28 Mart 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele20°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C

LAÜ 15. ULUSAL İŞLETMECİLİK KONGRESİ'NDE TEMSİL EDİLDİ

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı ve İşletme doktora öğrencisi Kenan Şahin’in hazırladığı “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Muhasebe Meslek Etiği Üzerine Bir Araştırma” ...

LAÜ 15. Ulusal İşletmecilik Kongresi'nde temsil edildi

11 Haziran 2016 Cumartesi 18:43

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı ve İşletme doktora öğrencisi Kenan Şahin’in hazırladığı “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Muhasebe Meslek Etiği Üzerine Bir Araştırma” başlıklı ortak bildiri ile İstanbul Üniversitesi tarafından organize edilen “15. Ulusal İşletmecilik Kongresi”ne katıldılar.

LAÜ'den verilen bilgiye göre, Çalışmalarında KKTC’de muhasip ve murakıplık yapmak üzere yetkilendirilmiş kişilerin meslek ahlakına ilişkin tutumlarını araştırdıklarını belirten Şafaklı ve Şahin, araştırmanın 2013 Ocak ayı içerisinde örnekleme ve yüz yüze anket yöntemiyle toplam 432 muhasip/murakıbın 100’üne yönelik gerçekleştirildiğini ifade ettiler. Şafaklı ve Şahin araştırmanın üç boyutlu ölçekten yararlanılarak hazırlandığını ve bu boyutları “Muhasebe meslek mensuplarının ahlaka uygun olmayan davranışlara yönelmesinde etkili olan faktörler”, “Muhasebe meslek mensuplarının ahlaki değerleri” ve “Muhasebecilik meslek ahlaki kurallarının yerleşmesini etkileyen faktörler” şeklinde sıraladılar.

Muhasebe meslek mensuplarında öne çıkan ahlaki değerler: mesleki yeterlilik, doğruluk, dürüstlük, tarafsızlık, mesleki özen ve titizlik

Araştırmaya göre;muhasebe meslek mensuplarının ahlaka uygun olmayan davranışlara yönelmesindeki en etkili faktörlerin yaptırımların caydırıcı olmaması, denetim mekanizmasının yetersizliği, kamu denetçilerinin tutumu, vergi politikaları, mükelleflerin muhasebecilerden beklentileri ve mevcut ekonomik koşullar yüksek enflasyon, ekonomik kriz vb olarak ifade eden Şafaklı ve Şahin, muhasebe meslek mensuplarında en fazla öne çıkan ahlaki değerleri mesleki yeterlilik, doğruluk, dürüstlük, tarafsızlık, mesleki özen ve titizlik olarak belirlediklerini söylediler. Şafaklı ve Şahin, muhasebecilik meslek ahlaki kurallarının yerleşmesini etkileyen en önemli faktörlerin caydırıcı yasal düzenlemeler, soruşturmalar yürüten yetkililerin ve mahkemelerin tutumu, eğitim kurumlarının iş ahlakı eğimine ilişkin bilinçli çabaların arttırılması, mesleki ahlak standartlarının titizlikle uygulanması ve profesyonelliğin yaygınlaşması oluğuna işaret ettiler.

KKTC’de muhasebe meslek etiğinin yerleşmesi ve etik dışı davranışlara yönelmenin engellenebilmesi için öneriler

   Araştırma kapsamında KKTC’de muhasebe meslek etiğinin yerleşmesi ve etik dışı davranışlara yönelmenin engellenebilmesi için bazı çalışmaların yapılması konusunda önerilerde bulunan Şafaklı ve Şahin, bu çalışmaları muhasebe meslek yasasının acilen çıkartılması,Muhasebe Meslek Kurulları’nın oluşturulması, kurul üyelerinin eğitim, mesleki tecrübe gibibelirli standardı sağlayan, meslek mensubu, akademisyen, hukukçu gibi mesleklerden seçilmesi olarak sıraladılar. Şafaklı ve Şahin bu önerilere ayrıca, yeni meslek mensubu adayların alım, iş akdinin feshi gibi temel konuların oluşturulan kurul tarafından yürütülmesi, yeni meslek mensuplarının eğitimi, geliştirilmesi ve mesleki etik ilkelerin benimsetilmesi süreçlerini yürütecek alt kurulların veMeslek Etik Kurulunun oluşturulması, etik dışı davranışların cezalandırılması, etik kuralların erozyonuna neden olan etkenler konusunda, toplumsal ahlaki değerleri geliştirecek çalışmaların yürütülmesini de eklediler.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA