24 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa26°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt28°C
  • İskele26°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara20°C

KATLİAMIN ÜZERİNDEN İKİ YIL GEÇTİ

Katliamın üzerinden iki yıl geçti

22 Temmuz 2013 Pazartesi 18:18

179814[1]Norveç'teki katliamın 2. yıldönümünde anma törenleri düzenleniyor.

Norveç, ırkçı cani Breivik'in düzenlediği katliam, 2'inci yılını doldurdu. Katliamın yıldönümünde, ölenler için anma törenleri düzenleniyor.

Ülkenin dört bir yanında cami ve kiliselerde etkinlikler yapılıyor.

Törenlerin bu yılki teması internet ve nefret suçları üzerine inşa edildi.Saldırılar ikinci yılını doldururken, toplumdaki çok kültürlülük, göçmenlik ve birlikte yaşam tartışmaları devam ediyor.

Irkçılığa Karşı Merkez'in Başkanı Rune Berglund Steen, ülke olarak güvenlik konusunda bazı adımlar attıklarını, ancak saldırıya sebep olan anlayışı irdeleyecek zihniyet dönüşümünün hala gerçekleşmediğini söyledi.

Müslümanlar, saldırılar sonrası kendilerine karşı ön yargıların kırıldığını söylese de, yabancı düşmanlığının yeniden hortlaması endişe uyandırıyor. Göçmen karşıtlığı ile bilinen İlerleme Partisi'nin, Breivik'in saldırısı sonrasında yarı yarıya düşen oy oranı, Eylül ayında yapılacak seçimler yaklaşırken yeniden yükseldi, saldırı öncesindeki düzeyini yakaladı.

Norvec Ayrımcılıkla Mücadele Kuruluşu ise, Norveçlilerle Müslümanları ev ortamında çay saatinde buluşturuyor. Kampanya yoğun ilgi görüyor.

Anders Behring Breivik, 22 Temmuz 2011 tarihinde, önce Oslo'daki hükümet binasına bombalı saldırı düzenleyerek 8 kişiyi öldürmüş, ardından İşçi Partisi'nin Ütoya adasındaki gençlik kampını basarak, çoğu çocuk

69 kişiyi katletmişti. Ölenler arasında bir Türk kızı da bulunuyordu.

Katliamı Müslümanları Avrupa'dan kovmak için düzenlediğini belirten Breivik, Norveç'te en yüksek ceza olan 21 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Breivik'ten ilham alan bir başka Norveçli ise, geçen hafta Fransa'da saldırı hazırlığı yaparken yakalanmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA