28 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

TANER AKCAN ÇIRAKLIK VE YETİŞKİN EĞİTİMİ MERKEZİ MEZUNLARINI VERDİ

Taner Akcan Çıraklık ve Yetişkin Eğitimi Merkezi, 4. dönem mezunlarını verdi

Taner Akcan Çıraklık ve Yetişkin Eğitimi Merkezi  mezunlarını verdi

19 Haziran 2016 Pazar 16:40

Çeşitli meslek dallarından ekonominin ihtiyaç duyduğu 103 çırak ve 40 yetişkin öğrenci geçtiğimiz akşam düzenlenen mezuniyet töreninde veliler, esnaf, zanaatkarlar ve öğrencilerin yoğun katılımıyla Taner Akcan Çıraklık ve Yetişkin Eğitim Merkezi’nden mezun oldu.

Mezuniyet töreni açılış, müzik dinletisi, ardından Taner Akcan Çıraklık ve Yetişkin Eğitimi Merkezi’nin kurulmasında öncü rol üstlenen ve aramızdan zamansız ayrılan Taner Akcan anısına hazırlanan film gösterimi ile devam etti. Törende, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü, KTEZO Başkanı Mahmut Kanber, KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga ve Merkezin Müdürü Özgür Çakmak konuşma yaptı.

Ayrıca, mesleki eğitim çalışmalarında yakın işbirliği içerisinde çalışılan Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’ni temsilen Müdür Muavini Gülşen Hocanın, Çalışma Dairesi’ni temsilen Girne Bölge Amiri Mehmet Yavuzhan, mesleki eğitim alanında Avrupa Birliği Projesi olarak KTEZO ile işbirliğinde yürütülen VETLAM Projesi’nin Takım Lideri Tzako Pantaleev ve mezunlar adına öğrenci temsilcisi Eser Gül gecenin anlam ve önemine ilişkin birer konuşma yaptı.tanr2.jpg

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, konuşmasının başında Taner Akcan’ı anarak, gençlerin ve eğitim çalışmalarının onun ismine layık bir şekilde yürüyeceğine inandığını belirtti. Çıraklık eğitiminin ve emeğin önemini vurgulayan Harmancı emeğin yanında olduklarını, bu nedenle de çıraklık ve yetişkin öğrencilerinin mezuniyet törenine özellikle katılmak istediğini belirtti. Konuşmasının sonunda bu gecenin öğrencilerin gecesi olduğunu söyleyen Harmancı, öğrencilere yollarının açık olması dileklerini iletti.

Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü, bu geceye katılmaktan büyük heyecan duyduğunu, devletin yapamadığını Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın yaparak, başarıyla sürdürmesinin hayranlık uyandırdığını ifade etti. Güngördü, örgütlenme ve dayanışmanın bu başarıda önemli rolü olduğunu, belediye olarak da bu çalışmalara katkı koymaya hazır olduklarını belirtti.

KTEZO Başkanı Mahmut Kanber törende yaptığı konuşmada, okulun dördüncü dönem mezunlarını verdiğini, mezun ettikleri öğrencilerin kendi kazançlarını sağlayan, kendi ayakları üzerinde duran birer nitelikli eleman olarak çeşitli meslek dallarında çalışmaya devam ettiklerini vurguladı. Başkan Kanber, işbaşında eğitim modeliyle yürüttükleri bu çalışmaların toplumsal bir proje olduğunu, 2010 yılında kuruluşu gerçekleştirilen Merkez’den, bugüne kadar çeşitli meslek dallarından 450 çırak ve 200 yetişkin öğrenciyi nitelikli birer meslek elemanı olarak mezun ettiklerini ve istihdamlarını sağladıklarını kaydetti. DPÖ verilerine göre ülkede 12 bin işsiz bulunduğunu, bunların sadece bin 200 kadarının İş Bulma Merkezi’ne başvuruda bulunduğunu ifade eden Kanber, başvuru oranının düşük olmasının bir nedeninin de eğitim sisteminin üniversiteye endeksli olmasından ötürü ekonominin ihtiyaç duyduğu alanlarda iş talep eden kişilerden oluşmamasına bağlayarak, bu nedenle işbaşında eğitim modeliyle çıraklık ve yetişkin eğitiminin çok önemli olduğunu belirtti.

Kanber, konuşmasında bundan sonrası için merkezin daha fazla öğrenciye nitelikli birer eleman olarak eğitim ve iş olanağı sağlanması amacıyla Oda olarak hazırladıkları projelerin kabul gördüğünü ve bu projelerin hayata geçmesiyle hem kapasitenin, hem de kalitenin artacağının altını önemli çizdi.  

KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, ekonomiye kazandırdıkları, istihdam ettikleri çırak ve yetişkin öğrencileriyle eğitime can ve hayat verdiklerini, “başarısız” olarak nitelendirilen ve eğitim sisteminin dışarıya attığı mezunların 3 yıllık bir eğitim sonunda nasıl başarıyı yakaladıklarının görülmesini istedi. Tulga konuşmasında; “Şimdi kim başarısız, mezun olan bu öğrenciler mi? Yoksa eğitim sistemi mi başarısızdır? şeklinde bir soru sordu.  Tulga, bu eğitimler devam ederken, eğitimlerle doğru orantılı olarak belediyelerde, şehirlerde ve her alanda planlamaya gidilerek, kuralsız olan iş ortamının kurallar getirilmesiyle insanların mutlu olabileceği hale dönüştürülmesinin gerektiğini ve bunu yapmanın bir görev olduğunu vurguladı.  

Taner Akcan Çıraklık ve Yetişkin Eğitimi Merkezi Müdürü Özgür Çakmak ise yaptığı konuşmada amaçlarının ülkedeki işsizlik sorununun çözümünde önemli rol oynayan nitelikli elemanların yetiştirilmesi ve ülke ekonomisine kazandırılması olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, bu yıl 103 çırak ve 40 yetişkin öğrenciyi mezun etmenin mutluluk ve gururunu yaşadıklarını ifade eden Çakmak, bu öğrencilerin işyerlerinde birer nitelikli eleman olarak çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Çakmak, bundan sonraki süreçte Taner Akcan hocanın bıraktığı yerden daha ileriye gitmek için çalışmaya devam edeceklerini kaydederek, tüm paydaşlara, esnafa, zanaatkara ve katkı koyan herkese teşekkürlerini ifade etti.

Konuşmaların ardından dereceye giren öğrencilere, diploma, başarı belgesi ve hediyeleri takdim edildi. Ardından da çeşitli meslek dallarından mezun olan çıraklık ve yetişkin eğitimi öğrencilerine diplomaları verildi. Mezuniyet töreni sonunda ise öğrenciler sahnede keplerini havai fişek gösterisi eşliğinde havaya fırlattılar. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA