18 Nisan 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa16°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele16°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara15°C

KTTO; “SU SORUNUNU POLİTİK YAKLAŞIMLARA KURBAN ETMEMEYE” DAVET ETTİ

KTTO, Türkiye’den gelen suyun fiyatıyla ilgili tartışmaların topluma ve ekonomiye zarar verdiğini savundu...

KTTO; “su sorununu politik yaklaşımlara kurban etmemeye” davet etti

15 Haziran 2016 Çarşamba 18:04

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Türkiye’den gelen suyun fiyatıyla ilgili tartışmaların topluma ve ekonomiye zarar verdiğini savunarak, konuyla ilgili tüm aktörleri bu amaçla işbirliği yapmaya ve “su sorununu politik yaklaşımlara kurban etmemeye” çağırdı.

KTTO’dan  yapılan yazılı açıklamada, gelinen aşamada yapılması gerekenin suyun fiyatı tartışmalarını sona erdirip suyu belediyeler eliyle halka ulaştırmak ve ihale sürecini en erken zamanda başlatıp dağıtım için etkin ve verimli bir yapı oluşturmak olduğu belirtildi. 
Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Türkiye Hükümeti ile KKTC Hükümeti arasında imzalanan geçiş dönemi protokolünden sonra, özellikle Lefkoşa Türk Belediye Meclisi’ndeki karar sonrasında yeniden alevlenen tartışmaların fiyatla ilgili sonucu değiştirmeyeceği açıktır. Kaldı ki, bugüne kadar yapılan açıklamalar, kamuoyunda tartışılan 2.30 TL/ton seviyesindeki fiyatın, suyun hane halkına ve işletmelere yüklediği maliyeti büyük ölçüde değiştirmeyeceğini, hatta sadece tankerlerle su almak zorunda bırakılan ailelerin su için harcadıkları kaynağı ciddi şekilde azaltacağını göstermiştir. Bu nedenle bu tartışmaları anlamsız şekilde sürdürmek ve halkın suya erişimini engellemek yerine, belediyelerimizin geçici olarak dağıtacakları suyun fiyatını makul ve mümkün olduğunca benzer seviyelerde belirlemek için alınabilecek önlemler üzerinde durulması gerekmektedir.”

Açıklamada, suyun hane halkına yansıyacak fiyatını etkileyen en önemli faktörlerin kayıp oranı ve belediyelerin işletme maliyetleri olduğunun anlaşıldığı ifade edilerek, bu maliyetleri en aza indirmek için su şebekesinin ihtiyaç duyduğu yatırımların en erken zamanda gerçekleştirilmesi ve su yönetiminin  temel işletmecilik kurallarına uygun olarak etkili bir şekilde sürdürülmesi gerektiği görüşü ifade edildi.

“Bunun yolunun devlet tarafından hazırlanacak bir şartnameye bağlı olarak şeffaf ve adil olarak sürdürülecek bir ihale süreci sonunda kamu özel işbirliği ile çalışacak bir sistem oluşturmak olduğu da bilinmektedir” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Gelinen aşamada yapılması gereken  suyun fiyatı tartışmalarını sona erdirip suyu belediyeler eliyle halka ulaştırmak ve ihale sürecini en erken zamanda başlatıp, dağıtım için etkin ve verimli bir yapı oluşturmaktır.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, konu ile ilgili bütün aktörleri bu amaçla işbirliği yapmaya, su sorununu politik yaklaşımlara kurban etmemeye çağırır.”

Etiketler: , ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA