27 Kasım 2024
  • Lefkoşa8°C
  • Mağusa11°C
  • Girne15°C
  • Güzelyurt5°C
  • İskele11°C
  • İstanbul7°C
  • Ankara-3°C

KORONAVİRÜSÜN MUTASYONA UĞRAMA HIZININ DÜŞTÜĞÜ İDDİA EDİLDİ

İngiltere’de bilim insanları yaptıkları çalışmalarda, koronavirüsün eskisine oranla alışılmadık derecede daha yavaş mutasyona uğradığını açıkladı.

Koronavirüsün mutasyona uğrama hızının düştüğü iddia edildi

19 Eylül 2020 Cumartesi 09:36

İngiltere’de Royal Society adlı bilim kuruluşu, ülkenin önde gelen virologlarından oluşan SET-C (Science in Emergency Tasking - Covid-19) görev gücü tarafından tarafından yapılan yeni araştırmanın sonuçlarını yayımladı.

Çalışmada koronavirüsün, pandeminin zirve yaptığı Mart-Mayıs arası dönemine göre alışılmadık derecede yavaş bir oranda mutasyona uğradığı belirtildi.

GENETİK KODUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VİRÜSÜ ŞİDDETLİ HALE GETİRMEDİ

Araştırmacılar, şu ana kadar koronavirüsün genetik kodunda yapılan değişikliklerin hiçbirinin onu daha bulaşıcı veya şiddetli hale getirmediğini açıkladı.

Bilim insanları, koronavirüsün mutasyonundaki yavaşlamanın daha önce hastalığa yakalanmış kişilerin yeniden enfeksiyona karşı korunacağı anlamına geldiğini ve potansiyel bir aşının uzun süre etki sağlayabileceği anlamına geldiğini söyledi.

DAHA ÖNCEKİ İDDİAYI ÇÜRÜTTÜLER

Daha önce farklı bilim insanları, koronavirüsün mutasyona uğradığını ancak daha az şiddetli ancak daha bulaşıcı hale geldiğini öne sürmüştü.

Ancak Royal Society araştırmacıları, son bulguların ışığında bu teoriyi kapsamlı bir şekilde ortadan kaldırdığını açıkladı.

Konuyla ilgili açıklamaya yapan çalışmanın başyazarı Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Geoffrey Smith, “Yeni tip Koronavirüsün şu ana kadar oldukça kararlı olduğunu kanıtlamış olması iyi bir haber, çünkü bir hastalığı tespit etmek ve tedavi etmek daha kolay, oldukça sabit bir hale geldi. Tüm genom dizileme, yalnızca birinin enfekte olduğunu anlamamıza değil, aynı zamanda virüsün türünü kesin olarak tanımlamamıza ve böylece enfeksiyonun muhtemelen nereden geldiğini bulmamıza olanak tanıyor” ifadelerini kullandı.

ARAŞTIRMACILAR EMİN

Öte yandan araştırmacılar, yavaş bir mutasyon oranının bile virüsün belirli ilaçlara direnç geliştirmesine neden olabileceğini ancak virüsün şu anki görünümünde, hastalığın daha şiddetli veya bulaşıcı hale gelmediğinden emin olduklarını açıkladı.

Çalışmanın bir parçası olarak, uzmanlar virüsün İngiltere’deki kökeni inceledi ve virüsün en yakın akrabasının Çin'de bulunan RaTG13 adlı bir yarasa corona virüsü olduğunu buldular. Bununla birlikte ,araştırmacılar iki virüsün genetik kodunun yüzde 97 oranında aynı olduğunu ancak, viral genetik materyal söz konusu olduğunda bunun büyük bir fark olduğunu söyledi.

İNSAN ELİYLE YAPILDI İDDİALARI KOMPLO TEORİSİ

Araştımacılar, bu yüzden yeni tip koronavirüs ile ile diğer koronavirüsler arasındaki farkın, laboratuvarda yapılmış ve kasıtlı olarak serbest bırakılamayacak kadar büyük olduğunu ve virüsün Çin’deki  bir laboratuvardan çıktığına dair iddiaların yalnızca komplo teorisi olduğunu bildirdi.

Royal Society araştırmacı çalışmalarının virüsün insanlara doğrudan yarasalardan veya bir aracı memeli konakçı yoluyla atladığını ve mutasyondaki yavaşlamasının onun doğal bir virüs olduğunu kanıtladığını söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA