26 Kasım 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa14°C
  • Girne15°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele14°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara3°C

NARENCİYE ÜRETİCİLER BİRLİĞİ, MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİNİ İSTEDİ

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Turgut Akçın, narenciye üreticilerinin sorunlarına dikkat çekerek, mağduriyetlerinin giderilmesi için ilgililerden üreticilere destek çıkmalarını istedi.

Narenciye Üreticiler Birliği, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi

16 Ağustos 2016 Salı 14:23

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Turgut Akçın, narenciye üreticilerinin sorunlarına dikkat çekerek, mağduriyetlerinin giderilmesi için ilgililerden üreticilere destek çıkmalarını istedi.

Akçın, yaptığı yazılı açıklamada, hasat tamamlandı denmesine rağmen narenciye hasadının tamamlanmadığını belirterek, Tarım Dairesi ve Cypfruvex’ten aldıkları bilgiler ışığında 2 bin 500 ton civarında ürünün hasat edilemeden işçilerin ülkeyi terk ettiğini söyledi.

Bahçe sahiplerinin bir kısmının ise, “daha yüksek fiyat” bulurum düşüncesiyle ürünlerinin kesilmesi için gerekli evrakı imzalamadıkları veya geç imzaladıkları için kesilemediğini ifade eden Akçın, bazı bölgelerde suların tuzlandığını ve ağaçların yaprak döktüğünü söyledi.

Toprakların çoraklaşacağını da belirten Akçın, Tarım Dairesi personeli ve ziraat mühendislerinin ise bu konunun bilincinde olduğuna işaret etti. Akçın, “Barajdan sulama suyu temin edilene kadar üreticilerin; üretimden koparılmamaları için Tarım Sigortası fonundan tazmin edilmeleri, sulama suyu bölgeye geldikten sonra bahçelerine bakmayanların bir şekilde destek almaması ise o zaman düşünülmeli” dedi.

Üreticinin, üretimden koparıldıktan sonra geri dönmesini sağlamanın mümkün olmadığını vurgulayan Akçın, Tarım Sigortası Fonu’na en çok katkıyı yapan ve bu fondan yararlanamayan kesimin narenciye üreticisi olduğunu savundu.

Akçın, dalında kalan ve yere dökülen ürünün Tarım Sigortası kıstasları içerisinde 600-700 bin TL ile çözülebileceğine işaret ederek, “Bu rakam ne sigortaya, ne de hükümete büyük bir külfet olmaz. Kesim işçisi sorunu olduğu sezon başından belli olmuştu” dedi.

Kontraktörlerle yapılan sözleşmeler konusuna da değinen Akçın, sözleşmenin daha ciddi ve her konu düşünülerek, bağlayıcı hükümler içermesi, sezon bitene kadar kesime devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Üçüncü ülkelerden kesim işçisi getirmenin yollarının aranması gerektiğine de işaret eden Akçın, Türkiye’de iş olanaklarının her geçen yıl arttığını ve ücretlerin de daha yüksek olması nedeniyle işçi bulmakta zorluklar yaşandığını kaydetti.

Turgut Akçın, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi hususunda yazı yazdıklarını ancak olumlu veya olumsuz bir cevap alamadıklarını dile getirdi.

Ürün fiyatlarının da belli olmadığını, üreticinin ürününü hangi fiyata verdiğini bilmediğini söyleyen Akçın şöyle devam etti:

“Dengeli bir ödeme yapmalarını bekliyorduk ancak olmadı. Yalnız İhracata yönelik kesilen ürün ödemesi yaparken, konsantreye kesilen ürününde bir kısmının ödenmesi yapılmalıydı.  Aslında tüm ürün paraları bahçe bakımının yapıldığı bu dönemde gerekli ödemeler yapılmalıydı.”

Tarım Bakanlığı ve ilgililerini bir an önce fare zehri tedarik etmelerini ve tüm üreticilere dağıtılmasını sağlamalarını beklediklerine dikkat çeken Akçın, üreticilerin sıkıntılarının giderilmesi için yetkililerden destek beklediklerini dile getirdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA