26 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa28°C
  • Girne26°C
  • Güzelyurt29°C
  • İskele28°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara26°C

KAYIPLARA RUM TEPKİSİ

Kayıplara Rum Tepkisi

21 Temmuz 2013 Pazar 12:46

kayipKıbrıs’ta görev yapan UNFICYP’in görev süresinin altı ay daha uzatılmasını öngören ve İngiltere tarafından hazırlanan raporun Güvenlik Konseyi’nde görüşülmesi devam ediyor.

Raporda, KKTC’deki askeri bölgelerde kayıpların aranmasına izin verildiği şeklindeki ifadenin Kıbrıs Rum tarafının tepkisini çektiği de bildirildi.

İngiltere tarafından hazırlanan ve 30 Temmuz’da BM Güvenlik Konseyi tarafından oylanması beklenen UNFICYP raporunda, KKTC’deki askeri bölgelerde kayıp kazılarına izin verildiğine değinilirken ancak bu olayın bir kez gerçekleşmiş olması sebebiyle Kıbrıs Rum tarafının bunun doğruluğuna itirazda bulunduğu öğrenildi.

Raporda, “Güvenlik Konseyi, Kuzey’deki askeri bölgeler de dahil, tüm adaya erişim imkanı sağlayarak Kayıplar Komitesi’nin kazı koşullarını kolaylaştırdıkları için tüm tarafların çabalarını selamlar” ifadesinin yer almasına Kıbrıs Rum tarafı tepki gösterdi.

Kıbrıs Rum tarafı, bu ifadenin gerçekleri yansıtmadığını ve KKTC’deki askeri bölgelerde şu anda kazı gerçekleştirilmediğini iddia ederek, İngiltere’den söz konusu paragrafın değiştirilmesini talep ediyor.

Rumlar, KKTC’deki askeri bölgelerde sadece bir kez kazı yapılmasına izin verildiğini iddia ederek, İngiltere’nin tek seferlik bu duruma süreklilik kazandırmaya çalıştığını öne sürüyor.

Raporun diğer unsurlarının, iki durum hariç, bir önceki raporla aynı olduğu, söz konusu iki durumda yapılan değişikliklerin ise, eski Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın ortak açıklamalarına yapılan değinmenin çıkarılması ve Ekim ayında müzakerelerin başlayacağına değinilmesi olduğu da ifade edildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA