26 Kasım 2024
  • Lefkoşa9°C
  • Mağusa7°C
  • Girne12°C
  • Güzelyurt7°C
  • İskele7°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara-1°C

GÜKAD'TAN SAĞLIK BAKANLIĞI'NA ÖNERİLER...

GÜKAD, Sağlık Bakanlığı’na “Kamu Sağlık Hizmetleri İyileştirme” önerilerinde bulundu...

GÜKAD'tan Sağlık Bakanlığı'na öneriler...

01 Haziran 2016 Çarşamba 15:21

Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği (GÜKAD), Sağlık Bakanlığı’na “Kamu Sağlık Hizmetleri İyileştirme” önerilerinde bulundu.

Dernek önerilerini yazılı olarak basına da açıkladı.

Derneğin 6 maddeden oluşan önerileri özetle şöyle;

“1)Nöbetler Güzelyurt Sağlık Ocağından alınan 2-3 doktor takviyesi ile döndürülmeye çalışılmaktadır. Kamu Hizmeti Yasası, Görev Yeri Tüzük değişikliği ile birlikte kamuya hizmet etmek için görevlendirilen hekim ve sağlık çalışanlarının, görev yerlerinde hizmet etmeye sadık kalmaları sağlanmalıdır.

2)Güzelyurt Sağlık Merkezi: 07.00 – 14.00 saatleri arasında, 3 doktor, 1 diş hekimi ve 5 hemşire ile ayda 1500 hastaya ve 200 – 300 evde bakıma muhtaç hastaya hizmet vermeye çalışmaktadır. Merkezin Ambulans hizmeti Kuzey Kıbrıs’ın en yoğun hizmet veren servisi olmaktadır ki aylık 120 sefer yaptığı tespit edilmiş, hemşire sayısının da hasta sayısına hizmet edebilecek oranın yarısı olduğu tesbit edilmiştir.

Güzelyurt Sağlık Ocağının, Güzelyurt kent insanına 24 saat ayakta tedavi hizmeti verebilecek dispansiyere dönüştürülmesi ve lojistik yapının küçük tadilat ve revizyonla geliştirilerek verimli hizmet vermesi sağlanmalıdır. 
Güzelyurt Sağlık Merkezi, ODTÜ Kuzey Kıbrıs kampusu ve Güzelyurt Kentsel Büyüme yönünde konuşlandığı için, öğrenci – asker – turist ve kent insanın ihtiyaçlarına cevap verebilecek tam gün hizmet verebilmesi ivedilikle planlanmalı ve sağlanmalıdır.

3)Lefke Sağlık Ocağı: Lefke Merkez nüfusu göz önüne alınarak yeniden yapılandırılmalıdır, Lefke Sağlık Ocağı Ambulans Servisi ile desteklenerek, acil vakaların kent merkezinden süratle Cengiz Topel Hastahanesine ulaşımı sağlanmalıdır.

4)Genel Sağlık Hizmetlerinde aile hekimliğinin gerekleriyle uygulanarak,  merkezi hastahanenin yeniden yapılanması ve merkezileşmesi için güçlendirilmesi, tüm merkezlerde altyapı ve teknik hizmet çalışmalarının tamamlanarak hekimlerin ve sağlık hizmetlilerin tam gün hizmet sistemine geçmesi “Kamu Sağlık Hizmeti Yasası”nın iyileştirilmesi sağlanmalıdır.

5)“Tam Teşekkülü” yeni Güzelyurt Hastanesi projesi: GÜKAD, bölgeye yapılacak her türlü kamu ve özel yatırımın bölgenin ekonomik – sosyal gelişmesine katkı koyacağına inanmaktadır. Bölgesel Master Plan tamamlanmadan, (tarım alanları – turizm alanları – sosyal aktivite alanları vs) “Yeni Hastane Projesi”nin konuşlandırılacağı yerin kesinleşmemesini / paydaşlarla tartışılarak nihai lokasyonun, şehircilik, jeoloji ve ulaşım ile sağlık hizmetleri işletme uzmanlarının vereceği görüşler doğrultusunda kararlaştırılmasının isabetli olacağı bilinmelidir.

6)Yukarıda verilen bilgiler ışığında şu sonuca ulaşmak mümkündür. Eğer doğru ve gerekli hekim ve hemşire istihdamlarıyla ve gerekli görüldüğü durumlarda ambulans /  hızır araç servis / helikopter ambulans ekiplerinin artırılması ile acil vakaların merkezi hastaneye zamanında ulaştırılması sağlanabilir. Bu nedenle, kısa ve orta vadede Güzelyurt ilçesinin ve nüfusunun tam teşekküllü bir hastaneye ihtiyaç duymayacağı somut bir gerçeklik olduğu açıktır.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA