26 Kasım 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa14°C
  • Girne15°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele14°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara3°C

KANSER VAKALARINDAKİ ARTIŞ KORKUTUYOR

Kanser vakalarındaki artış korkutuyor

21 Şubat 2016 Pazar 19:51

RAKAMLAR ÜRKÜTÜCÜ: Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada son bir yıl içerisinde en az 700 yeni kanser vakasının ortaya çıktığını ve çıkmaya da devam ettiğin kaydeden Kanser Hastalarına Yardım Derneği Raziye Kocaismail, Kanser hastalığından hayatını kaybedenlerin sayısının da geçtiğimiz yılda 400 kişi olduğunu sözlerine ekledi.

BİNA DEĞİL DOKTOR GEREKİYOR: Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde inşaatı büyük ölçüde tamamlanan ve hizmete girmesi beklenen yeni onkoloji merkezi binası ile ilgili düşüncelerini Detay Gazetesi ile paylaşan Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, “bu binanın temeli atılmadan önce bir söz söylemiştim halen daha fikrim değişmedi ve bu sözü yine söylüyorum. Hali hazırda hizmet veren onkoloji merkezine daimi bir Onkoloji Uzmanı istihdam edilmiş olsaydı yeni binaya da gerek kalmazdı” dedi.

AHMET VAMIK

Kanser hastalığıyla yüzleşip, büyük zorluklarla bu hastalıktan kurtulan Raziye Kocaismail, ömrünü kanser hastalarına adayarak 1993 yılında kurucusu olduğu Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nde halen daha başkanlık görevini yürütmeye devam ediyor. Ülkemizde kanser hastalığına karşı bilincin artması, kanser hastalarına maddi ve manevi destek olmak amacıyla yıllardır mücadelesini sürdüren Kocaismail, kanser hastalığının ülkemizdeki geldiği boyutları Detay Gazetesi ile paylaştı. Son yıllarda ülkemizdeki kanser vakalarının korkutucu boyutta arttığına dikkat çeken Kocaismail, ülkemizde görülmeyen birçok kanser türünün de son yıllarda ciddi boyutlarda ülkemizde ortaya çıkmaya başladığını ifade etti. Yeni yapılan onkoloji merkezi binasına da değinen Raziye Kocaismail, önemli olanın bina yapmak binanın içini modern cihazlarla donatmak değil o merkezde sürekli doktor ve uzman sağlık görevlilerinin bulunması olduğuna dikkat çekti.

onkoloji merkezi (1)

“ÖNEMLİ OLAN BİNA YAPMAK DEĞİL İÇİNİ DOKTOR VE UZMANLARLA DOLDURMAK”

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde inşaatı büyük ölçüde tamamlanan ve hizmete girmesi beklenen yeni onkoloji merkezi binası ile ilgili düşüncelerini Detay Gazetesi ile paylaşan Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, “bu binanın temeli atılmadan önce bir söz söylemiştim halen daha fikrim değişmedi ve bu sözü yine söylüyorum. Hali hazırda hizmet veren onkoloji merkezine daimi bir Onkoloji Uzmanı istihdam edilmiş olsaydı yeni binaya da gerek kalmazdı. Her gün merkezde doktor bulunacağı için hastalar yığılmayacaktı ama 15 günde bir doktor geldiği için hastalarda mecburen yığılıyordu ve sanki de merkez yetersizmiş gibi görünüyordu. Yeni bina yapmak yerine gerekli uzmanları istihdam etmek ve gerekli kadroları yaratmak en akıllıca yol olurdu” dedi.

Ekibin binadan daha önemli olduğunu vurgulayan Kocaismail, yeni binanın şu an hizmete hazır durumda olmuş olsa bile şu anda var olan ekibin o bina için tamamen yetersiz kalacağını sözlerine ekledi.

Raziye Kocaismail (2)

“MEME, AKCİĞER VE PROSTAT KANSERLERİ ÜST SIRALARDA”

Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin 8 Bin üzerinde üyesi olduğunu ifade eden Raziye Kocaismail, ülkemizde online sistem olmadığı için üyelerin hayatta olup olmadığını telefon yoluyla ulaşarak kontrol altında tutmaya çalıştıklarını belirtti. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kanser türünün meme kanseri olduğuna dikkat çeken Kocaismail, “daha dün 4 yeni kanser hastası derneğimize gelerek kayıt yaptırdı ve maalesef 3 tanesi meme kanseri” dedi. Akciğer kanserinin geçmiş yıllara göre hortladığını belirten Raziye Kocaismail, geçmiş yıllarda ülkemizde erkeklerde görülen akciğer kanserinin artık kadınlarda da görülmeye başladığını ve akciğer kanserinin ilk sıralara yerleştiğini kaydetti. Akciğer kanseri türünde hayatta kalma şansının tedavi yöntemlerinin gelişmesiyle eskiye göre biraz arttığını söyleyen Kocaismail, diğer türlere göreyse akciğer kanseri tedavisinin daha ağır olduğunu dile getirdi. Yine erkeklerde prostat kanserinin üst sıralarda olduğunu belirten Raziye Kocaismail, “ülkemizde çok ender görülen kanser türlerinde de son zamanlarda gözle görülür bir artış var. Barsak ve mide kanseri vakalarının artarak ikinci sıralara yerleşmesi bizi ürkütüyor. Yeme alışkanlıklarımız değiştiği için mi yoksa yediğimiz şeylerin içeriğinde mi değişiklik var bilemiyoruz” dedi.

“DÜNYA GENELİNDE YAYGIN OLMAYAN KANSER TÜRLERİ ÜLKEMİZDE ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI”

Dünya genelinde yaygın kanser türlerinin tedavisi için ilaç firmalarının da çok yoğun çalışmalar yaptığını ve tedavilerini hafifletmek, kolaylaştırmak ve tedavi sürelerini kısaltmak için yeni ilaçlar ortaya çıkardığını aktaran Raziye Kocaismail, korkularının ender görülen kanser türlerindeki vakalara ülkemizde rastlanması olduğunu ifade etti. Kocaismail, ilaç firmalarının ender görülen kanser türlerine yeteri önemi göstermediği için, bazı kanser türlerinin tespitinin bile zor olduğunu dile getirdi.

“KANSER DEVLET POLİTİKASI HALİNE GELMELİ”

Kanser hastalığının bir devlet politikası haline gelmesi gerektiğini söyleyen Raziye Kocaismail, “23 yıl içerisinde biz 13 tane farklı Sağlık Bakanı gördük. Kimileri 3 ay, kimileri 6 ay, kimileri 1,5 yıl görevde kaldı. Bu da ne demek oluyor. Bir bakanla iyi ilişkiler başlayıp, derdinizi anlatıp, bakan bu hastalığın önemini kavrayana kadar bakan değişiyor ve yine sıfırdan başlıyorsunuz. Ülkemiz yönetiminde istikrar olmadığı için bunları yaşıyoruz. Tüm dünya ve Türkiye bu sorunu devlet politikası haline getirerek çözdü. Kanserle Savaş Dairesi ve Halk Sağlığı Kurumu ile Türkiye bu hastalığı takip ediyor. Biz Sağlık Bakanlığı altında sıradan bir hastalıkmış gibi kanseri takip etmeye çalıştığımız için başarılı olamıyoruz” diyerek kanserin devlet politikası haline getirilmesinin önemine vurgu yaptı.

“TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI”

Son bir yıl içerisinde en az 700 yeni kanser vakasının ortaya çıktığını ve çıkmaya da devam ettiğin kaydeden Raziye Kocaismail, Kanser hastalığından hayatını kaybedenlerin sayısının da geçtiğimiz yılda 400 kişi olduğunu sözlerine ekledi. Bu ülkede daha fazla kanser vakalarının artmasına ve daha fazla kanser hastasını kaybetmeye tahammülü kalmadığını söyleyen Kocaismail, kanserin devlet politikası haline getirilerek, hangi bölgede hangi kanser türünün yaygın olduğunun istatistiklerle belirlenmesi ve buna göre kanser yapıcı etkenlerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

“ARTIK KANSERDEN KORKMUYORUZ”

Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin üzerine düşen görevi yaparak toplumu kanser hastalığına karşı bilinçlendirmeye çalıştığını da söyleyen Kocaismail, 1993 yılından bugüne çok şeyin değiştiğini, geçmişte amansız hastalık, kötü hastalık diye anılan, hastalığını gizleyen saklayan kişiler yerine bugün daha teşhis konulur konulmaz birçok kişinin derneğe başvurduğunu belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA