyonunu aynı çatı altında buluşturdu.19 Aralık 2025 Cuma 18:53YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Uyuşturucu soruşturmasında ünlü isimler için serbest bırakma kararıİstanbul'da ünlü isimlere yönelik uyuşturucu soruşturmasında oyuncu İrem Sak, şarkıcı Aleyna Tilki, internet ünlüsü Danla Bilic gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.19 Aralık 2025 Cuma 17:52TÜRKİYE
Gazimağusa’da sahte resmi evrakla hisse devri: 1 kişi tutuklandı!Gazimağusa’da bir sağlık şirketine ait hisselerin sahte resmi evrak düzenlenerek devralındığı olayla ilgili bir kişi tutuklandı.19 Aralık 2025 Cuma 17:49GAZİMAĞUSA
10 günlük bütçe maratonu bugün tamamlanıyorCumhuriyet Meclisi’nde 10 gündür süren bütçe görüşmeleri bugün tamamlanıyor.19 Aralık 2025 Cuma 17:48KIBRIS
Lefkoşa-Girne ana yolunda ulaşım bir ay boyunca geliş güzergahından sağlanacakLefkoşa-Girne ana yolunun gidiş güzergahı, yol yapım ve onarım çalışmaları nedeniyle yarından itibaren bir ay boyunca kapatılarak, trafik, geliş güzergahından kontrollü olarak sağlanacak.19 Aralık 2025 Cuma 17:47KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.