26 Kasım 2024
  • Lefkoşa9°C
  • Mağusa7°C
  • Girne12°C
  • Güzelyurt7°C
  • İskele7°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara-1°C

SPORCU MUSUNUZ? DİŞ SAĞLIĞINIZA NE KADAR ÖNEM VERİYORSUNUZ?

Sporcu musunuz? Diş sağlığınıza ne kadar önem veriyorsunuz?

06 Temmuz 2015 Pazartesi 14:42

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Klinik Şefi Dr. Dt. Hatice Ağan, sporcularda diş sağlığının önemini anlattı.

Herkesin dönem dönem başına gelen diş ağrısı, imtihan döneminde olan öğrencileri, müsabaka öncesi hazırlık yapan sporcuları yoğun stres altında bırakan en mühim etmenler olduğunu kaydeden Ağan, “Diş ağrısı sebebiyle madalya kaybeden atletler, turnuvalardan çekilen veya antrenmanlara ara vermek mecburiyetinde kalan sporculara rastlanmaktadır. Son olimpiyatlarda, 25 değişik spor dalıyla uğraşan sporcular değerlendirilmiş, yüzde 55'inde diş çürüğü, üçte birinde başlangıç seviyesinde diş eti hastalığı,yüzde 15'in de ise geri dönüşümsüz diş eti ve yumuşak doku hasarı olduğu gözlenmiştir. Katılımcıların yüzde 18'i diş ağrılarının başarılarını olumsuz istikametinde etkilediğini bildirmiş, yarıdan fazlasının 1 senesi aşkın bir zamandır diş taraması yaptırmadıkları gözlenmiş. Yine gercekleşen bir çok fazla araştırmada performansa dayalı sporlarla uğraşanlarda uygunsuz ağız hijyeni gözlemlenmiştir" ifadelerini kullandı.

Bol su tüketin

Sporculardaki uygunsuz ağız hijyeni yeme alışkanlıklarıyla da ilişkilendirilebileceğini ifade eden Dr. Hatice Ağan, “Sporcuların enerji gereksinimi sağlıklı bir yetişkinin yaklaşık olarak iki katı kadardır. Bu enerjinin kaynağını çok büyük bir kısmını karbonhidratlar oluşturuyor.Sıklıkla tüketilen enerji içeceklerindeki yoğun şeker konsantrasyonu ve yüksek kalorili karbonhidratlı diyetlerin sebep olabileceği asit ataklarını asgariye indirmek için florid oranı yüksek diş macunları kullanılmalıdır" diye belirtti .

Uzun ve yorucu egzersizler esnasında dişleri çürük ve erozyondan koruyan salya akışının azalması, diş plaklarının artmasına sebep olduğunda dişin çürümesini kolaylaştırdığının altını önemle çizen Ağan, ağır sporlarla uğraşanların ağzı kuruluğunu engellemek için egzersiz aralarında bol su tüketmeleri faydalı olacağını vurguluyor.

“Diş çürükleri kalp, böbrek karaciğerde geri dönüşü olmayan hasarlara sebep oluyor"

Ağan, konuşmasını şu şekilde devam etti: Diş çürükleri ve ağız içi enfeksiyonlara sebep olan bakteriler başta kalp ve damarları, böbrek, karaciğer tutulumu yaparak uzak organlarda geriye dönüşü olmayan hasarlara sebep olabiliyor.Bu da yüksek gayret isteyen sporlarla uğraşanların sporu bırakmalarının başlıca sebepleri arasında yerini alabilir. Son dakika tatsız sürprizlerle karşılaşmamak için genel sıhhat muayenesi ile beraber gercekleşen ağız ve diş muayenesi ile muhtemel sıkıntılar önlenebilir ve başarı yükselir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA