EN SICAK MAYIS BİRÇOK ÜLKEDE ÖLÜMLERE NEDEN OLDU
İklim krizinin şiddetlenmesiyle birlikte rekor kıran küresel ve bölgesel sıcaklıklar mayıs ayından itibaren birçok ülkede can kayıplarına neden olurken uzmanlar sıcaklık artışı yaşanan bölgelerde ölümlerin artacağı uyarısında bulunuyor.
14 Haziran 2024 Cuma 20:23
AB'ye bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre Mayıs 2024, bugüne kadarki en sıcak mayıs ayı olurken ortalama yüzey hava sıcaklığı 1991-2020 mayıs ortalamasının 0,65 derece,1850-1900 mayıs ayı ortalamasının 1,52 derece, 2020'deki en sıcak mayıs ayının ise 0,19 derece üzerine çıkarak 15,91 derece olarak kaydedildi.
Küresel sıcaklık rekoruyla birlikte dünyanın çeşitli ülkelerinde bölgesel rekorlar görülürken sıcak hava dalgaları, sıcaklığa bağlı ölümleri beraberinde getirdi.
Afrika’nın Sahel ve batı kısımlarında yüksek sıcaklıklar mart ayı sonundan itibaren etkili olmaya başladı. Mali’de termometreler 3 Nisan'da 42,5 dereceyi gösterirken başkent Bamako’daki Gabriel-Toure Hastanesi yetkilileri nisan ayının ilk 4 gününde anormal şekilde 102 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yetkililer, hayatını kaybedenlerin yarısının 60 yaş üzerindeki kişiler olduğunu ve ölümlerde aşırı sıcakların rol oynamış olabileceğini duyurdu.
Bangladeş’te mayıs ayının başındaki sıcak hava dalgası nedeniyle en az 15 kişi yaşamını yitirirken birçok eğitim kurumu tatil edildi.
Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi'de 29 Mayıs'ta 52,9 dereceyle tüm zamanların en yüksek sıcaklığı kaydedilirken haziran başında da devam eden yüksek sıcaklılar ülke genelinde çok sayıda ölüme neden oldu. Odişa eyaletinde 38, Uttar Pradeş eyaletinde 33, Bihar’da 6, Racastan’da 12 kişi hayatını kaybetti.
Aşırı sıcakların etkilili olduğu bir diğer bölge Kuzey Amerika oldu. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) verilerine göre özellikle Meksika ve ABD’nin güneybatı eyaletleri haziran başından itibaren sıcak hava dalgasının etkisi altında. Las Vegas ve Phoenix kentlerinde termometreler 6 Haziran'da 43 dereceyi gösterirken dünyanın en sıcak yerlerinden biri olarak bilinen California eyaletindeki Death Valley'de (Ölüm Vadisi) hava sıcaklığı 50 dereceyi buldu.
Meksika Ulusal Özerk Üniversitesinden (UNAM) yapılan açıklamaya göre mayıs ayının son 15 gününde ülke tarihinin en yüksek sıcaklıkları kaydedildi ve ülkenin 14 eyaletinde hava sıcaklıkları 40 dereceyi aştı.
Özellikle ülkenin Tabasco, Tamaulipas ve Nuevo Leon eyaletleri ile Veracruz ve San Luis Potosi kentlerindeki rekor sıcaklıklar nedeniyle 29 Mayıs-5 Haziran arasında 29 kişi aşırı sıcaklar nedeniyle öldü, yaklaşık 2 bin kişi güneş çarpması şikayetiyle hastanelere başvurdu. Ülke genelinde, 2024'ün başından bu yana aşırı sıcaklardan ölenlerin sayısı 90'a ulaştı.
Sıcaklık nedeniyle ölümler artıyor
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) The Lancet, Nature, PubMed gibi bilimsel dergilerde yayımlanan çeşitli makalelere dayandırdığı açıklamasına göre, 2000-2004 ortalaması ile 2017-2021 ortalaması kıyaslandığında 65 yaş üstünde sıcaklıkla bağlantılı ölümler yaklaşık yüzde 85 arttı.
2000 ile 2019 yılları arasında dünyada her yıl ortalama 489 bin kişi sıcaklıklar nedeniyle hayatını kaybederken ölümlerin yüzde 45,8’i Asya, yüzde 36,5'i Avrupa, yüzde 11,6'sı Amerika, yüzde 5,2'si Afrika, yüzde 0,8'i ise Okyanusya kıtasında kaydedildi.
Örgüt'e göre iklim değişikliği nedeniyle 2022'de Hindistan ve Pakistan'da yıkıcı sıcak hava dalgalarının görülme olasılığı 30 kat arttı.
Aşırı sıcaklar insan sağlığını nasıl etkiliyor?
Yüksek sıcaklıkların insan sağlığına etkilerini değerlendiren Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet İlkin Naharcı, aşırı sıcakların, ufak bir sıvı kaybından ölümlere kadar giden sonuçları olduğunu söyledi.
Naharcı, "Sıcaklığa bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 90’ı, 65 yaş üstünde görülüyor ve gelecekte sıcaklık artışı yaşanan bölgelerdeki ölüm risklerinin, sıcaklık artışı yaşanmayan bölgelere göre iki kat artacağı tahminleri var." dedi.
Sıcaklık artışlarının en temelde vücutta sıvı kaybı yaşanmasına neden olduğunu belirten Naharcı, sıcak çarpmaları sonucu baş ağrıları, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, halsizlik, mide bulantısı ve ileri yaşlarda zihin bulanıklığı yaşanabildiğini aktardı.
Bu gibi olumsuz koşulların ciddi hastalıklara sahip kişilerde hayati riskleri artırdığı uyarısında bulunan Naharcı şunları kaydetti:
"Örneğin kişide kardiyovasküler hastalıklar varsa bunlar kalp krizi, inme, felç geçirme risklerini artırıyor. Diyabet hastalığına bağlı problemler artabiliyor. Delirium dediğimiz zihinsel problemler görülebiliyor. Dahası, enfeksiyon bulaştırabilen etmenlerin yiyeceklerimizde, suyumuzda rahatça bulunabiliyor olması, bu kaynaklardan geçen enfeksiyonların riskini artırıyor. Tüm bunlar da ölümlere kadar giden yolu oluşturabiliyor."
Sıcak çarpmasının vücudumuzdaki ısı dengesini bozduğundan bahseden Naharcı, "Araştırmacılar yüzde 70'in üzerindeki nemin tehlikeli olduğunu söylüyor. Yüzde 90 nemli bir yerde 25 derece sıcaklık bile ciddi sorunlara yol açabilir." diye konuştu.
Naharcı, sıcaklıkların olumsuz etkilerinden korunmak için şu tavsiyelerde bulundu:
"Özellikle 27-28 derece üzerindeki sıcaklıklarda çok dikkatli olmamız gerekli. Günlük aktivitelerimizi havanın daha serin olduğu zamanlarda yapmamız ve bunları yaparken kendimizi çok zorlamamamız iyi olur. Günlük tükettiğimiz sıvı miktarını en az yüzde 30-40 oranında artırmamız gerekiyor. Örneğin bir buçuk litre su tüketiyorsak bunu 2-2 buçuk litreye çıkarmamız gerekli. Çay, kahve gibi kafein barındırması nedeniyle vücudun sıvı kaybetmesine yol açan içeceklerden uzak durulmalı. Çünkü kafein içeren içeceklerin vücuttan atılması için vücudun bir o kadar sıvı kaybetmesi gerekli."
- Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplanacak…Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplanacak…Komitede bütçe görüşmeleri sürecek24 Kasım 2024 Pazar 11:58KIBRIS
- Kıbrıs gıda israfında AB'de birinci sıradaRum Çevre Bakanlığı gıda israfını azaltmak için eylemler başlatıyor24 Kasım 2024 Pazar 11:55AVRUPA
- Simon Aykut, cezaevindeki tüberküloz vakalarını gerekçe göstererek tahliyesini talep etti74 yaşındaki İsrail asıllı Türk vatandaşı Simon Mistriel Aykut, dünkü duruşmada Rum Merkezi Cezaevi’ndeki tüberküloz vakalarını gerekçe göstererek, tahliyesini talep etti.24 Kasım 2024 Pazar 11:51KIBRIS
- Prof. Dr. Şevket Öznur: “Kıbrıs Türk edebiyatında, Atatürk’ün ışığında şekillenen birçok eser vardır ve bu miras, her dönemde kalbimizde yaşadı.”Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen “Mustafa Kemal Atatürk ve Kıbrıs Türkleri” paneli ile Atatürk reformlarının, Kıbrıs Türk Toplumuna ve edebiyatına etkileri ele alındı24 Kasım 2024 Pazar 11:50YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
- CTP İskele İlçesi gerçekleşti... Öztörel yeniden İlçe Başkanı ...Erhürman: İlk iş nüfus sayımı24 Kasım 2024 Pazar 11:46İSKELE
- KKTC Güreş Milli Takımı, Kosova’da üçüncüKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güreş Milli Takımı, Kosova’da 17. Adem Jashari Uluslararası Güreş Turnuvası’nda erkeklerde ve kadınlarda takım halinde üçüncü oldu.24 Kasım 2024 Pazar 11:44DİĞER SPORLAR
- Sağanak Yağmur BekleniyorSağanak Yağmur Bekleniyor23 Kasım 2024 Cumartesi 11:53KIBRIS
- Bakanlar Kurulu'ndan 55 kişiye vatandaşlıkBakanlar Kurulu, 55 kişinin vatandaşlığını onayladı.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:51KIBRIS
- 41 yaşındaki Eda Kuş, evinin bahçesinde ölü olarak bulunduKuş’un, kesin ölüm sebebi yapılacak otopsisinin ardından belli olacak. Polisin olayla ilgili soruşturması devam ediyor.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:48KIBRIS
- "Ani sıcaklık değişimi kalp krizini tetikleyebilir""Soğuk hava ve ani hava değişimlerinin, özellikle kronik kalp hastalıkları olan bireyler için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği unutulmamalı"22 Kasım 2024 Cuma 12:59GENEL SAĞLIK
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.