20 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa21°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

UKÜ ÖĞRETİM ÜYESİNİN MAKALESİ FOLKLOR/EDEBİYAT DERGİSİNDE YAYİNLANDI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen – Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Karadağ’ın makalesi UKÜ’nün uluslararası hakemli ve indeksli dergisi Folklor/Edebiyat’ta yayınlandı...

UKÜ öğretim üyesinin makalesi Folklor/Edebiyat dergisinde yayinlandı

10 Haziran 2016 Cuma 17:17

Metin Karadağ’ın “Peter Weiss’deki Mitik Direnme Eyleminin Halk Edebiyatımızdaki Ortak Yanları” başlıklı makalesi  Folklor/Edebiyat dergisinin 86. sayısında yayınlandı.

ciu.jpg

“Özgürlüğe ulaşmanın ilk adımları sınırsız güce başkaldırıdır”

Söz konusu makalede, Peter Weiss’ın Dünya Edebiyatı’nda saygın bir yeri olan ünlü romanı “Direnişin Estetiği”nde Avrupa’nın despotizme karşı çıkışı ve özgürlük arayışının Yunan Mitolojisi’ndeki Herakles figürüyle başlatıldığını kaydeden Prof. Dr. Karadağ, ilahi ve sınırsız güce başkaldırının, kölelikle mücadelenin ve özgürlüğe ulaşmanın ilk adımları olduğunu ifade etti.

“Weiss’ın eseri  şiddete karşı çıkan kitlelerin epik bir başyapıtı”

Fen – Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Karadağ, mitik dönemlerde mutlak gücü koruma ve sürdürme arzusunun alt tabakalara yönelik şiddeti doğurduğunu vurguladı. Weiss’in eserinin Avrupa’da şiddet ve baskıya karşı çıkan kitlelerin epik bir başyapıtı olduğunu dile getiren Karadağ, “Tarihsel koşullar ile toplumsal yapıların farklılığa hatta bireysel özelliklerin önemli değişkenlikler göstermesine yol açtığını belirterek, “Türk Halk Edebiyatı anlatmalarında da göçebe kültürü içinde sömürü ve despotizme karşı verilen mücadelelerin yansımalarını görmekteyiz.” dedi.

ciu2.jpg

İki farklı edebi tür incelendi

Dünya edebiyatında da başlangıçtan beri sömürü, şiddet ve baskıya karşı direnişin soylu eylemlerini aktaran oylumlu yapıtların bulunduğunu kaydeden Karadağ, “Çalışmamız, bu iki farklı edebi tür ve anlayışın örtüşen yönlerini ortaya koymaktadır.” diye konuştu.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA