KOZLAR PAYLAŞILIYOR
Dört Bakandan oluşan heyet su ile ilgili Türkiye ile ülkemiz arasındaki gerginliğin son bulması ve uzlaşı sağlanması amacı ile Ankara’ya gitti. 2 gün sürmesi beklenen temaslar ve toplantılar sonrasında krizin aşılması hedefleniyor.
08 Şubat 2016 Pazartesi 09:50
ANKARA ÇIKARTMASI
Türkiye’den gelen su konusunda belirsizlik devam ederken Ülkemizden bir heyet Ankara’ya çıkartma yapıyor. Hükümeti temsilen, Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren’in d içinde olduğu kabineden 4 bakan Ankara’da Türkiye heyeti ile su konusunu görüşecek ve uzlaşı arayacak.
İSTİŞARE TALEBİ
Başbakan Ömer Kalyoncu’nun Türkiye’ye ileri istişare maksatlı öneriler sunma ihtiyacı hissettiği, hazırlanan önerilerin geçen hafta Türkiye’ye sunulduğunu, yapılacak teknik heyet toplantılarında Türkiye’nin önerilere vereceği cevabın ele alacağı açıklandı. Maliye Bakanı, Kıbrıs Türk tarihinin en büyük projesi olarak nitelendirdiği projenin artık son aşamaya geldiğini, birkaç hafta içinde suyun çeşmelerden akmaya başlayacağını söyledi.
Türkiye’den KKTC’ye deniz altından borularla getirilen suyun yönetimi konusunda KKTC tarafından hazırlanan ileri istişare önerileri, yarın Ankara’da masaya yatırılıyor.
Hükümeti temsilen, Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, bu çerçevede temaslarda bulunacak.
Tarafların uzlaşması halinde ortaya çıkacak olan hükümetler arası anlaşma, imza aşamasına gelecek.
Ankara’daki toplantılara katılacak bakanlar Ankara’ya gitti.
Maliye Bakanı Birikim Özgür ile Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali dün sabah, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ile Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren ise dün akşam Ankara’ya gitti.
[caption id="attachment_110730" align="alignnone" width="312"] Turkiye'de kamu maaslarinin son zamanlarda artmasi, buna karsin KKTC'de ise yeni girenlere dusuk ucret uygulamasi, iki ulke arasindaki farkliliklari ortadan kaldirdi.CTP Milletvekili Birikim Ozgur, KKTC'de, kamuda sikintilara yol acan kara deliklerin kapatilmasina yonelik adimlarin henuz atilamadigina dikkat cekti.[/caption]
ÖZGÜR: “MODELE SON ŞEKLİNİ VERECEĞİZ”
Ankara ziyareti öncesi Ercan Havalimanı’nda konuşan Maliye Bakanı Birikim Özgür, “Özel işletmenin verimliliği ile kamunun gücünün birlikte değerlendirilebileceği yasalarla uyumlu” olarak nitelendirdiği modele son şeklini vereceklerini söyledi.
Su konusunda bugüne kadar yaşanan sürece ilişki bilgi veren Maliye Bakanı Birikim Özgür, projenin artık son aşamaya geldiğini vurguladı.
Suyun dağıtımı konusunda kamu-özel ortaklığı şeklinde geliştirilen modelin detaylarına ilişkin iki ülke arasındaki istişarenin sürdüğünü kaydeden Birikim Özgür, CTP-UBP hükümetinin 7 Nisan 2015’te Türkiye’nin KKTC’ye sunduğu hükümetler arası anlaşma taslağı üzerindeki çalışmayı tamamlamasının ardından, 2 ülke teknik heyetlerinin 24-25 Aralık’ta anlaşmanın detaylarını konuştuğunu hatırlattı.
Maliye Bakanı, ortaya çıkan metni imzalayacak olan Başbakan Ömer Kalyoncu’nun Türkiye’ye ileri istişare maksatlı öneriler sunma ihtiyacı hissettiğini anımsatarak, hazırlanan önerilerin geçen hafta Türkiye’ye sunulduğunu, bugün ve yarın yapılacak teknik heyet toplantılarında Türkiye’nin önerilere vereceği cevabı ele alacaklarını söyledi.
Özgür, şöyle konuştu:
“Böylece anlaşmanın son safhasına gelmiş olacağız. Bizim bu süreçte KKTC tarafı olarak hiç kuşkusuz ülkemizde çok uzun yıllar boyunca halkımızın her bir Kıbrıs Türkü’nün yaşamını doğrudan etkileyecek bir hususta tüm detayları incelikle ele alma ve hiçbir hataya da imkân tanımayacak şekilde en düzgün modeli ortaya çıkarma gibi bir hassasiyetimiz vardır ve bu noktada da çok yoğun tartışmalar ülkemizde zaten uzunca bir süredir yaşanmaktadır. Bu dinamizmin Kıbrıs Türk halkını var ettiğini ve kendi beyni gücümüzle kendi ülkemizde finansman yönü de dâhil olmak üzere en uygun modellerin uygulanabilmesi adına biz üzerimize düşeni yapmış bulunuyoruz.”
Bakan Özgür, bu noktada belediyelerin önemine dikkat çekti.
“BELEDİYELERİN KARŞILAŞABİLECEĞİ RİSKLERİN BERTARAF EDİLMESİ ADINA YOĞUN ÇALIŞMA YÜRÜTTÜK”
Özgür, “Yeni modelde belediyelerimizin hem suyun yönetiminde hem yürütülecek olan teknik şartname hazırlığı ve ihale süreçlerinde, hem de ihalenin ardından belirli bir süre bir işletmeci tarafından yürütülecek olan dağıtım faaliyetleri esnasında bu dağıtım faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili karar mekanizması içerisinde yer alabilmesi adına ve bilhassa finansman mali giderler yönünden belediyelerimizin karşı karşıya kalabileceği bir takım risklerin bertaraf edilebilmesi adına biz yoğun bir çalışma yürüttük. Son önerilerimiz de bu minvalde bir içeriğe sahiptir” dedi.
Türkiye ve KKTC’nin bu modelin iyi bir şekilde işlemesini istediğini kaydeden Maliye Bakanı, “İşletmecinin siyaset tarafından engellenmeyeceği, verimli çalışabileceği koşulların oluşturulmasını aynı zamanda da kamunun gücünü en etkin şekilde hissettirebileceği bir yapının ortaya çıkabilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Birikim Özgür, “Özel işletmenin verimliliği ile kamunun gücünün birlikte değerlendirilebileceği, yasalarımızla uyumlu bir model ortaya çıksın diye biz üzerimize düşeni yaptık ve gelinen aşamada artık 8-9 Şubat görüşmeleri ile birlikte hükümetler arası anlaşma son şeklini almış olacak ve önümüzdeki günlerde iki ülke tarafından çok büyük ihtimalle imzalanmış olacak” dedi.
“PROJE ARTIK SON AŞAMADA, SU BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE ÇEŞMELERDEN AKMAYA BAŞLAYACAK”
Maliye Bakanı, Kıbrıs Türk tarihinin en büyük projesi olarak nitelendirdiği projenin artık son aşamaya geldiğini, birkaç hafta içinde suyun çeşmelerden akmaya başlayacağını söyledi.
Özgür, “Bizi çok ciddi bir iş yükü bekliyor. Bunun bilincindeyiz. Teknik şartname hazırlanacak. Belediyelerle birlikte nerelerde ne gibi alt yapı yatırımlarının hayata geçirilmesi konusu kararlaştırılacak. Bir ihale süreci hayata geçirilecek. Bütün bunlar bizim hükümetimizin tarafından yürütülebilecek esaslı işlerdir diye bakıyoruz” dedi.
ŞAHALİ: “HASSASİYETLERE ANLAYIŞLI DAVRANILIRSA…”
Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali de, taraflar arasında karşılıklı anlayış birliğinin olduğunu kaydederek, “Karşılıklı hassasiyetlere anlayışla davranıldığı noktada ben çözümsüz bir nokta olmayacağını düşünüyorum” dedi.
Şahali suyun bu süreçte daha çok evsel kullanımı ve belediyelerle ilişkisinin tartışıldığına işaret ederek, tarımsal amaçlı kullanımın da ele alınması gerektiğini söyledi.
Şahali, tarımsal amaçlı kullanımın mümkün olabilmesi için mevcut kaynakların doğru yönetilmesi; suyun mevcut ve muhtemel tarımsal alanlarda en etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacak bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.
“HEM EVSEL HEM TARIMSAL…”
Bakan Şahali, şöyle devam etti:
“Suyun yönetimine ve işletmesine bir bütün olarak yaklaşma zorunluluğumuz var. Türkiye’den gelen suyun işletmesi elbette önceliklidir ve buna bağlı olarak suyun yaratacağı etkiyle yerel su kaynaklarımızın geliştirilmesi ve kalitesinin artırılması çok daha büyük bir önem ifade ediyor. Çünkü yıllık 75 milyon metreküp su aslında KKTC’nin bugün için ihtiyaç duyduğunun üstünde bir su olarak değerlendirilir. Dolayısıyla hem evsel, hem de tarımsal kullanım için Türkiye’den gelen su yeterli olabilmektedir. Bu nedenle mevcut su kaynaklarımızın ıslahı ve geliştirilmesi ile ilgili çabalar bu süreçte en az gelen suyun işletmesi kadar önem arz eder. Bizler bunu da bir bütün olarak ele alacağız ve ona göre çalışmalarımızı yürüteceğiz.”
Türkiye’de yapacakları görüşmelerde karşılıklı hassasiyetlerin dikkate alınacağını kaydeden Şahali, bir sonuca ulaşmayı amaçladıklarını söyledi.
Bakan Şahali, “Karşılıklı anlayış birliğinin olduğunu söylemek mümkündür dolayısıyla karşılıklı hassasiyetlere anlayışla davranıldığı noktada ben çözümsüz bir nokta olmayacağını düşünüyorum ve son derece müsterihim. Umarım ki hem KKTC hem de TC halkı için son derece pozitif bir yeni işbirliği alanını teyit etmiş olacağız ve bu çerçevede KKTC’de yeni bir su iklimi oluşmuş olacak” dedi.
ATUN: “DETAYLI ELE ALINACAK”
Öte yandan, TAK muhabirine konuşan Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, dağıtım ve kaynakların kullanımıyla protokol üzerinde daha önceden mutabakata varıldığını ve bu protokolün daha detaylı bir şekilde Ankara’da ele alınacağını söyledi.
Atun, ana çerçevesi 2010 yılındaki hükümetler arası anlaşmada ve daha sonra 2013-15 protokolünde çizilen ana iletim hatları ve kullanımla ilgili maddelerin üzerinde yarın ve salı günleri daha detaylı çalışma yapılacağını anlattı.
GÖRÜŞME SAAT 10.00’DA
Bugün yapılacak ilk görüşme saat 10.00’da Türkiye Maliye Bakanlığı’nda yer alacak. Yapılacak teknik çalışman ardından ise toplantılar öğle yemeğinde devam edecek. Heyet, akşam saatlerinde ise Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile yemekli toplantıda görüşecek. Salı günkü toplantılar ise bugün yapılacak toplantıların performansına bağlı olarak netleşecek.
- "Ani sıcaklık değişimi kalp krizini tetikleyebilir""Soğuk hava ve ani hava değişimlerinin, özellikle kronik kalp hastalıkları olan bireyler için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği unutulmamalı"22 Kasım 2024 Cuma 12:59GENEL SAĞLIK
- Aykut'un davası 6 Aralık'ta yeniden görüşülecek , Avukatları tutukluluğun devamına itiraz ettiAykut'un davası 6 Aralık'ta yeniden görüşülecek , Avukatları tutukluluğun devamına itiraz etti22 Kasım 2024 Cuma 12:25KIBRIS
- ESPA Başkanı Mete Boyacı, ülke iyi yönetilmiyorBasın toplantısında konuşan ESPA Başkanı Mete Boyacı, ülkenin iyi yönetilmediğini ifade ederek, iş insanları olarak inisiyatif almaya karar verdiklerini belirtti.22 Kasım 2024 Cuma 12:15KIBRIS
- 83 yaşındaki Esentepe’de sakin İsmet KİM bulundu83 yaşındaki Esentepe’de sakin İsmet KİM bulundu22 Kasım 2024 Cuma 12:03KIBRIS
- BES Başkanı Yalınkaya: "Bu, Ekmeğin Kavgasıdır!"Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Mustafa Yalınkaya, yeni hazırlanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) taslağına ilişkin sert eleştirilerde bulundu.22 Kasım 2024 Cuma 09:49KIBRIS
- Putin: 'Ukrayna'yı durdurulması imkansız balistik füze ile vurduk'Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın “durdurulması imkansız” bir balistik füze ile vurulduğunu söyledi. Putin, saldırının İngiltere ve ABD füzelerinin Rusya topraklarında kullanım iznine cevap olarak yapıldığını da kaydetti.22 Kasım 2024 Cuma 09:35ASYA
- Türkiye'de gazeteci Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz hakkında soruşturma başlatıldıGazeteciler Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında, "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan soruşturma açıldı.22 Kasım 2024 Cuma 09:34TÜRKİYE
- Hulusi Akar'dan 3. Dünya Savaşı uyarısı: Şakası yok, hazır olmamız lazımTBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, "Şakası yok" diyerek 3. Dünya Savaşı uyarısında bulundu. Akar, "İsrail kocaman bir tehdit. Hazır olmamız lazım" dedi.22 Kasım 2024 Cuma 09:28TÜRKİYE
- Sendikalardan Kitlesel Eylem UyarısıKamuda örgütlü 5 sendika Başbakanlık önünde ortak açıklama yaptı22 Kasım 2024 Cuma 09:26KIBRIS
- 13’üncü maaşlar 24 Aralık’ta ödenecekMaliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 13’üncü maaşların 24 Aralık tarihinde ödeneceği duyuruldu.22 Kasım 2024 Cuma 09:24KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.