05 Mayıs 2024
  • Lefkoşa18°C
  • Mağusa14°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele14°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C

UKÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ’NÜN ÖNEMİNİ VURGULADI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sarem Özdemir, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nün önemine vurgu yaptı.

UKÜ öğretim üyesi Dünya Çocuk Hakları Günü’nün önemini vurguladı

20 Kasım 2016 Pazar 12:32

Dünya Çocuk Hakları Günü’nde öncelikle “Çocuk kimdir?” sorusuna  yanıt aranması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Sarem Özdemir, 18 yaşından küçük olan her bireyin çocuk olduğunu aktardı.  Özdemir, çocuk haklarını savunma konusundaki ilk hareketin 1923 yılında, Eglantyne Jebb tarafından ortaya konduğunu hatırlatarak 1924 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi’nin kabul edildiğini söyledi.

Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi’nin 20 Kasım 1959 tarihinde Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi olarak güncellendiğini, daha sonra 20 Kasım 1989’da son haliyle Çocuk Hakları Sözleşmesi olarak ortaya konduğunu belirten Öğretim Üyesi Özdemir, Sözleşme’nin 2 Eylül 1990’da yürürlüğe konduğunu söyledi. Bu sözleşme ile çocukların bir çok haklarının başlıklar halinde ele alındığı bilgisini paylaşan Yrd. Doç. Dr. Özdemir, bunlardan bazılarını; ifade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, sağlık hizmetlerine erişim, eğitime erişim, insana yakışır bir yaşam standardına erişim, eğlence, dinlenme ve kültürel etkinlikler için zamana sahip olma, istismar ve ihmalden korunma hakları olarak sıraladı.

Dünyada 246 milyon çocuk işçi olduğunun UNICEF tarafından vurgulandığını söyleyen Özdemir, bunların çoğunlukla Asya ve Pasifik bölgelerindeki ülkelerde görüldüğünü ifade etti. Dünyadaki kız çocuklarının yaklaşık yüzde 20’sinin, erkek çocuklarının ise yaklaşık yüzde 10’unun cinsel istismara maruz kaldığını aktaran Sarem Özdemir, yaklaşık 200 milyon çocuğun ise evde işkence gördüğünü kaydetti.

Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sarem Özdemir, çocukların yetişkinlerden farklı fiziksel, fizyolojik, davranış ve psikolojik özellikleri olduğuna ve daha farklı bir şekilde yaşama ve korunmaya ihtiyaçları olduğuna vurgu yaparak, “Üstelik bunun sorumluluğu sadece yetişkinlerin ve devletin üzerindedir. Her birey 18 yaşına kadar çocuktur. Adı ister Ahmet, ister James olsun, sarışın ya da siyahi olsun, yaşadığı yer Bangladeş ya da Norveç olsun, 18 yaşın altındaki her birey çocuktur ve çocuk haklarının ona tanıdığı tüm haklara sahiptir.” dedi.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA