TÜRKİYE SANDIK BAŞINDA
Türkiye'de yaklaşık 60 milyon seçmen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gidiyor. Heyecanlı geçen kampanya döneminin ardından gözler sandıktan çıkacak sonuçlara çevrilmiş durumda.

24 Haziran 2018 Pazar 11:27
Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemi başladı. Türkiye genelinde 187 bin sandıkta saat 17:00'ye kadar oy kullanılacak. Bu seçimde Türkiye'de oy kullanabilecek seçmen sayısı 59 milyon 369 bin olurken, 1 milyon 78 bin genç seçmen ise ilk kez sandık başında. Katılımın yüzde 80'i aşması bekleniyor.
Nasıl oy kullanılacak?
Sandığa giden seçmene, Sandık Kurulu tarafından iki pusula ve tek zarf verilecek. Oy pusulaların biri Cumhurbaşkanı seçimi için, diğer oy pusulası ise milletvekili seçimi için tercihe sunulacak. Cumhurbaşkanı seçilecek olan oy pusulasının üzerinde Cumhurbaşkanı adaylarının fotoğrafı ve isimleri bulurken, milletvekili seçilecek pusulanın üzerinde partilerin logosu ve isimleri yer alıyor olacak.
Her iki pusulanında altında yer alan içi boş yuvarlak alana tercih edilen bölgeye mühür basılacak. Tercih işleminin ardından iki oy pusulası da tek zarfın içerisine konularak sandığa atılacak. Uzmanlar seçmenleri özellikle, kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanmaları ve oy vermeye resmi bir kimlik kartı ve seçmen bilgi kağıdıyla gitmeleri konusunda uyarıyor.
Muhalefet partilerinin destekçileri ve Oy ve Ötesi gibi sivil örgütlenmelerde yer alan yüz binlerce kişi de seçim güvenliği ve oy sayımındaki olası usulsüzlükleri engellemek için 24 Haziran'da sandık başında olacak.
Mecliste yeni dönem
16 yıllık iktidarında hiçbir seçimi kaybetmemiş olan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde bu kez güçlü bir muhalefet var. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Nisan ayı sonunda erken seçim çağrısı yapmasıyla başlayan 66 günlük seçim süreci, bugüne kadar dağınık bir yapıya sahip olan muhalefeti sürpriz bir biçimde bir araya getirdi.
AKP Cumhur İttifakı adıyla MHP ile seçim ittifakına giderken CHP, Saadet Partisi ve İYİ Parti de Millet İttifakı'nı kurdu. Çıkarılan yeni ittifak yasası ittifaka giren partilerden birinin barajı aşması ittifaktaki diğer partilerin de meclise girmesine imkan tanıyor. Son 2 seçimde yüzde 10 barajını geçerek meclise giren HDP ise yine aynı sınavla karşı karşıya. HDP barajı geçmeyi başaramazsa, bu partinin parlamentodaki sandalyeleri büyük oranda AKP'nin hanesine yazılacak ve böylelikle iktidar partisi ezici çoğunluğa sahip olacak.
Cumhurbaşkanlığı seçimi
Cumhurbaşkanlığı için Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin adayı Muharrem İnce, İYİ Parti'nin adayı Meral Akşener, seçim kampanyasını cezaevinden yürüten HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş ve Vatan Partisi'nin adayı Doğu Perinçek olmak üzere altı aday yarışıyor.
Söz konusu adaylardan hiçbirinin ilk turda salt çoğunluğu sağlayamaması halinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun 8 Temmuz'da yapılması bekleniyor.
Neler değişecek?
Geçen yıl yapılan anayasa referandumu ile kabul edilen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi seçimlerin ardından yürürlüğe girecek. Söz konusu sistemde hükümeti kurma ve yönetme yetkisi parlamentodan cumhurbaşkanına geçiyor. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve ordu cumhurbaşkanına bağlanıyor. Seçilen milletvekillerine hükümette yer alma hakkı verilmezken, tüm bakanları cumhurbaşkanının belirleyeceği bir hükümet yapısı planlanıyor.
Araştırma: Elektronik sigara bazı kanser türlerinin riskini artırabilir; sigara bırakma yöntemi değilBilimsel inceleme, nikotinli elektronik sigaraların bazı kanser türleriyle ilişkilendirilebileceğini ortaya koyarken, uzmanlar “daha az zararlı” olsalar da güvenli sayılmamaları gerektiğini vurguladı.30 Mayıs 2026 Cumartesi 16:11GENEL SAĞLIK
Şampiyonlar Ligi'nde dev final: PSG ile Arsenal karşı karşıya gelecekUEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2025/26 sezonunun şampiyon belli oluyor. Dev finalde son şampiyon Paris Saint Germain ile Arsenal karşı karşıya gelecek. PSG finali kazanıp tarihindeki ikinci, Arsenal ise ilk Şampiyonlar Ligi zaferinin peşinde.30 Mayıs 2026 Cumartesi 16:10AVRUPA
Güney'de bütçe fazlası ilk çeyrekte azaldıGüney Kıbrıs’ta bütçe fazlası yılın ilk dört ayında 593,4 milyon Euro’ya gerilerken, fazlanın GSYİH içindeki payı yüzde 1,5 oldu.30 Mayıs 2026 Cumartesi 16:05GÜNEY KIBRIS
Suica: Kıbrıs sorununun çözümünü her aşamada desteklemeye hazırızAvrupa Komisyonu Akdeniz Komiseri Dubravca Suica, Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs sorununun çözümünü her aşamada aktif olarak desteklemeye hazır olduğunu ifade etti.30 Mayıs 2026 Cumartesi 12:45KIBRIS SORUNU
İngiliz üssüne askeri haberleşme anteni yerleştirilmesine halk karşıİngiliz egemen üssü Akrotiri (Ağrotur) bölgesine 32 yeni askeri haberleşme anteni yerleştirilmesine, bölge halkının “radyasyon yayacağı” gerekçesiyle karşı çıktığı bildirildi.30 Mayıs 2026 Cumartesi 12:44GÜNEY KIBRIS
İskele’de Kumarhanede Düşürülen Cüzdanı Çaldığı İddia Edilen Şahıs Tutuklandıİskele’de faaliyet gösteren bir otele ait kumarhanede müşterinin düşürdüğü cüzdanın çalınmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada bir kişi tutuklandı.30 Mayıs 2026 Cumartesi 10:20İSKELE
Alsancak’ta 48 Yaşındaki Kadın Hayatını KaybettiAlsancak’ta yaşayan 48 yaşındaki Yasemin Ertürk, sabaha karşı evinde aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.30 Mayıs 2026 Cumartesi 10:17GİRNE
Ülke genelinde 4 farklı bölgede yangın çıktıÜlkenin farklı bölgelerinde dün meydana gelen dört ayrı yangında arazi, tarım ürünü, çöplük alanı, bir evin garajı ve balya bağlama makinesi zarar gördü.30 Mayıs 2026 Cumartesi 10:15KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta kasap dükkanı önüne patlayıcı madde konulduBaf’ta bir kasap dükkanının önüne patlayıcı madde konulduğu belirtildi.30 Mayıs 2026 Cumartesi 10:15GÜNEY KIBRIS
Dikkat! Lefkoşa’da yarın geniş çaplı elektrik kesintisi olacakLefkoşa Trafo Merkezi’nde yapılacak 132/22 kV trafo tesis işlemleri nedeniyle yarın geniş çaplı elektrik kesintisi uygulanacak.30 Mayıs 2026 Cumartesi 10:13LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.