TİROİD BEZİ NEDİR?
Vücudunuzun enerji kullandığında metabolizmayı kontrol eden hormonları serbest bırakan tiroid bezi nedir? Tiroid hastalıkları nelerdir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

01 Mart 2019 Cuma 22:00
Tiroid bezi, kalp ve sindirim fonksiyonu, kas kontrolü, beyin gelişimi, ruh hali ve kemik bakımının yanı sıra vücudun metabolizma hızını düzenleyen hormonlar üretir. Eksikliği ya da fazlalığı çok ciddi rahatsızlıklara ve şikayetlere neden olabilir. Haberimizde tiroid bezi nedir? Tiroid hastalıkları nelerdir? sorularının yanıtlarını bulacaksıniz…
TİROİD BEZİ NEDİR?
Tiroid bezi boynunuzun dibinde bulunan kelebek şeklinde bir organdır. Tiroid bezi yaklaşık 2 santim uzunluğundadır ve boğazınızın önünde Adem elması olarak adlandırılan tiroid kıkırdağının belirginliğinin altında yer alır. Endokrin sistem adı verilen karmaşık bir bez ağının parçasıdır. Endokrin sistem vücudunuzun faaliyetlerinin çoğunu koordine etmekten sorumludur. Tiroit bir iç salgı bezidir. İşlevi; T3 ve T4 adı verilen hormon üretmesi ve bunları kana salmasıdır.
Tiroid bezinin soluk borusunun iki yanına yerleşmiş kısımları sağ ve sol parça (sağ lob, sol lob veya sağ tiroit, sol tiroit) adını alır.
Tiroid hormonları, aşağıdakileri içeren hayati vücut fonksiyonlarını düzenler:
– Nefes
– Kalp hızı
– Santral ve periferik sinir sistemleri
– Vücut ağırlığı
– Kas gücü
– Adet döngüsü
– Vücut ısısı
– Kolesterol seviyeleriTİROİD NASIL ÇALIŞIR?
Tiroid, hormonların vücut hücrelerine ulaşabilmesi için kan dolaşımında hormon üreten, depolayan ve salgılayan bezlerden oluşan endokrin sisteminin bir parçasıdır. Tiroid bezi iki ana hormon yapmak için yediğiniz yiyeceklerden iyot kullanır:
– Triyodotironin (T3)
– Tiroksin (T4)T3 ve T4 seviyelerinin ne çok yüksek ne de çok düşük olması önemlidir. Beyindeki iki bez – hipotalamus ve hipofiz, T3 ve T4 dengesini korumak için iletişim kurar.
Hipotalamus, tiroid bezine tiroid stimüle edici hormon (TSH) adı verilen bir hormonun salınımını artırarak veya azaltarak daha fazla veya daha az T3 ve T4 üretmesini söyleyen hipofizi uyaran TSH Serbest Bırakma Hormonu (TRH) üretir.
Kandaki T3 ve T4 seviyeleri düşük olduğunda, hipofiz bezi, tiroid bezine daha fazla tiroid hormonu üretmesini bildirmek için daha fazla TSH salgılar.
Eğer T3 ve T4 seviyeleri yüksekse, hipofiz bezi bu hormonların üretimini yavaşlatmak için tiroid bezine daha az TSH salgılar.
TİROİD BEZİ HASTALIKLARI
Tiroidiniz çok fazla hormon ürettiğinde (hipertiroidizm) veya yeterli olmadığında (hipotiroidizm) çeşitli farklı bozukluklar ortaya çıkabilir. Tiroidin dört yaygın bozukluğu Hashimoto hastalığı, Graves hastalığı, guatr ve tiroid nodülleridir.
– Hipertiroidi
Hipertiroidizm , tiroid bezinin aşırı aktif olduğu bir durumdur. Hormonları çok fazla üretir. Hipertiroidi kadınların yaklaşık yüzde 1’ini etkiler. Erkeklerde daha az görülür.
Graves hastalığı, aşırı aktif bir tiroid hastası olan kişilerin yaklaşık yüzde 70’ini etkileyen hipertiroidizmin en yaygın nedenidir. Tiroid üzerindeki nodüller – toksik nodüller guatr veya multinodüler guatr denilen bir durum – ayrıca bezin hormonlarını aşırı üretmesine neden olabilir.
– Hipotiroidi
Hipotiroidi, hipertiroidinin zıddıdır. Tiroid bezi az çalışır ve hormonlarını yeterince üretemez.
Hipotiroidizme sıklıkla Hashimoto hastalığı, tiroid bezini çıkarma ameliyatı veya radyasyon tedavisinden kaynaklanan hasar neden olur. Hipotiroidi vakalarının çoğu hafiftir.
– Hashimoto hastalığı
Hashimoto hastalığı ayrıca kronik lenfositik tiroidit olarak da bilinir. Her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en çok orta yaşlı kadınlarda görülür. Hastalık vücudun bağışıklık sistemi yanlışlıkla tiroid bezine ve hormon üretme yeteneğine saldırıp tahrip ettiğinde ortaya çıkar.
Hafif Hashimoto hastalığı vakası olan bazı kimselerin belirgin bir semptomu olmayabilir. Hastalık yıllarca stabil kalabilir ve semptomlar genellikle hafiftir. Ayrıca spesifik değillerdir, bu da başka birçok koşulun belirtilerini taklit ettikleri anlamına gelmektedir.
– Graves hastalığı
Halk arasında zehirli Guatr olarak bilinen Graves hastalığı troid bezinin fazla hormon salgılaması nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır. Graves, vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla tiroid bezine saldırdığında meydana gelen otoimmün bir hastalıktır. Bu, bezin metabolizmayı düzenleyen hormonu aşırı üretmesine neden olabilir.
Hastalık kalıtsaldır ve erkeklerde veya kadınlarda her yaşta gelişebilir, ancak 20-30 yaş arasındaki kadınlarda çok daha yaygındır. Diğer risk faktörleri stres, hamilelik ve sigara içmektir.
Kan dolaşımınızda yüksek seviyede tiroid hormonu olduğunda, vücudunuzun sistemleri hızlanır ve hipertiroidizmde görülen semptomlara neden olur.
– Guatr
Guatr, tiroid bezinin kanserli olmayan bir büyümesidir. Dünyada guatrın en yaygın nedeni beslenmedeki iyot eksikliğidir. Araştırmacılar guatrın dünya çapında iyot eksikliği olan 800 milyon insanın 200 milyonunu etkilediğini tahmin ediyor.
Guatr, herhangi bir yaşta, özellikle de iyot yönünden zengin yiyeceklerin yetersiz olarak tüketildiği bölgelerde, herkesi etkileyebilir. Bununla birlikte, guatrlar 40 yaşından sonra ve tiroid bozukluğu olasılığı daha yüksek olan kadınlarda daha sık görülür. Diğer risk faktörleri arasında aile öyküsü, belirli ilaç kullanımı, gebelik ve radyasyona maruz kalma sayılabilir.
Guatr şiddetli değilse herhangi bir belirti olmayabilir.
– Tiroid nodülleri
Tiroid nodülleri, tiroid bezinde veya üzerinde oluşan büyümelerdir. İyot bakımından yeterli seviyede olan ülkelerde yaşayan erkeklerin yaklaşık yüzde 1’i ve kadınların yüzde 5’i hissedecek kadar büyük tiroid nodüllerine sahiptir. İnsanların yaklaşık yüzde 50’si çok küçük olan nodüllere sahiptir ve bunu hissetmezler.
Tiroid nodüllerinin nedenleri her zaman bilinmemektedir, ancak iyot eksikliği ve Hashimoto hastalığı etken olabilir. Bu nodüller katı veya sıvı dolu olabilir.
Çoğu iyi huyludur, ancak vakaların küçük bir bölümünde kanserli olabilirler. Diğer tiroid problemlerinde olduğu gibi nodüller de kadınlarda erkeklerden daha sık görülür ve her iki cinsiyette risk yaşla birlikte artar.
Çoğu tiroid nodülü herhangi bir belirtiye neden olmaz. Ancak, yeterince büyürlerse, boynunuzda şişmeye neden olabilir ve solunum ve yutma güçlüğü, ağrı ve guatra yol açabilir .
Bazı nodüller tiroid hormonu üretir ve kan dolaşımında anormal derecede yüksek seviyelere neden olur. Bu olduğunda, semptomlar hipertiroidizminkine benzer özellikler gösterebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhürman Limasol’da konuştu: Şimdi dayanışma zamanıdır, yardıma hazırızCTP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, Limasol'da yangın bölgesinden yaptığı açıklamada, "Şimdi dayanışma zamanıdır, yardıma hazırız" dedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 19:22KIBRIS
“Biz tabuları yıkmıştık, güney yönetimi de bunu başarmalı”Akıncı, insanlığın kendi eliyle bozduğu doğa dengesinin olumsuz sonuçlarıyla her geçen gün daha çok yüzleşmeye başladığını belirterek, dünyanın bir çok yerinde büyük yangınlar ve sel felaketlerinin daha sık yaşanır olduğunu söyledi.24 Temmuz 2025 Perşembe 18:16GÜNEY KIBRIS
Dışarda çalışma yasağına uymayanlar için “Alo 102” ihbar hattı devredeÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ihbar hattının devrede olduğunu vurgulayarak 24-27 Temmuz tarihleri, 12.00–16.00 saatleri arasında dışarıda çalışma yasağına uymayanların Bakanlığa bildirilmesini istedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 18:06KIBRIS
Aykut’un Tahliye Talebine Karar 28 Temmuz’da AçıklanacakLefkoşa Ceza Mahkemesi Başkanı Christiana Parpota, İsrailli iş insanı Shimon Aykut’un sağlık gerekçesiyle yaptığı tahliye başvurusuna ilişkin kararını 28 Temmuz Pazartesi günü açıklayacak.24 Temmuz 2025 Perşembe 17:51KIBRIS
CTP Heyeti Limasol'da yangın bölgesine gidiyorCTP Heyeti Limasol'da yangın bölgesine gidiyor24 Temmuz 2025 Perşembe 17:42GÜNEY KIBRIS
Hoşkara: DAÜ akademik açıdan iyi, mali ve ekonomik olarak durum kötüHoşkara, yükseköğretimin uzun bir süredir krizin eşiğinde olduğunu ileri sürerek, yükseköğretim alanında yapılması gerekenler hatırlattı ve Başbakan Ünal Üstel ile hükümetten DAÜ’deki olumsuz gelişmelere müdahale etmesini istedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 17:20DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
KKTC’de Orman Yangını Riski Kritik Seviyede: Yetkililer Vatandaşları UyarıyorSon günlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde aşırı sıcak hava dalgası ve düşük nem oranları nedeniyle orman yangını riski kritik seviyelere ulaştı.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:43KIBRIS
Akdeniz'de birçok ülke, yangın riskinde "çok aşırı" seviyedeAkdeniz'e kıyısı olan ülkeler başta olmak üzere Avrupa genelinde hava sıcaklıkları çok yüksek seviyede etkisini sürdürürken, birçok ülke devam eden orman yangınları ve riskleriyle mücadele ediyor.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:14KIBRIS
Trafik Kazalarını Önleme Derneği, kamera cezalarının dağıtılmamasının sürati ve ölümleri artırdığını belirttiTrafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı, sabit görüntülü radar (kamera) sisteminin çalıştırılmaması ve cezaların dağıtılmamasının trafik kazalarının artmasına yol açtığını söyledi.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:13KIBRIS
Park Halindeki Araçtan Yüklü Miktarda Nakit ÇalındıLefkoşa’da gerçekleşen hırsızlık olayında bir aracın içerisinden toplamda 1300 Sterlin, 400 Amerikan doları ve 15.000 TL çalındı. Olayla ilgili yürütülen polis soruşturmasında, F.K. (E-30) isimli şahıs zanlı olarak tutuklandı.24 Temmuz 2025 Perşembe 15:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs