10 Ekim 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa23°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara21°C

YAPAY ZEKA DESTEKLİ MİKRO ROBOTLAR BİZİ AMELİYAT VEYA TEDAVİ EDEBİLİR

Bilim insanlarının, yapay zeka (AI) kullanarak geliştirdiği yüzebilen küçük robotlar, bir gün vücudunuza ilaç vermek veya içinizde hassas ameliyatlar yapmak için kan dolaşımınıza girebilirler.

Yapay zeka destekli mikro robotlar bizi ameliyat veya tedavi edebilir

10 Eylül 2022 Cumartesi 22:25

Minik robotların vücutta yüzebilmesi ve sağlık sorunlarını hassas bir şekilde çözebilmesi fikri uzun zamandır bilim kurgunun konusuydu.

Ancak yapay zeka destekli robotikte büyük bir atılım sayesinde, “nanobotların” gerçeğe dönüşmesine bir adım daha yaklaşmış olabiliriz.

Daily Star’da yer alan habere göre, ABD’deki Santa Clara Üniversitesi ve Hong Kong’daki Hong Kong Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, derin öğrenme AI teknolojisinin yardımıyla mikro robotlara yüzmeyi başarıyla öğretti.

Bu, küçük robotların artık tıpkı bakteriler gibi insan vücudunda yüzebileceği ve fütüristik tıp için büyük etkileri olduğu anlamına geliyor.

FARKLI HIZLARDA VE YÖNLERDE YÜZMEYİ ÖĞRENDİLER

Communications Physics’te yayınlanan çalışmada, araştırmacılardan oluşan ekip, yapay zeka destekli robotlarının tıpkı insanlar gibi farklı hızlarda ve farklı yönlerde yüzmeyi öğrenebildiklerini söyledi.

Araştırmacılar, tüm vücudu etkileyebilecek tek bir hastalık için ilaç almak yerine, bu tarz “mikro robotlar”ın ilacı doğrudan soruna iletebileceğini ve kötü yan etkilerden kaçınmanıza yardımcı olabileceğini umut ediyor.

Doktorlar da, bu küçük yüzücüleri, bir cerrahın ulaşmakta zorlanacağı yerlerde hassas işlemler yapabildikleri için ameliyatlarda kullanmayı düşünüyorlar.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA