KORONAVİRÜSE FAZLA MARUZ KALANLAR İÇİN HASTALIK DAHA TEHLİKELİ
New York Times'da yayınlanan yeni bir makale koronavirüse fazla ya da uzun süre maruz kalanların riskinin çok daha fazla olduğunu ama bu detayın atlandığını vurguluyor.
03 Nisan 2020 Cuma 18:07
Çin'de yeni koronavirüs hakkında erken farkındalık yaratan doktor Li Wenliang, Şubat ayında henüz 34 yaşındayken virüs sebebiyle hayatını kaybetti.
Ölümü, sadece gelişen salgını yayınlamadaki rolü nedeniyle değil, aynı zamanda gençlerin de bu hastalıktan ölebileceğini gösterdiği için önemliydi.
New York Times gazetesine yazan uzmanlar Joshua D. Rabinowitz ve Caroline R. Batman'a göre "Koronavirüs tartışmalarında viral dozun önemi gözardı ediliyor."
Uzun süre maruz kalmanın farkı
Uzmanlar şöyle konuşuyor:
"Diğer herhangi bir zehirde olduğu gibi, virüsler genellikle daha büyük miktarlarda daha tehlikelidir. Küçük ilk maruz kalmalar hafif veya asemptomatik enfeksiyonlara yol açarken, daha yüksek dozlar ölümcül olabilir.
"Bir zamanlar içinde koronavirüsle enfekte olan birisinin bulunduğu bir ofis binasına adım atmak, bir saatlik tren yolculuğu için enfekte olan kişinin yanında oturmak kadar tehlikeli değil.
"Bu açıkça görünebilir, ancak birçok insan bu ayrımı yapmıyor. Yüksek doz enfeksiyonunu önlemeye daha fazla odaklanmamız gerekiyor."
NYT'da yayınlanan makale şöyle devam ediyor:
"Hem küçük hem de büyük miktarlarda virüs, hücrelerimiz içinde çoğalabilir ve bağışıklığı zayıflamış gibi savunmasız kişilerde ciddi hastalığa neden olabilir.
"Bununla birlikte, sağlıklı insanlarda, bağışıklık sistemleri içeride büyüyen bir virüsü algıladığı anda yanıt verir. İyileşme, yarışı kimin kazandığına bağlıdır: yani viral yayılma veya bağışıklık aktivasyonu.
"Virüs uzmanları, viral dozun hastalık şiddetini etkilediğini bilir. Laboratuvarda, düşük dozda virüs alan fareler virüsü hücrelerinden temizler ve iyileşir, aynı virüs daha yüksek bir dozda onları öldürür.
Doz duyarlılığı ve etkileri
"Koronavirüsler de dahil olmak üzere laboratuvar hayvanlarında incelenen her yaygın akut viral enfeksiyon için doz duyarlılığı gözlenmiştir.
"İnsanlar da viral doza duyarlılık gösterirler.
"Koronavirüs kadar ciddi bir patojen için insanlarda viral dozu deneysel olarak ölçmek etik değil, ancak dozun insan koronavirüsü için de önemli olduğuna dair kanıtlar da var.
"Örneğin, Hong Kong'daki 2003 SARS koronavirüs salgını sırasında, bir hasta aynı apartman kompleksinde yaşayan diğer birçok hastaya bulaşmış ve 19 kişinin ölmesine neden olmuştur.
"Enfeksiyonun yayılmasının, ilk hastanın apartman biriminden kompleks boyunca üflenen havadaki viral partiküllerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Viral yayılma örnekleri
"Daha fazla viral maruziyetin bir sonucu olarak, aynı binada yaşayan komşular sadece daha sık enfekte olmakla kalmayıp aynı zamanda ölme olasılıkları da yükseldi.. Aksine, daha uzak komşular, enfekte olsa bile daha az hasta oldu.
"Düşük doz enfeksiyonlar, bireyleri gelecekte yüksek doz maruziyetlerine karşı koruyarak bağışıklığa neden olabilir. Aşıların icadından önce de doktorlar sağlıklı bireylere çiçek hastalığını sıvı ile kasıtlı olarak bulaştılar.
"Ortaya çıkan düşük dozlu enfeksiyonlar hoş değildi, ancak kişiler genellikle hayatta kaldı ve bu bireyler daha sonra kontrolsüz miktarlarda çiçek hastalığına maruz kaldıklarında daha kötü bir ilerlemeyi yaşamadılar
"Viral dozun önemine dair kanıtlara rağmen, bu pandemi sırasında politikayı bilgilendirmek için kullanılan epidemiyolojik modellerin çoğu onu görmezden geliyor. Bu bir hata.
"Kapalı alanlarda ve yakın mesafelerde yüz yüze etkileşimler, maruz kalma süresi ile artan doz ile daha tehlikelidir.
"En büyük risk sağlık personelinde"
"Maruz kalınan dozun önemli olması, sağlık personeli en hasta, en yüksek viral yük hastalarıyla uğraştıklarından aşırı risk altına sokuyor. Onlar için koruyucu ekipmanlara öncelik verilmeli.
"Diğer herkes için, sosyal uzaklaşma, maske takma ve iyi hijyenin önemi sadece daha fazla, çünkü bu uygulamalar sadece bulaşıcılığı ve yayılımı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda dozu ve dolayısıyla meydana gelen enfeksiyonların ölümcüllüğünü de azaltır.
"Viral yayılmayı önlemek toplumsal bir yarar olsa da, yüksek doz enfeksiyonlardan kaçınmak, genç sağlıklı insanlar için bile kişisel bir zorunluluktur.
"Market gibi yerlerde birlikte olan sağlıklı insanlar, cerrahi maske takma ve kendilerini aralık bırakma gibi önlemler aldıkları sürece tolere edilebilir bir risk yaşarlar."
- "Ani sıcaklık değişimi kalp krizini tetikleyebilir""Soğuk hava ve ani hava değişimlerinin, özellikle kronik kalp hastalıkları olan bireyler için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği unutulmamalı"22 Kasım 2024 Cuma 12:59GENEL SAĞLIK
- Aykut'un davası 6 Aralık'ta yeniden görüşülecek , Avukatları tutukluluğun devamına itiraz ettiAykut'un davası 6 Aralık'ta yeniden görüşülecek , Avukatları tutukluluğun devamına itiraz etti22 Kasım 2024 Cuma 12:25KIBRIS
- ESPA Başkanı Mete Boyacı, ülke iyi yönetilmiyorBasın toplantısında konuşan ESPA Başkanı Mete Boyacı, ülkenin iyi yönetilmediğini ifade ederek, iş insanları olarak inisiyatif almaya karar verdiklerini belirtti.22 Kasım 2024 Cuma 12:15KIBRIS
- 83 yaşındaki Esentepe’de sakin İsmet KİM bulundu83 yaşındaki Esentepe’de sakin İsmet KİM bulundu22 Kasım 2024 Cuma 12:03KIBRIS
- BES Başkanı Yalınkaya: "Bu, Ekmeğin Kavgasıdır!"Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Mustafa Yalınkaya, yeni hazırlanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) taslağına ilişkin sert eleştirilerde bulundu.22 Kasım 2024 Cuma 09:49KIBRIS
- Putin: 'Ukrayna'yı durdurulması imkansız balistik füze ile vurduk'Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın “durdurulması imkansız” bir balistik füze ile vurulduğunu söyledi. Putin, saldırının İngiltere ve ABD füzelerinin Rusya topraklarında kullanım iznine cevap olarak yapıldığını da kaydetti.22 Kasım 2024 Cuma 09:35ASYA
- Türkiye'de gazeteci Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz hakkında soruşturma başlatıldıGazeteciler Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında, "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan soruşturma açıldı.22 Kasım 2024 Cuma 09:34TÜRKİYE
- Hulusi Akar'dan 3. Dünya Savaşı uyarısı: Şakası yok, hazır olmamız lazımTBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, "Şakası yok" diyerek 3. Dünya Savaşı uyarısında bulundu. Akar, "İsrail kocaman bir tehdit. Hazır olmamız lazım" dedi.22 Kasım 2024 Cuma 09:28TÜRKİYE
- Sendikalardan Kitlesel Eylem UyarısıKamuda örgütlü 5 sendika Başbakanlık önünde ortak açıklama yaptı22 Kasım 2024 Cuma 09:26KIBRIS
- 13’üncü maaşlar 24 Aralık’ta ödenecekMaliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 13’üncü maaşların 24 Aralık tarihinde ödeneceği duyuruldu.22 Kasım 2024 Cuma 09:24KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.