22 Kasım 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa18°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara14°C

UKÜ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ DEKANI ANKARA’DAKİ ULUSLARARASI SEMPOZYUMA KATILDI

ODTÜ ve Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Türk Masal Dünyası ve Doğumunun 100. Yılında Oğuz Tansel Sempozyumu”na davetli konuşmacı olarak katıldı.

UKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Ankara’daki uluslararası sempozyuma katıldı

26 Ekim 2016 Çarşamba 10:40

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Karadağ Türk şiiri ve çocuk edebiyatının önemli isimlerinden Oğuz Tansel adına ODTÜ ve Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Türk Masal Dünyası ve Doğumunun 100. Yılında Oğuz Tansel Sempozyumu”na davetli konuşmacı olarak katıldı.

Oğuz Tansel’in masallarındaki halkbilimsel unsurlar irdelendi

Ankara ODTÜ Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumda “Oğuz Tansel’in Masallarındaki Halkbilimsel Unsurlar Üzerinde Dizgesel Bir Araştırma” konulu bildirisini sunan Prof. Dr. Metin Karadağ, masalın çocuk edebiyatının yanı sıra, bir toplumun kültürel belleği, geçmişinin güncelle bağlantısı konusundaki işlevselliğini Tansel’in masallarından yola çıkarak örneklendirdiğini belirtti. Dil malzemelerinin koruyuculuğunu yüklenmiş, sürdürülebilirliğini sağlamış olan masalların halkbilimsel açıdan en dikkate değer yönlerinden birinin  gelenek - görenek taşıyıcılıkları olduğunu vurgulayan ve sempozyumda oturum başkanlığı da yapan Prof. Dr. Karadağ, ortak  kültür kaynaklı masalların derleyiciliğinde ve bireysel masal üretiminde saygın bir konuma sahip Oğuz Tansel’in masal metinlerinde, geleneği iyi bilmenin ve halk dilinin varsıllıklarına ulaşabilmenin olgunluğunun görüldüğünü belirtti.

“Oğuz Tansel, geleneksel halk kültürünü özümlemiş bir yazardır”

Bildirisinde, Tansel’in masal kitaplarından saptamalarla araştırmasının bulgularını ve tartışma bölümlerini sürdüren Karadağ, “Oğuz Tansel, geleneksel halk kültürünü özümlemiş, yaşam evreninde bu ürünlerin doğal sürdürümlerine tanıklık etmiş, masal dışındaki diğer pek çok yapıtında da o geniş hazinenin cevherlerini, bilgece ve ustaca biçemiyle yansıtabilmiş bir yazardır.” dedi. Tansel’in bireysel yaratı ve sanatsal kurguya dayalı masal kitaplarında, geleneksel anlatının renkli dünyasında, yeniden üretim teknikleriyle farklı ve akıcı  bir biçem ve masalları katmerleştiren bir renklilik içinde yeni bir yapılanmaya gittiğini ve bireysel anlatılar olarak okuyucunun karşısına çıktığını vurgulayan Karadağ, bu metinleri farklı kılan yanın; yalnızca masal çağındaki çocukların değil, her yaştan okuyucunun dikkat ve ilgisini çekebilecek anlatı çeşnisini, geleneksellik tadı içinde yeniden sunabilmesi olduğu sonucuna vardığını belirtti.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA