29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

KIBRISLI ÖĞRENCİLER ARA BÖLGEDE BİR OLDU

Kıbrıs’ta güven yaratıcı önlemler çerçevesinde bir grup Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum ilkokul çocuğu Dünya Çocuklar Günü nedeniyle ara bölgede bir araya geldi.

Kıbrıslı öğrenciler ara bölgede bir oldu

02 Haziran 2016 Perşembe 12:36

 

Eğitim Teknik Komitesi’nin ara bölgede Ledra Palace Otel ve Dayanışma Evi’nde düzenlediği 4 paralel etkinlikte 11 yaş grubundan yaklaşık 100 kişilik Kıbrıslıtürk  ve Kıbrıslırum  bir grup çocuk birlikte oyun oynayıp, birlikte bir şeyler yaratacak.

Kıbrslıtürk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrılırum lider Nikos Anastasiadis de öğlene doğru çocukların Dünya Çocuklar Günü nedeniyle gerçekleştireceği etkinliğe katılacak.

Etkinlik nedeniyle bu sabah saat 09.00 sıralarında Dayanışma Evi’nde açılış töreni düzenlendi. Törende Teknik Komiteler Eş Koordinatörleri Meltem Onurkan Samani ve Andreas Pirisiis birer konuşma yaptı. Onurkan Samani ve Pirisiis’in çocuklara hitaben kendi dillerinde yaptıkları konuşmaları araştırmacı, yazar ve akademisyen Niyazi Kızılyürek çevirdi.

Çocuklar, 20’ye yakın öğretmen eşliğinde drama, seramik, müzik ve geleneksel Kıbrıs çocuk oyunları dallarında etkinlik yapacak.

ONURKAN SAMANİ: “BÜYÜKLERİN ÇOCUKLARDAN ÖĞRENECEĞİ ÇOK ŞEY VAR”

Teknik Komiteler ve Eğitim Teknik Komitesi Eş Başkanı Meltem Onurkan Samani, bu etkinliği, her iki taraftan çocukları Kıbrıs’ın diğer yarısındaki yaşıtlarıyla tanışmaları, birlikte oyun oynamaları ve eğlenmeleri için bir araya getirdiklerini belirtti.

Onurkan Samani, şöyle devam etti:

“Yeni tanışacağınız arkadaşlarınızdan bazıları sizden farklı bir dilde konuşuyor olabilir. Ama bir eğitimci olarak biliyorum ki tüm çocuklar farklı dilde, farklı dinde, farklı kültürde olsa da birbirleriyle kolayca iletişim kurabilmektedir. Siz çocuklar bunun sırrını büyüklerle paylaşmalısınız. Sanırım tüm dünya çocuklarının paylaştığı bu sır, masumiyetiniz, iyi niyetiniz, kavga etmek yerine oyun oynamayı tercih etmeniz ve bunun yolunu bir şekilde bulmanızdır”

Büyüklerin çocuklardan öğreneceği çok şey olduğunu kaydeden Onurkan Samani,  çocukların bu olumlu özellik ve yeteneklerini büyüyünce de koruyabilmeleri için barışçıl bir eğitim almaları için çalışmak gerektiğini söyledi.

Onurkan Samani, Eğitim Teknik Komitesi’nin de Kıbrıs’ın iki lideri Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis tarafından bu iş için çalışmak amacıyla kurulduğunu belirtti.

Onurkan Samani, komitenin, Kıbrıs’ın iki tarafındaki eğitim programlarını gözden geçirerek, düşmanlık, ayırımcılık, kin ve nefret öğreten ifadeleri kaldırıp, yerlerine işbirliği, dayanışma, sevgi, kardeşlik ve paylaşıma yönelik ifadeler konuşmasını tavsiye edebileceğini kaydetti. Onurkan Samani, “Komite ayrıca Kıbrıs’ın her iki tarafında da eğitsel etkinlikler organize ederek, öğrenci ve öğretmenleri bir araya getirmek, Kıbrıs’ın her tarafını tanımanızı sağlayacak okul gezileri ve benzeri düzenlemeyi de planlamaktadır” dedi.

“BUNU SİZE BORÇLUYUZ..”

Onurkan Samani, şöyle devam etti:

“Esas hedef, siz doğmandan önce büyüklerin yarattığı ve hala devam eden Kıbrıs sorununu çözmektir. Sizlerin barış ve huzur içerisinde birlikte yaşayabilmeniz buna bağlıdır. Bu yıl içerisinde bu sorunun çözümlenebilmesi imkan ve fırsatı doğmuştur. Ortaya çıkan bu fırsatı büyüklerin iyi değerlendirmesini dilerim. Bunu siz çocuklara borçluyuz. Size sorunu değil barışı bırakma sorumluluğu bugünün büyüklerinindir”

Meltem Onurkan Samani, konuşmasını “Birlikte oynayacak, dans edecek, şarkı söyleyecek ve yaratacaksınız. Göreceksiniz ki benzerliklerinizi ve farklılıklarınız bir araya gelmesi büyük bir birlik ve güç yaratacak” sözleriyle tamamladı.

PİRİSHİS: “KIBRIS’IN GELECEĞİ ORTAKTIR.. SİZ BÜYÜKLERE ÖRNEK OLACAKSINIZ”

Teknik Komiteler Eş Başkanı Andreas Pirishis de konuşmasına,  çocukları bir arada görmekten büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek başladı.

Pirishis, çatışmanın ve ayrılığın sembolü olan Ledra Palace’ın çocukların varlığıyla barış ve uzlaşı noktası haline dönüştüğünü söyledi. Pirishis “Sizin burada barışı ve uzlaşmayı temsil ettiğinize inanıyorum” dedi.

Kıbrıs’ın hem bugününü hem de geleceğini temsil eden çocukların bugün bir şeyler yaratmak ve oynamak bir araya geldiğini kaydeden Pirishis, şöyle devam etti:

“Kıbrıs’ın geleceği ortaktır.. Siz bugün ortaya koyacağınız çabayla büyüklere de örnek olacaksınız. Sizler, nefret ve fanatik duygulardan uzaksınız. Hiçbir çocuk nefret duygusuyla doğmaz; dini ve dilinden dolayı kimseye de kötü davranmaz. Bu noktada siz bize doğruyu gösterin. Büyükler ne yazık ki insanın sevebilen biri olduğunu unutuyor. Bize, birbirimizin gözünün içine bakıp, kalbini kazanma yolunu bulmayı öğretin”

Çocukların ön yargı ve nefretle doğmadığını, tüm bunların daha sonra öğretilip, aşılandığını kaydeden Pirishis, sevgi ve uzlaşma öğretilmesi halinde dünyanın çok daha güzel olacağını ve Kıbrıs’ın da bu dünyada ayrı bir yeri olacağını belirtti.

Pirishis, savaş gibi barışın da insanların kafalarında başladığına işaret ederek, okulda, evde sevgi diliyle konuşmak ve davranmak gerektiğini söyledi. Pirishis, “Büyükler bazen bunu unutabilir. Siz onlara hatırlatınız. Barışı siz bugün yaşayarak öğreneceksiniz. Sizin bugün kuracağınız dostluk çok önemli” dedi.

Pirshis konuşmasının sonunda Türk şair Nazım Hikmet’ten şu alıntıyı yaptı:

 “En güzel deniz, henüz gidilmemiş olanıdır. En güzel çocuk, henüz büyümedi. En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımız. Ve sana söylemek istediğim en güzel söz, henüz söylememiş olduğum sözdür..”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA