22 Kasım 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

SOSYAL HİZMETİN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI

Sosyal Hizmetin Dünü, Bugünü ve Yarını

04 Haziran 2015 Perşembe 15:44

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından “Sosyal Hizmetin Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu panel düzenlendi. LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleki Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Demiröz, Emekli Sosyal Hizmet Uzmanı Cansel Hıdıroğlu ve KKTC Sosyal Hizmetler Dairesi Lefkoşa Kaza Sorumlusu Yeşim Gürçınar konuşmacı olarak katıldı.

Başkanlığını LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhi Selçuk Tabak’ın yaptığı panelde konuşmacılar, sosyal hizmetin toplumsal açıdan yararları ile KKTC’deki sosyal hizmet uygulamaları ve sosyal hizmetinin dünü, bugünü ve yarını üzerinde durdular.

Öztuğ: Değişim ve sorun çözmeye odaklanmış bir meslek

Panel, Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özhan Öztuğ’un açılış konuşması ile başladı. Değişim ve sorun çözmeye odaklanmış bir meslek olan sosyal hizmetin gerek KKTC’de gerekse Türkiye’de fazlasıyla ihtiyaç duyulan ve öneminin farkına yeni yeni varılmaya başlanan bir alan olduğunu belirten Öztuğ, “Bizler Lefke Avrupa Üniversitesi, Sosyal Hizmet Bölümü olarak, alanında yetkin, yeniliklere açık ve yaşam boyu öğrenme anlayışını kendine ilke edinmiş uzmanları sektöre kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.

Demiröz: Türkiye’de sosyal hizmet 1960’larda başladı

Konuşmasında, sosyal hizmet alanında görmüş olduğu eğitim ve çalışma yaşamındaki zorluklara değinen Demiröz, Türkiye’de sosyal hizmetin 1960 yılında Sağlık Bakanlığı bünyesinde başladığını, önceleri Sosyal Hizmetler Enstitüsü olarak organize edilip hazırlandığını ve çalışmalarını daha çok bu yönde yaptığını belirtti. Günümüzde geçmişe oranla sosyal hizmetin daha belirgin ve anlaşılır hale geldiğini ifade eden Demiröz bugün hem Türkiye’de hem de dünya genelinde sosyal hizmet uygulamaları alanında ciddi yatırım ve çalışmaların olduğunu söyledi.

Hıdıroğlu: Sosyal hizmetin beşiği İngiltere

Sunumunda, Türkiye ve KKTC’deki sosyal hizmetler uygulamalarına değinen Hıdıroğlu, KKTC’de ciddi anlamda sosyal hizmet alanında mezun, bilgili elemanlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Sosyal hizmetin beşiğinin İngiltere olduğuna vurgu yapan Hıdıroğlu, KKTC’de ilk yasanın 19 Şubat 1988 tarihinde Meclis tarafından hazırlanan taslakla şekillendiğini, bu yasayla birlikte Sosyal Hizmetler Dairesi’nin kurulduğunu, çalışma ve işleyişinin belirlendiğini ifade etti.

Gürçınar: Toplumsal işlevleri korumayı üstlenmiştir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olan Sosyal Hizmetler Dairesi’nin aile, çocuk, yaşlı, engelli rehabilitasyonu gibi toplumsal işlevleri korumayı üstlendiğini belirten Gürçınar, bu çerçevede dairenin birçok çalışmayı yürütmekte olduğunu söyledi. Sosyal Hizmetler Dairesi’nin öncelikli hizmet alanının “Korumaya Muhtaç Çocuklar” olduğunu vurgulayan Gürçınar, Sosyal Hizmet Dairesi Müdürlüğü’nün 16 yaşını doldurmamış çocukları, yasa kapsamında himayesi altına alma yetkisine sahip olduğunu söyledi. Gürçınar son olarak, çocukları koruma hizmetlerinde son yıllarda bütün dünyada olduğu gibi KKTC’de de aile birliğinin korunması yaklaşımının ilgi gördüğünü belirtti.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA