GEZİ PROTESTOCULARI 5. YILDA DA SOKAKTAYDI
İstanbul'da on kişinin yaşamını yitirdiği Gezi protestoları 5.yılında anıldı. Polis Gezi Parkı'nı göstericilere kapatırken Taksim Dayanışması adına konuşan mimar Yapıcı, "Gezi'den korkmayın, ders alın" mesajı verdi

01 Haziran 2018 Cuma 13:52
İstanbul’da 2013 yılında patlak verip Türkiye’nin dört bir yanına yayılan Gezi Parkı protestolarının beşinci yıldönümünde yüzlerce kişi yine sokaklardaydı. Ancak, her yıl olduğu gibi Taksim Meydanı’ndaki Gezi Parkı’nı demir bariyerlerle çevirerek kapatan polis olağanüstü güvenlik önlemleri alarak parka girişe izin vermedi.
Gezi protestolarında yaşamını yitirenleri anmak için yapılacak etkinlikler çerçevesinde parkta bir basın açıklaması yapılması planlanmıştı.
Protestocular bu amaçla akşam saatlerinde Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin Beyoğlu’ndaki binası önünde toplandı. Buradan, üzerinde Gezi protestoları sırasında ölen 8 gencin resimlerinin bulunduğu ve “Karanlık gider, Gezi kalır” yazılı pankartla yürüyüşe başlayan yüzlerce protestocu, sık sık sloganlar attı.
"Her yer Gezi, her yer direniş” ve “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” 5 yıl önceki protestolarda olduğu gibi yine en çok atılan sloganlardı. Protestocular, sıklıkla Gezi’de yaşamını yitirenlerin adlarını tekrar ederek, “Burada” diye andılar. "OHAL gider, Gezi kalır”, “KHK’lar gider, zulüm gider, yağma gider, saray gider; Gezi kalır” en çok tekrarlanan sloganlar arasındaydı.
Yürüyüşçüler arasında Gezi protestoları sırasında oluşturulan Taksim Dayanışması’nın bileşenleri, siyasi partiler, çeşitli sivil toplum örgütleri ve sendikalardan temsilcilerin yanısıra, yaşamını yitirenlerin yakınları da vardı. Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz ve Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, ön saflarda yer alanlardandı.
Protestocuların İstiklal Caddesi üzerinde birkaç yüz metre süren yürüyüşü, Fransız Konsolosluğu önünde polis barikatıyla kesildi. Burada, Taksim Dayanışması adına söz alan mimar Mücella Yapıcı, "Hala korkuyorsunuz Gezi'deki kardeşlikten, dayanışmadan, sevgiden. Korkmayın, ders alın” dedi.
Yapıcı, Gezi Parkı’na girmelerine izin verilmemesini protesto etmek için basın açıklamasını okumayacaklarını belirterek, iki gün önce anma etkinlikleri hakkında bilgi vermek için yapılan basın toplantısındaki metni okudu.
Metinde, “Demokrasiden, hukuktan, adaletten, insanlıktan, barıştan ve doğadan yana her türlü sesin giderek artan bir baskı ve şiddetle kısılmaya çalışıldığı 2018 yılının Mayıs ayında; her şeye rağmen yaşamın sesi gürleşmeye başlıyor ve bir umut iklimi ülkemizi sarıyorsa bu dayanışmamızın ve direnişimizin gücünden ve haklılığındandır" ifadelerine yer verildi.
Gezi protestoları anmasına katılan yüzlerce kişi arasında 31 yaşındaki arkeolog Yiğit Özar da vardı. Özar, 5 yıl önceki protesto eylemlerini şöyle değerlendirdi:
“Bizim için özellikle kent hakları mücadelesinde ciddi kazanımlar elde ettiğimiz önemli bir andı. Önce kent hakkı mücadelesi olarak başladı, ama sonra Türkiye’nin bütün mücadele alanlarını içeren bir harekete dönüştü.”
Emekli Zale de, Gezi protestoları sırasında harikalar yarattıklarını söyledi. Zale, “Çok güzel şeyler yaşadık. Özellikle kadınların, gençlerin, Y kuşağı denilen çok üstün zekalı çocukların yapmış olduğu direnişe, biz de anneler, ablalar olarak katkı sunduk” dedi.
Gezi protestoları sırasında 8 sivilin yanısıra, iki de güvenlik görevlisi yaşamını yitirmiş, 8 binden fazla kişi yaralanmıştı. Polisin attığı gaz kapsüllerinin isabet etmesi sonucu 30’dan fazla kişi bir gözünü kaybetti.
Anma eylemi, Gezi'de ölenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra sona erdi.
Aileler Güçleniyor, Çocuklar Güvenle BüyüyorSOS Çocukköyü Derneği tarafından yürütülen Aile Güçlendirme Programı kapsamında bakım verenlere yönelik düzenlenen eğitimler, bu yıl da başarıyla tamamlandı22 Aralık 2025 Pazartesi 17:24YAŞAM
Uzman, Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilir Kamu Alımları Alanında Yürütülen Projede ARUCAD’ı Temsilen Görev AlıyorUzman, proje kapsamında 2–4 Aralık 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen toplantı ve atölye çalışmalarına ARUCAD’ı temsilen katıldı.22 Aralık 2025 Pazartesi 17:23ARUCAD
Yakın Doğu Üniversitesi’nden Otel Çalışanlarına Sürdürülebilirlik EğitimiYakın Doğu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin Concorde Tower Hotel’de düzenlediği etkinlikte, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin otel işletmelerinin günlük operasyonlarına nasıl entegre edilebileceği uygulamalı örneklerle ele alındı.22 Aralık 2025 Pazartesi 17:22YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Narenciye Üreteciler Birliği bugün eylem ateşini yakacakNarenciye Üreticiler Birliği Başkanı Ali Alioğlu, narenciye sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle bugün saat 16.00’da Güzelyurt’ta, Birlik lokali önünde yakılacak “eylem ateşi” ile süresiz eylem başlatacaklarını açıkladı.22 Aralık 2025 Pazartesi 17:20GÜZELYURT
8 yangında 8 milyona yakın maddi hasar oluştuÜlkede bir haftada çıkan 8 yangında 8 milyona yakın maddi hasar meydana geldi.22 Aralık 2025 Pazartesi 17:18KIBRIS
İskele'deki “5 Kıbrıslı Rum” davasında dosya kapandı: Hapis yok, 112 bin TL para cezasıİskele'deki “5 Kıbrıslı Rum” davasında dosya kapandı: Hapis yok, 112 bin TL para cezası22 Aralık 2025 Pazartesi 15:51İSKELE
Direkt uçuş ve toplu taşıma avantajı Güney Kıbrıs’ı öne çıkarıyorGüney Kıbrıs, Avrupa’nın çok sayıda ülkesine sağlanan direkt uçuşların yanı sıra havalimanları ile turizm merkezleri arasındaki güçlü toplu taşıma ağı sayesinde ulaşımda önemli bir avantaj elde ediyor.22 Aralık 2025 Pazartesi 15:44GÜNEY KIBRIS
Hristodulidis, “Guterres Çerçevesi”nin tüm başlıklarını müzakere etmekten yanaRum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Guterres Çerçevesinin maddelerinin ayrı ayrı müzakere edilemeyeceğini belirterek, tüm maddelerin birlikte müzakere edilmesinden yana görüş belirtti.22 Aralık 2025 Pazartesi 14:37KIBRIS SORUNU
Değirmenlik-Girne dağ yolunun bir bölümü bugün 12.00-13.00 saatleri arasında trafiğe kapatılacakDeğirmenlik-Girne dağ yolunun bir bölümü bugün 12.00-13.00 saatleri arasında trafiğe kapatılacak22 Aralık 2025 Pazartesi 13:43KIBRIS
Gazeteciler Birliği: BRTK'nın ilan ettiği münhal iptal edilmeliGazeteciler Birliği, BRTK’nın çalışan haklarını güvence altına alan, çağdaş ve demokratik bir yayıncılık anlayışını esas alan yeni bir yasaya ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, ilan edilen münhalin iptal edilmesini istedi.22 Aralık 2025 Pazartesi 13:42KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.