26 Kasım 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa14°C
  • Girne15°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele14°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara3°C

KIBRIS BASIN TARİHİ GAÜ’DE KONUŞULDU

Kıbrıs basın tarihi GAÜ’de konuşuldu

04 Mayıs 2015 Pazartesi 12:10

Kıbrıs Türk Kültürü üzerine yaptığı araştırmaları ve şiirleri ile tanınan araştırmacı yazar Harid Fedai, Girne Amerikan Üniversitesi Millenium Senato Kongre Merkezi’nde düzenlenen  “Akdeniz Söyleşileri”nde “İlk gazetemiz hangisi?”sorusuna açıklık getirdi

Konuşmasında “Bazı kayıtlara bakarsak 1889 yılında çıkan ‘Sadet’ adlı gazetenin olduğunu söyler; 16 sayı çıkmıştır, çıkaran ise Mehmet Emin Efendi’dir. Ancak gazeteden çok ilan tarzında olması sebebiyle bunu başlangıç olarak sayıp bizim ilk gazetemizin 1891 yılında çıkarılan ‘Zaman’ adlı gazetedir.” dedi.

Konuşmasında tarih sırasıyla çıkarılan gazeteleri anlatan Fedai,  1896 yılında çıkarılan gazeteyi vurgulayarak “Kokonoz’ adlı gazetenin Kıbrıs’ın ilk Bizans gazetesi olduğunu söyledi.

Bu gazetenin gayesinin Kıbrıs Türklerini eğitmek olduğunu ve devamında çıkarılan ‘Akbaba’ isimli gazetenin ise Kokonoz gazetesinin devamı sayılabileceğini söyledi.

1930’lu yıllarda tek dergi bile bulunmadığını söyleyen Fedai, ‘İstiklal’ gazetesinin bizim için büyük bir aşama olduğunu ve bu gazetenin yayınlarının geniş ve edebiyata yer verdiğini ekledi. Fedai, 40’lı yıllarda canlanma olduğunu söyleyerek, “ Edebiyat alanında ilk kez kadınlar görülmeye başlar çünkü ondan önce kadınların edebiyatta görülmeleri ayıptı.” dedi

Toplantıyı, GAÜ Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Oğuz Karakartal ve çok sayıda öğrenci ilgiyle izledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA