28 Kasım 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa16°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara3°C

“KIBRIS TÜRK TOPLUMUN YARISINDAN FAZLASI MEDYAYI GÜVENİLİR BULMUYOR”

Standard Eurobarometer 98 Kıbrıs Türk Toplumu Raporu yayımlandı

“Kıbrıs Türk toplumun yarısından fazlası medyayı güvenilir bulmuyor”

30 Mart 2023 Perşembe 09:29

Kıbrıs Türk toplumunda en önemli sorun ekonomik durum. Fiyatların yükselmesi, enflasyon ve hayat pahalılığı” ikinci, işsizlikse üçüncü sorun…

"İşler kötü yönde ilerliyor" diyenlerin oranı ise yüzde 73

"Kıbrıs Türk toplumunun 'yaşamdan memnuniyet' oranı 2023 yılında yüzde 79"
 

Avrupa Birliği’nin (AB) kamuoyu araştırmalarından sorumlu kurumu Eurobarometre'nin araştırma sonuçlarına göre, Kıbrıs Türk toplumun yarısından fazlası Kıbrıs Türk medyasını güvenilir bulmuyor.

Gerçeği saptıran veya yanlış bilgi içeren haberlerin demokrasiyi zedelediğini düşünenlerin oranı yüzde 94 oldu.

Kıbrıs Türk toplumunda en önemli sorun yüzde 61’lik oranla “ekonomik durum”.  Fiyatların yükselmesi, enflasyon ve hayat pahalılığı” ikinci, işsizlikse üçüncü sorun.

İşler kötü yönde ilerliyor diyenlerin oranı ise yüzde 73.

16 Ocak -29 Ocak 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen Standart Eurobarometer 98 araştırma sonuçları yayımlandı.

27 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke ve 5 aday ülke (Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye) ile İngiltere, Bosna Hersek, İzlanda, Norveç, İsviçre, Kıbrıs Türk toplumu, Moldovya ve Kosova kara bölgesini içeren araştırma, 15 yaş ve üzeri 502 kişilik bir örneklem grubuyla yüz yüze yapıldı.

Kıbrıs Türk toplumu için saha çalışması ve raporlama, yüklenici Kantar Public şirketi adına, Lipa Consultancy tarafından yürütüldü.
 

 'Yaşamdan memnuniyet' oranı 2023 yılında yüzde 79

Kıbrıs Türk toplumunun “yaşamdan memnuniyet” oranı 2023 yılında yüzde 79 olarak belirlendi. Bu oran ile Kıbrıslı Türkler, yüzde 83 olan Avrupa Birliği ortalamasının 4 puan gerisinde kaldı.

Kıbrıs Türk toplumunda en önemli sorun yüzde 61’lik oranla “ekonomik durum” olarak ifade edildi.

Bir önceki raporlamaya kıyasla “ekonomik durum” 9 puanlık artış gösterdi. En önemli sorunlarda ikinci sırayı “fiyatların yükselmesi enflasyon ve hayat pahalılığı” aldı. Buradaki oran, 16’lık artışla yüzde 43’ten yüzde 59’a ulaştı. “İşsizlik” ise yüzde 12 ile en önemli sorunlar sıralamasında 3’üncü sırada yer aldı.

Ankete katılanların 3’te 2’si (yüzde 67), Kıbrıs Türk toplumundaki genel durumu “kötü” diye ifade etti.

“İşler kötü yönde ilerliyor” diyenlerin oranı ise yüzde 73. (AB27’de yüzde 61).

Ayrıca, bunu cevaplayanların yüzde 22’si son 12 aylık dönemde ay sonu faturalarını ödemekte “çoğu zaman” güçlük çektiğini ifade etti. Bu konudaki Avrupa Birliği ortalaması yüzde 9. 

“Ukrayna’daki savaş Kıbrıs Türk toplumuna yönelik çok ciddi ekonomik sonuçlar doğurdu” ifadesine “katılıyorum” cevabı verenlerin oranı 86 oldu. AB27 için aynı orana ulaşıldı.

“Avrupa Birliği’ni hangi değerler en iyi şekilde temsil eder” ifadesine verilen cevaplarda “insan hakları” (yüzde 35) ilk sırada yer aldı.  Bunu, “insan hayatına saygı” (yüzde 28), “demokrasi” (yüzde 25) izledi.

AB27 için listenin ilk üçünde ise “barış” (yüzde 38), “demokrasi” (yüzde 35) ve “insan hakları” (yüzde 30) yer aldı.

Kıbrıs Türk toplumunun yarısı, (yüzde 50’si) “Avrupa Birliği mevzuatının tam olarak Kıbrıs Türk toplumuna uygulanmasının” “iyi bir şey” olduğuna inandığını ifade etti.

Bu soruya paralel, her alan ve kesim dikkate alındığında AB mevzuatının tam olarak uygulanmasının Kıbrıs Türk toplumuna yarar sağlayıp sağlamayacağı konusunda yöneltilen ikinci bir soruda ise yüzde 70 (+22 puan) ile ‘yarar sağlayacağını’ düşünen bir kesim olduğu belirlendi.

İnsanların “Avrupa meseleleri hakkında ne düzeyde haberdar oldukları ve bilgilendirildikleri” de araştırıldı.

Buna göre, “oldukça iyi haberdar olma” düzeyi Kıbrıs Türk toplumu için yüzde 52 iken, AB27 için bu oran yüzde 35 oldu.

Araştırmada Kıbrıs Türk toplumundaki medya takip ve medyaya duyulan güven konusundaki eğilimler de sorgulandı.

Medya ile ilişkin toplumda ciddi bir güvensizliğin olduğu, gerçeği saptıran veya yanlış bilgi içeren haberlerin demokrasi zedelediğini düşünenlerin oranıysa yüzde 94 olarak belirlendi.

Medyaya duyulan güven ile ilgili “Kıbrıs Türk toplumu medyası güvenilir bilgi sunar” ifadesine verilen cevaplar yüzde 47 ile “evet, kesinlikle, evet bir nebze”,  yüzde 52 ile, “hayır, pek değil” ve “hayır, hiç” oldu. Bu bağlamda  raporda toplumun yarısından fazlasının Kıbrıs Türk medyasını güvenilir bulmadığı ifade edildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA