28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele20°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

İLK DÖNEM KARNESİ BAŞARISIZ

Sendikalar Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün notlarını düzeltmemesi halinde ikinci dönem sınıfta kalacağını ifade ettiler.

İlk dönem karnesi başarısız

29 Ocak 2016 Cuma 09:28

İlk ve orta dereceli okullarda 48.000’i aşkın öğrenci bugün karne heyecanı yaşayacak. Bizde Detay Gazetesi olarak Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün ilk dönem karnesini hazırladık. Eğitimde yetkili sendikalar KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ve KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, Kemal Dürüst’ün ilk dönem karnesininin başarısız olduğunu ve notlarını düzeltmemesi halinde ikinci dönem sınıfta kalacağını ifade ettiler

kane

2015-2016 Eğitim Yılı’nın ilk dönemi bugün sona eriyor. İlk ve orta dereceli okullarda 48.000’i aşkın öğrenci karne alarak yarı yıl tatillerine başlayacaklar. Sorunlarla ve eylemlerle başlayan eğitim yılının ilk dönemi sorunlar arasında sona erdi. Eğitimde yetkili sendikalar KTÖS ve KTOEÖS, sorunların temelinin Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu ifade ederek, Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün ilk dönem karnesini açıkladılar. Eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili olarak Detay Gazetesi’ne konuşan Şener Elcil ve Tahir Gökçebel, geçtiğimiz yıl yaşanan sorunların halen daha devam ettiğini ve olumlu yönde hiçbir gelişme yaşanmadığını dile getirdiler.

Gökçebel, “Parası olanın iyi eğitim alabileceği bir sistem yaratılmaya çalışılıyor”

“Temel yapısal sorunlarla ilgili hiçbir proje üretmeyen bir anlayışla karşı karşıyayız” diyen Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, Eğitim Bakanlığı kadrolarının eğitimi yönetecek kapasitede olmadığını ifade etti. Okullarda öğretmen, müdür, muavin, atölye şefi, bölüm şefi, sekreter ve hademe kadrolarında eksikler olduğunu söyleyen Gökçebel, rantçı ve partizanca yaklaşımlar yüzünden bu sorunların çözülemediğini belirtti. Eğitim yılı öncesinde sınıf geçme sınav tüzüğünün değiştirilerek 1500 öğrencinin haksız yere bir üst sınıfa geçtiğini dile getiren Gökçebel, sınıflarda kapasite üzerinde öğrenci sayısı olduğunu söyledi. Ülkemizde eğitimin ücretsiz olmasına rağmen ingilizce kitaplarının ücretli olduğunu ve devlet okullarına yeterli bütçe verilmediği için öğrencilerin kayıt ücreti ödemek zorunda olduğunu hatırlatan Tahir Gökçebel, okullardaki temizlik, ısınma gibi sorunların bile okul idaresi, öğretmenler ve okul aile birlikleri tarafından çözülmeye çalışıldığını söyledi. İlahiyat Koleji’ne harcanan paranın ülkedeki tüm okulların altyapı sorunlarını çözmeye yetecek miktarda olduğunu söyleyen Gökçebel, devlet okullarında son dönemlerde özellikle kapasite aşımından ve sistemlerin eski olmasından dolayı trafoların patladığını ve okulların elektriksiz kaldığını ifade etti. Herkese fırsat eşitliği yaşatacak bir eğitim sistemi oluşturulması gerektiğini belirten Gökçebel, seçmeci elemeci sınav sistemi, özel okullara ayrılan bütçeler, bilinçli olarak devlet okullarının itibarsızlaştırılması ve bütçelerinin kısılmasıyla parası olanın iyi eğitim alabileceği bir sistem yaratılmaya çalışıldığını açıkladı.

Elcil: “Devlet okulları bilinçli olarak itibarsızlaştırılıyor”

Aynı sorunların geçtiğimiz yıldan beridir konuşulduğunu dile getiren Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, okullardaki alt yapı sorunları, öğretmen eksiklikleri, boşta olan öğretmenler ve diğer sorunların Eğitim Bakanlığı tarafından bilinmesine rağmen bu sorunların çözümüne yönelik bir girişim yapılmadığını ifade etti. Eğitim Bakanı’nı şov yapmakla suçlayan Elcil, “sadece kendisi ziyaretlere gitse bir şey demeyeceğim ama tüm bakanlık müdürlerinide yanına alıp okul ziyaretlerine gider, bakanlıktada hiçbir iş yapılmaz” dedi. Özellikle Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin toplumda büyük bir tehlike yarattığını söyleyen Elcil, “ilahiyat koleji tam anlamıyla bir beyin yıkama merkezidir. Gericiliğin, yobazlığın, dinciliğin yayılacağı bir ortam yaratılıyor” dedi. İlahiyat Koleji’ndeki yurtların devletin kontrolü dışında yönetildiğini söyleyen Elcil, “yurtları kimin idare ettiği belli değildir. Denetleyen kontrol eden kimse yok. Biz bu yurtları tarikatların yönettiğini düşünüyoruz” iddiasında bulundu. Özel okulları teşvik etmek amacıyla devlet okullarının bilinçli olarak itibarsızlaştırıldığını söyleyen Elcil, bu mantıkla devlet okullarının bir yere varamayacağını ve eğitimin tamamen dibe vuracağını dile getirdi. Elcil, çocukları yarış atı yetiştirir gibi bir mantıkla yapılan kolej sınavlarının ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, kolej sınavlarının kalkmasıyla özel derslerinde ortadan kalkacağını sözlerine ekledi.

Ahmet VAMIK

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON DAKİKA