16 Nisan 2024
  • Lefkoşa30°C
  • Mağusa30°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt28°C
  • İskele30°C
  • İstanbul26°C
  • Ankara26°C

HİTLER VE GÖRİNG'İN ÖZEL EŞYALARI SATIŞA ÇIKARILACAK

Adolf Hitler ile Nazi Almanyasının Hava Kuvvetleri Komutanı Hermann Göring'in kişisel eşyalarının Münih kentindeki "Hermann Historica" müzayede evi tarafından açık artırmaya çıkartılacağı bildirildi.

Hitler ve Göring'in Özel Eşyaları Satışa Çıkarılacak

17 Haziran 2016 Cuma 15:15

Adolf Hitler ile Nazi Almanyasının Hava Kuvvetleri Komutanı Hermann Göring'in kişisel eşyalarının Münih kentindeki "Hermann Historica" müzayede evi tarafından açık artırmaya çıkartılacağı bildirildi.


Alman basınında yer alan haberlere göre, müzayede evi tarafından yarın yapılacağı duyurulan açık artırmada Nazi dönemine ilişkin 169 eşya satışa çıkarılacak.

Bu eşyalar arasında Hitler'in giydiği belirtilen ceket, çoraplar, kravatlar, röntgen filmleri ve 1944'de suikasta uğradıktan sonra yapılan muayenenin raporları yer alıyor.

Müzayedede en dikkat çeken eşyalar arasında Göring'in iç çamaşırı ve 1946'da intihar etmek için içtiği zehrin bulunduğu metal kutu bulunuyor. Göring, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Nürnberg'de yargılandığı mahkeme idam kararı verdikten sonra intihar etmişti.


Açık artırmada ayrıca Hitler'in eşi Eva Braun'a ait elbiseler de yer alıyor.


Göring'in içtiği zehrin bulunduğu kutunun 25 bin, Hitler'in ceketinin de 30 bin avrodan satışa çıkarılacağı ifade edildi.


Yahudi sivil toplum dernekleri ise açık artırmaya tepki gösterdi.

Almanya Yahudi Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster, bu tür eşyaların müzelerde veya arşivlerde yer alması gerektiğini belirterek, Nazi dönemindeki kişilere ait eşyaların satılmasının "ayıp ve iğrenç" olduğunu söyledi.

Münih İsrail Eğitim Cemaati Başkanı Charlotte Knoblauch da açık artırmayı "çirkin" olarak nitelendirerek müzayedenin yasaklanması için hukuki incelenmenin yapılmasını istedi.

Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter de söz konusu müzayede evine 2014 yılında da benzer açık artırmayı iptal etmesi veya en azından nasyonal sosyalizmi övmek için suistimal edilmemesini sağlamaya çağırdığını ancak bu konuda başarısız kaldığını belirtti. Reiter, şimdi de aynı çağrıda bulunduğunu kaydetti.

Müzayede evinden yapılan açıklamada, tüm nasyonal sosyalizm akımlarının reddedildiği belirtilerek, açık artırmanın müzelere ve bilimsel kurumlara yönelik olduğu ifade edildi.

Açık artırmada satılacak eşyaların İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi'ndeki görülen dava sırasında sanıkların sağlığından sorumlu olan ABD'li doktor John K. Lattimer'in koleksiyonunda yer aldığı kaydedildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA