ERDOĞAN KÖŞK VİZESİ ALDI MI?

31 Mart 2014 Pazartesi 17:51
Türkiye, arka arkaya gelen üç seçimden birincisi olan 30 Mart yerel seçimlerini Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) yüzde 45’i bulan zaferiyle tamamladı.
Bundan sonra ise gözler Ağustos ayında gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerine çevrildi.
Ankara’da yapılan değerlendirmelerde, seçim sonucunun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı cumhurbaşkanlığı seçimleri için en güçlü aday olarak ilan ettiği yönünde.
Türkiye’nin bir sonraki cumhurbaşkanının seçileceği seçimlerin ilk ayağı 10 Ağustos’ta yapılacak.
Halkın seçeceği ilk cumhurbaşkanının, seçimlerin ilk turunda yüzde 50 oy alması gerekecek.
Yüksek Seçim Kurulu’nun takvimine göre, cumhurbaşkanlığı seçim süreci Haziran ayında başlayacak bu da siyasi partilere, cumhurbaşkanlığı adaylarını tespit etme ve çalışmalara başlama için üç aylık bir süre veriyor.
AKP'nin önemli kararları
Erdoğan ve partisinin bu süre içerisinde vermesi gereken önemli kararlar bulunuyor.
Erdoğan’ı vermesi gereken ilk karar, Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağıyla ilgili.
2011 genel seçimlerinin ardından çokca tartışılmasına karşın başkanlık sistemi ya da partili cumhurbaşkanı gibi uygulamaları yasalaştıramayan Erdoğan’ın mevcut cumhurbaşkanı yetkileriyle yetinip yetinmeyeceği tartışma konusu.
İkinci soru ise yüzde 45 civarındaki oy oranının Erdoğan’a yetip yetmeyeceği.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar Kürt siyasi gruplarıyla barış süreci çerçevesinde uyumlu bir süreç yürütmesi durumunda Erdoğan’ın kritik oylamanın birinci turunda olmasa bile ikinci turunda gerekli desteği Kürt kökenli seçmenlerden alabileceği kaydediliyor.
AKP Genel Başkanı Hüseyin Çelik, seçimlerden sonra yaptığı açıklamalarda, Başbakan Erdoğan’ın AKP’nin cumhurbaşkanlığı için doğal adayı olduğunun altını çizerken, “Cumhurbaşkanlığına adaylık Sayın Başbakan’ın kendi takdiridir” ifadelerini kullandı.
Başbakan, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması durumunda iki dönem hakkı dolayısıyla Cumhuriyetin 100. yılının kutlanacağı 2023’de Türkiye’nin başındaki lider olma ayrıcalığını yaşamış olacak.
Erdoğansız AKP ne yapar?
Erdoğan’ı cumhurbaşkanlığı adaylığı açısından düşündüren en önemli nokta ise kendisinin yokluğunda AKP’nin nasıl bir performans göstereceği.
Partinin kurulduğu 2001 senesinden bu yana parti genel başkanlığı yapan ve kişisel etkisiyle AKP’yi Türkiye’nin tartışmasız birinci partisi yapan Erdoğan’a parti çevrelerinden gelen baskılar da genel başkanlığı ve dolayısıyla Başbakanlığı bırakmaması yönünde.
Erdoğan’ın Köşk’e çıkması durumunda ya kendisine bağlı bir AKP üst yöneticisine ya da AKP’nin kurucuları arasında yer alan Abdullah Gül’e partiyi teslim edebileceği değerlendirmeleri yapılıyor.
Ancak bunlarla ilgili kararların netleşebilmesi için Erdoğan’ın Haziran ayına kadar çok ayrıntılı çalışmalar yaptıracağı ve kararı sona ana kadar vermeyeceği dillendiriliyor.
Başbakan’ın, cumhurbaşkanı adayı olmayı istememesi durumunda ise mevcut Cumhurbaşkanı Gül’e bir dönem daha cumhurbaşkanlığı teklifinde bulunması bekleniyor.
Siyasi koşullara göre, Başbakan Erdoğan,Gül’ün 2. döneminin sona ereceği 2019’da aynı makam için yarışma fırsatını bulabilir.
Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığını düşünmemesi durumunda ise AKP’nin kuruluşunda gündeme getirilen üç dönem kuralını değiştirmesi gerekecek.
30 Eylül 2012’de yapılan AKP kurultayında son kez genel başkanlığa seçildiğini belirterek, üç dönem kuralını uygulayacağı mesajını veren Erdoğan’ın son dönemde söylemini değiştirdiğine dikkat çekiliyor.
BBC/ Serkan Demirtaş
Erhürman, Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret ettiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın eşi Nilden Bektaş Erhürman, yeni yıl öncesi Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret etti.22 Aralık 2025 Pazartesi 20:10KIBRIS
Güvercinlik’te hayvan kaçakçılığı: Şap hastalığı tespit edildiGüvercinlik köyünde birinci derecede askeri yasak bölgede hayvan kaçakçılığı yapıldığı gerekçesiyle 3 kişi tutuklanırken, hayvanlarda şap hastalığı tespit edildi.22 Aralık 2025 Pazartesi 20:09GAZİMAĞUSA
Erhürman, Sıla 4'ün üyesi Ferahzad Gürsoy ile görüştüCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Sıla 4’ün üyesi Ferahzad Gürsoy ile görüştü.22 Aralık 2025 Pazartesi 20:08YAŞAM
Basketbol Ligi başlıyorKKTCBF Pro Lig start alıyor22 Aralık 2025 Pazartesi 18:50BASKETBOL
Aileler Güçleniyor, Çocuklar Güvenle BüyüyorSOS Çocukköyü Derneği tarafından yürütülen Aile Güçlendirme Programı kapsamında bakım verenlere yönelik düzenlenen eğitimler, bu yıl da başarıyla tamamlandı22 Aralık 2025 Pazartesi 17:24YAŞAM
Uzman, Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilir Kamu Alımları Alanında Yürütülen Projede ARUCAD’ı Temsilen Görev AlıyorUzman, proje kapsamında 2–4 Aralık 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen toplantı ve atölye çalışmalarına ARUCAD’ı temsilen katıldı.22 Aralık 2025 Pazartesi 17:23ARUCAD
Yakın Doğu Üniversitesi’nden Otel Çalışanlarına Sürdürülebilirlik EğitimiYakın Doğu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin Concorde Tower Hotel’de düzenlediği etkinlikte, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin otel işletmelerinin günlük operasyonlarına nasıl entegre edilebileceği uygulamalı örneklerle ele alındı.22 Aralık 2025 Pazartesi 17:22YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Narenciye Üreteciler Birliği bugün eylem ateşini yakacakNarenciye Üreticiler Birliği Başkanı Ali Alioğlu, narenciye sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle bugün saat 16.00’da Güzelyurt’ta, Birlik lokali önünde yakılacak “eylem ateşi” ile süresiz eylem başlatacaklarını açıkladı.22 Aralık 2025 Pazartesi 17:20GÜZELYURT
8 yangında 8 milyona yakın maddi hasar oluştuÜlkede bir haftada çıkan 8 yangında 8 milyona yakın maddi hasar meydana geldi.22 Aralık 2025 Pazartesi 17:18KIBRIS
İskele'deki “5 Kıbrıslı Rum” davasında dosya kapandı: Hapis yok, 112 bin TL para cezasıİskele'deki “5 Kıbrıslı Rum” davasında dosya kapandı: Hapis yok, 112 bin TL para cezası22 Aralık 2025 Pazartesi 15:51İSKELE
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.