ARAŞTIRMA: ELEKTRONİK SİGARA BAZI KANSER TÜRLERİNİN RİSKİNİ ARTIRABİLİR; SİGARA BIRAKMA YÖNTEMİ DEĞİL
Bilimsel inceleme, nikotinli elektronik sigaraların bazı kanser türleriyle ilişkilendirilebileceğini ortaya koyarken, uzmanlar “daha az zararlı” olsalar da güvenli sayılmamaları gerektiğini vurguladı.

30 Mayıs 2026 Cumartesi 16:11
Elektronik sigaraların kanser riskini artırabileceğine ilişkin yeni bulgular ortaya çıktı. Bilimsel dergi Carcinogenesis'te yayımlanan kapsamlı bir inceleme, nikotin bazlı elektronik sigaraların uzun vadede bazı kanser türlerinin gelişimine katkıda bulunabileceğini gösterdi.
CNN'e değerlendirmelerde bulunan acil tıp uzmanı ve George Washington Üniversitesi yardımcı doçenti Dr. Leana Wen, araştırmanın tek bir deneyden değil, elektronik sigaralar ve kanser ilişkisine dair mevcut bilimsel verilerin kapsamlı analizinden oluştuğunu söyledi.
Araştırmacılar, laboratuvar deneyleri, hayvan çalışmaları, insan biyobelirteç araştırmaları ve epidemiyolojik verileri inceleyerek elektronik sigaraların hücre ve dokular üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
İncelemede, elektronik sigara aerosollerinin DNA hasarına yol açabildiği ve kronik iltihaplanmayı tetikleyebildiği belirtildi. Her iki mekanizmanın da kanser gelişimiyle ilişkili olduğu kaydedildi. Ayrıca elektronik sigara buharında formaldehit, asetaldehit ve nikel, krom ile kurşun gibi ağır metaller dahil potansiyel kanserojen maddelerin bulunabileceği ifade edildi.
Araştırmacılar, elektronik sigaraların akciğer, ağız ve mesane kanserleriyle olası bağlantılarına işaret eden çalışmaları da değerlendirdi.
Bununla birlikte uzmanlar, elektronik sigaraların yaygın kullanımının yaklaşık son on yılda arttığını ve birçok kanser türünün ortaya çıkmasının onlarca yıl alabildiğini belirterek mevcut verilerin uzun vadeli riskleri kesin olarak ortaya koymak için henüz yeterli olmadığını vurguladı.
Dr. Wen, elektronik sigaraların tütün yakmaması nedeniyle birçok kişi tarafından zararsız görüldüğünü ancak bunun doğru olmadığını söyledi. Elektronik sigaralarda bulunan nikotin, aroma vericiler ve çözücü maddelerin ısıtılması sonucu hücrelere ve DNA'ya zarar verebilecek bileşiklerin oluşabildiğini belirten Wen, ortaya çıkan çok ince parçacıkların akciğerlerin derin bölgelerine ulaşarak kronik iltihaplanmaya neden olabileceğini ifade etti.
NİKOTİNİN BAĞIMLILIK SORUNU
Nikotin bağımlılık yapan bir madde olarak öne çıkarken, uzmanlar nikotinin klasik anlamda bir kanserojen olarak kabul edilmese de tümör büyümesini ve kanser ilerlemesiyle ilişkili bazı biyolojik süreçleri destekleyebileceğini belirtiyor.
Dr. Wen, mevcut bilimsel verilere göre elektronik sigaraların geleneksel sigaralardan daha az zararlı olabileceğini ancak bunun "güvenli" anlamına gelmediğini söyledi. Elektronik sigaraların özellikle astım ve kronik akciğer hastalıkları bulunan kişilerde solunum sorunlarını ağırlaştırabileceğine dikkat çekti.
GENÇLER İÇİN ÖZEL RİSK
Uzmanlar, elektronik sigara kullanımının özellikle ergenler ve genç yetişkinler açısından ciddi riskler taşıdığı konusunda uyarıyor. Nikotinin gelişmekte olan beyinde dikkat, öğrenme ve dürtü kontrolüyle ilgili bölgeleri etkileyebileceği belirtiliyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) verilerine göre 2024 yılında 1,6 milyondan fazla ortaokul ve lise öğrencisi elektronik sigara kullandığını bildirdi. Özellikle aromalı ürünlerin gençler arasında yaygın olduğu kaydedildi.
Araştırmalar ayrıca genç yaşta elektronik sigara kullanımının ilerleyen dönemde geleneksel sigara ve diğer madde kullanımlarına yönelme ihtimalini artırabileceğini ortaya koyuyor.
"SİGARAYI BIRAKMA YÖNTEMİ OLARAK ONAYLI DEĞİL"
Elektronik sigaraların sigarayı bırakmaya yardımcı olabileceğini savunan çalışmalar bulunsa da Dr. Wen, bu ürünlerin ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından sigara bırakma yöntemi olarak onaylanmadığını hatırlattı.
Wen, birçok kişinin sigarayı bırakmak amacıyla elektronik sigaraya geçse de nikotin bağımlılığını sürdürdüğünü, hatta bazı kişilerin hem sigara hem de elektronik sigara kullanmaya devam ettiğini belirtti. Uzmanlar, sigarayı bırakmak isteyen kişilere nikotin bantları, sakızlar ve doktor gözetimindeki tedavi programları gibi bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış yöntemleri öneriyor.
Dr. Wen, sigara içmeyen kişilerin elektronik sigaraya başlamaması gerektiğini belirterek, elektronik sigara kullananların da kullanım sıklığını azaltmalarını ve mümkünse tamamen bırakmalarını tavsiye etti.
Araştırma: Elektronik sigara bazı kanser türlerinin riskini artırabilir; sigara bırakma yöntemi değilBilimsel inceleme, nikotinli elektronik sigaraların bazı kanser türleriyle ilişkilendirilebileceğini ortaya koyarken, uzmanlar “daha az zararlı” olsalar da güvenli sayılmamaları gerektiğini vurguladı.30 Mayıs 2026 Cumartesi 16:11GENEL SAĞLIK
Şampiyonlar Ligi'nde dev final: PSG ile Arsenal karşı karşıya gelecekUEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2025/26 sezonunun şampiyon belli oluyor. Dev finalde son şampiyon Paris Saint Germain ile Arsenal karşı karşıya gelecek. PSG finali kazanıp tarihindeki ikinci, Arsenal ise ilk Şampiyonlar Ligi zaferinin peşinde.30 Mayıs 2026 Cumartesi 16:10AVRUPA
Güney'de bütçe fazlası ilk çeyrekte azaldıGüney Kıbrıs’ta bütçe fazlası yılın ilk dört ayında 593,4 milyon Euro’ya gerilerken, fazlanın GSYİH içindeki payı yüzde 1,5 oldu.30 Mayıs 2026 Cumartesi 16:05GÜNEY KIBRIS
Suica: Kıbrıs sorununun çözümünü her aşamada desteklemeye hazırızAvrupa Komisyonu Akdeniz Komiseri Dubravca Suica, Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs sorununun çözümünü her aşamada aktif olarak desteklemeye hazır olduğunu ifade etti.30 Mayıs 2026 Cumartesi 12:45KIBRIS SORUNU
İngiliz üssüne askeri haberleşme anteni yerleştirilmesine halk karşıİngiliz egemen üssü Akrotiri (Ağrotur) bölgesine 32 yeni askeri haberleşme anteni yerleştirilmesine, bölge halkının “radyasyon yayacağı” gerekçesiyle karşı çıktığı bildirildi.30 Mayıs 2026 Cumartesi 12:44GÜNEY KIBRIS
İskele’de Kumarhanede Düşürülen Cüzdanı Çaldığı İddia Edilen Şahıs Tutuklandıİskele’de faaliyet gösteren bir otele ait kumarhanede müşterinin düşürdüğü cüzdanın çalınmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada bir kişi tutuklandı.30 Mayıs 2026 Cumartesi 10:20İSKELE
Alsancak’ta 48 Yaşındaki Kadın Hayatını KaybettiAlsancak’ta yaşayan 48 yaşındaki Yasemin Ertürk, sabaha karşı evinde aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.30 Mayıs 2026 Cumartesi 10:17GİRNE
Ülke genelinde 4 farklı bölgede yangın çıktıÜlkenin farklı bölgelerinde dün meydana gelen dört ayrı yangında arazi, tarım ürünü, çöplük alanı, bir evin garajı ve balya bağlama makinesi zarar gördü.30 Mayıs 2026 Cumartesi 10:15KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta kasap dükkanı önüne patlayıcı madde konulduBaf’ta bir kasap dükkanının önüne patlayıcı madde konulduğu belirtildi.30 Mayıs 2026 Cumartesi 10:15GÜNEY KIBRIS
Dikkat! Lefkoşa’da yarın geniş çaplı elektrik kesintisi olacakLefkoşa Trafo Merkezi’nde yapılacak 132/22 kV trafo tesis işlemleri nedeniyle yarın geniş çaplı elektrik kesintisi uygulanacak.30 Mayıs 2026 Cumartesi 10:13LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.