05 Kasım 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa18°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele18°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara2°C

PROF. DR. NARLI: “KRİZLER DOĞRU YÖNETİLİRSE FIRSATA DÖNÜŞEBİLİR”

Prof. Dr. Narlı: “Krizler Doğru Yönetilirse Fırsata Dönüşebilir”

02 Mart 2015 Pazartesi 11:47

Yakın Doğu Üniversitesi, Yakın Doğu Enstitüsü tarafından düzenlenen seminer, sertifika programları ve kısa dönemli eğitimler çerçevesinde Türkiye’nin en önemli sosyologlarından Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nilüfer Narlı “Kriz Yönetimi, İletişimi ve Risk Faktörü” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Konuşmasının başında 1980’li yıllarda dünya siyasetinde yaşananların ve bunların tüm dünyada toplumlara etkisinin üzerinde duran Prof. Dr. Narlı, “Küreselleşmenin hızlandığı ve jeopolitik dinamiklerin hızla değişmeğe başladığı 1980’li yıllardan sonra kriz yönetimi çok önemli bir konu haline gelmiştir. Kriz yönetiminde neler yapılacağı üzerine önemli çalışmalar bu yıllarda gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar içerisinde “risk” faktörü üzerinde sıklıkla durulmuştur. Tarım toplumundan sanayi toplumuna ve bilgi toplumuna geçişte, sürekli yeniliklerin, yeni teknolojilerin, yeni ürünlerin, yeni paradigmaların ortaya çıkışı yeni riskler doğurmaktadır. Bu durum bilgi toplumunda güvenli yaşamın kurulmasına hizmet ederken, öte yandan, sürekli risk ve belirsizlikleri de meydana getirmektedir” dedi.

Konuşmasında siyasi ve sosyo-ekonomik tarihin çok önemli düşünürlerinden de bilimsel alıntılar yapan Prof. Dr. Narlı, Adam Smith’in pek bilinmeyen “Astronomi Tarihi” adlı önemli eseri üzerinde önemli değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Narlı, “Başlangıçta dengede olan zihnin dengesi ya da dinginliği, karşılaşılan bir şokla yitirilmekte; birey, zihin zincirinde kopan halkayı onarmak üzere bir arayışa yönelmekte, buluş ve keşif sürecini yaşamaktadır. Bu gibi durumlarda krizleri yönetirken Krizi tanımlayabilecek, Krizin temel özelliklerini ayırt edebilecek, Krizin aşamalarını ve türlerini açıklayabilecek,  Kriz yaratan faktörleri listeleyebilecek bilgi ve becerilere sahip olabilirsiniz fakat bunlar günümüzde yeterli olmayabilir. Doğal afet, bilgisayar korsanlığı, terörist bir saldırı gibi kriz anlarında şeffaf olunmalı ve yaşanan krizin sosyal medyada ve konvansiyonel medyaya nasıl algılandığını ve anlatıldığını mutlaka takip etmek gereklidir Bu doğrultuda Krizi çabuk sona erdirmek, zararı en aza indirmek, güvenirliği tamir etmek için kriz komitesi kurulması gereklidir. Unutulmaması gereken önemli husus ise krizlerin iyi yönetilmesi durumda aslında fırsat olabileceği gerçeğidir” dedi.

Katılımcılar tarafından çok büyük ilgiyle takip edilen Prof. Dr. Nilüfer Narlı’nın sunumu soru-cevap kısmını takiben Yakın Doğu Enstitüsü Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Erhan Ayaz’ın krizlerin fırsata çevrilebilmesi için en önemli unsurun krizin nedenlerini çok iyi anlamak ve yönetimi sırasında anlık tepkiler yerine sorunun kökenlerine yönelik açık ve doğru iletişim kanallarının kullanılmasının önemine değindiği değerlendirmeyle sona erdi. Yakın Doğu Enstitüsü, Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin düzenlemiş olduğu kısa dönemli eğitim ve sertifika programları çerçevesinde düzenlenen sertifika programına sunmuş olduğu katkıdan dolayı Prof. Dr. Nilüfer Narlı’ya Yakın Doğu Enstitüsü adına teşekkür belgesi takdim edildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA