20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele15°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

ULUSLARARASI HAVACILIK VE UZAY FUARI KRİZ DİNLEMEDİ

Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı Kriz Dinlemedi

24 Haziran 2013 Pazartesi 20:05

85969B8A-E53C-4533-A814-8BE3A68B28A7_w640_r1_s_cx0_cy8_cw0[1]Küresel ekonomik krize rağmen, Paris yakınlarında düzenlenen 50’nci Bourget Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’nda 115 milyar Euro değerinde rekor sipariş alındı.

Fuar yetkilisi Emeric d’Arcimoles, 50’nin üzerinde ülkeden askeri ve sivil havacılık firmasının katıldığı Bourget Fuarı’nın bilançosunu açıkladı. Arcimoles, 115 milyar Euro ile fuarın rekor siparişe imza attığını ancak fuar boyunca sürekli yağmur yağması nedeniyle ziyaretçilerde yüzde 10’luk bir düşüş yaşandığını dile getirdi. Fuarda gözlem modelleri ve eğlence amaçlı tasarlanan insansız hava araçları yoğun ilgi gördü. Uzaktan kumandalı hava araçları pazarı Amerikalı ve İsrailli firmaların hakimiyetinde olsa da Fransız Safran gibi birçok Avrupa markası da fuarda ilgi çeken ürünlerini paylaştı. Fuarda yer alan Türk Havacılık Sanayi TAI’nin standlarında ise Anka insansız hava aracı, Atak helikopterleri ve Hürkuş uçaklarının tanıtımı yapıldı.

A400M Fuarın Yıldızları Arasındaydı

Almanya, Belçika, İspanya, Fransa, İngiltere, Lüksemburg ve Türkiye ortak yapımı yeni askeri kargo uçağı A400M de yıldızlar arasında yerini aldı. Cumhurbaşkanı Françoise Hollande, fuar alanına  A400M ile iniş yaptı. Yaklaşık 37 tona kadar yükle 3 bin 300 km yol yapabilen yeni A400M, 4 yıl gecikme ve 6,2 milyar Euro ek masrafla bitirilebildi. Önümüzdeki 30 yılda 400 adet A400M üretimi öngörülüyor. Fuarın yalnızca profesyonellere açık ilk dört gününde Avrupa ortak yapımı Airbus, Boieng siparişlerini geçerek, en çok sipariş alan firma oldu.  Her zaman olduğu gibi en çok sipariş A320’ye geldi. Ancak A350 de 69 adet siparişle müşteri sayısını artırdı. Hafif ve daha çok yolcu alabilen A350 Dreamliner, aldığı rekor sipariş ile Boeing’in yeni modeli 787-10’u gölgede bıraktı. Astrium firmasının sunduğu dünyanın en büyük ve en karmaşık iletişim donanımına sahip uydusu Alphasat da yıldızlar arasına girdi.

Rusya’dan Güç Gösterisi

ABD Hava Kuvvetleri, savunma bütçesi kısıtlamaları yüzünden Fuar’a iddialı katılmayınca, yabancı firmalar arasında en büyük gövde gösterisini Rus Havacılık firmaları yaptı. Rusya, yeni çok amaçlı savaş uçağı SU-35 S’i ilk kez Bourget Fuarı’nda sergiledi. Sukhoi firmasının ürettiği Superjet 100 ve Ka-52 Alligator saldırı helikopteri de ilgi çeken diğer Rus ürünleri oldu.

Telefonlar Çalışmadı

Fuarın en büyük eksiği ise fuar alanında cep telefonlarının çalışmaması oldu. Bourget’de altyapısı olmayan ülkenin en büyük telekom firmaları Orange ve SFR’e ait telefonlar çekmeyince, organizatörler çözümü 300 walkie-talkie dağıtmakta buldular. Dev teknolojik ürünlerin sergilendiği fuarda cep telefonu gibi basit bir teknolojinin kullanılmaması ciddi eleştiri konusu oldu. 50 bin kişi görev aldığı fuarı 3 binin üzerinde de gazeteci izledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA