05 Mayıs 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa20°C
  • Girne15°C
  • Güzelyurt17°C
  • İskele20°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara12°C

YDÜ HASTANESİ'NDEN DOMUZ GRİBİ AÇIKLAMASI

YDÜ Hastanesi'nden Domuz Gribi açıklaması

23 Mart 2015 Pazartesi 16:42

Dünya Sağlık Örgütü’nün Domuz Gribi hakkında 2009 yılından beri üye ülkeleri uyarısının ardından T.C. Sağlık Bakanlığı ülkede 30 vatandaşının Domuz Gribinden yaşamını yitirdiğini açıkladı. Bakanlık tetkik ettikleri hastalardan 366’sında Domuz Gribi etkenine rastlandığını  bildirilerinde belirtti.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Çakır, Avrupa Birliği grip izleme Örgütü (Flu News Europe) mart ortası itibariyle 45 Avrupa Birliği Üye ülkesinin 28’inden küçük çaplı Domuz Gribi bildirilerinin geldiğini, Sırbistan, Gürcüstan, Yunanistan, Kazakistan, Kırgızistan, Portekiz, Türkiye ve Moldova’dan da orta çaplı salgınlar saptandığını rapor ettiğini belirtti.

Prof. Dr. Nedim Çakır ; Güney Kıbrıs’taki raporlar ise Yılın ilk günlerinde hemen hiç rastlanmayan Grip benzeri hastalıkların Şubat ortalarında 12 binlere ulaştığını ortaya koyuyor. Ancak bu hastaların hepsine “Domuz Grib”i demek mümkün değil. Ne var ki yakın komşumuzda virüs tiplendirme çalışmaları olmadığı için gerçeği görmek zor. Bu hastalarda solunum sistemi şikayetlerinin giderek azalmakta olması ise KKTC açısından rahatlatıcı bir durum.

mTC Sağlık Bakanlığı’nın H1N1 ( Daha doğrusu tam adı:  H1N1pdm09) saptadığı 366 hastadan 30’unun ölmesi bu hastalığın yüksek öldürücülük oranıyla seyretmekte olduğunu ortaya koyuyor ( Hemen %8 öldürme oranı).  Benzer salgınlardan edindiğimiz deneyimlerimiz, hastaneye başvurmaya gerek duymayan hastalar nedeniyle bu salgının boyutlarının daha fazla olabileceğini gösteriyor.

Domuz Gribi diğer grip salgınlarındaki hastalık belirtilerinden farklı değil. Ateş,öksürük, burun akıntısı, baş ve yaygın kas ağrısı başlıca semptomlar. Bazı hastalarda boğaz ağrısı, deri döküntüleri, ürperme, bulantı, kusma, ishal de saptanabiliyor. Hastalığın  özellikle nefes darlığı, öksürük ile yüksek ateşle seyretmesi hekimin bu hastaları daha dikkatle izlemesi gösteriyor.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı verileri bu güne dek ciddi bir  grip hastasının saptanmadığını gösteriyor. Mevcut az sayıdaki hastanın da Domuz Gribi olduğunu iddia etmek de laboratuar doğrulama testleri olmadan mümkün değil.

Ancak hemen eklemek gerekir ki Türkiye Cumhuriyetinden gelebilecek hastalar ile Güney Komşumuzda laboratuarca doğrulama testlerinin yapılmıyor olması Ülkemizin bir potansiyel risk karşısında olduğu gerçeğini de ortaya koyuyor.

Prof. Dr. Nedim Çakır, vatandaşlara önerilerini şu şekilde sıraladı:

Özellikle salgın zamanlarında sinema, kafeterya gibi kalabalık ve kapalı mekanlarda bulunmaktan kaçının,

Çevrenizde hastalarla yakın temasta olmaktan kaçının.

Öğretmen iseniz ders aralarınızda öğrencileri derslikten çıkarıp  dersliklerinizi havalandırın

Hastalığa yakalanmış iseniz yatak istirahatı yapın, odanızı sık sık havalandırın

Önceden bilinen kalp hastalığı, şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıklarınız veya başka kronik bir hastalığınız varsa mutlaka Hastanemize başvurun ve muayene olun

Özellikle Domuz Gribinin uzamış bir grip tablosuna yol açtığını aklınızda bulundurun

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA