26 Nisan 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa25°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele25°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara23°C

DÜRÜST: MÜDAHALE YETKİMİZ YOK

Özel Doğa Okulları’na ihalesiz olarak verilen DAİ ve DAK’ın hisselerinin Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı’na devredilmesi konusunda Eğitim Bakanı Kemal Dürüst Detay’a değerlenmede bulundu.

Dürüst: Müdahale yetkimiz yok

29 Mart 2016 Salı 11:23

DÜRÜST: “ŞİRKET HİSSELERİNİN EL DEĞİŞTİRMESİ EĞİTİMİ ETKİLEMEZ”
Doğa Okullar Grubu’na bağlı Doğa Koleji’nde herhangi bir isim değişikliği ve şirket değişikliği olmadığını sadece şirket hisselerinin el değiştirdiğini ifade eden Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, şirket hisselerinin el değiştirmesinin eğitimi direkt olarak etkileyecek bir durum olmadığını ve Eğitim Bakanlığı’nın buna bir müdahale yetkisi bulunmadığını kaydetti. Dürüst, yeni DAÜ Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından DAÜ Rektörlük seçiminin yapılacağını da açıkladı.

DAÜ BİR-SEN: “DAİ VE DAK GERİ ALINMALI”
Özel Doğa Okulları ile DAÜ rektörlüğü arasında imzalanan sözleşmenin beşinci yılında DAÜ rektörlüğün sözleşmeyi fesih etme hakkı doğduğunu hatırlatan DAÜ BİR-SEN Eş Başkanı Buğu Sümen Cohar, fesih hakkı kullanılarak DAİ ve DAK’ın yeniden üniversite bünyesine dahil edilmesini istediklerini ifade etti. Yeni DAÜ Yasası’na da değinen Cohar, AD-HOC komitenin yasa tasarısını hazırlarken sendikanın önerilerini dikkate almadığını dile getirdi.

DAÜ-SEN: “BAŞKA BİR ÜNİVERSİTE DAÜ’NÜN İÇİNE SOKULDU”
DAİ ve DAK’ın el değiştirerek Nişantaşı Üniversitesi’ne devredilmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını vurgulayan Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) Başkanı Tarık Timur, DAÜ kampusu içerisine başka bir üniversitenin tabela asmasının ya da DAÜ içerisindeki bir kurumda başka bir üniversitenin söz sahibi olmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Tarık Timur, yeni DAÜ yasası ile ilgili olarak Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, herkesin biran önce yeni DAÜ yasasının meclisten geçirilmesini beklediğini fakat söz konusu yasanın aceleye getirilecek bir yasa çalışması olmadığının da altını çizdi.


OSHAN SABIRLI
Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa Tasarısı’nı Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (AD-HOC) komitenin yeni DAÜ yasasını önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda oylamaya sunması beklenirken, Detay Gazetesi’ne konu ile ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, rektör seçiminin yasanın yürürlüğe girdikten sonra gerçekleştirileceğini açıkladı.

Doğu Akdeniz Doğa Koleji hisselerinin el değiştirmesi konusuna da değinen Dürüst, şirket hisselerinin el değiştirmesinin eğitimi etkileyecek bir unsur olmadığı hususunda görüş belirtirken, Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ BİR-SEN) Eş Başkanı Buğu Sümen Çohar ise, Doğu Akdeniz İlkokulu ve Doğu Akdeniz Koleji’nin özel sektörden geri alınarak, yeniden  DAÜ bünyesine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

durust.jpg

“REKTÖR SEÇİMİ İÇİN YENİ YASAYI BEKLİYORUZ”
Doğu Akdeniz Üniversitesi konusuna da değinen Kemal Dürüst, üniversitede bir rektörlük problemi olduğunu doğrulayarak, “üniversitedeki rektörü seçecek olan siyasiler değil oradaki akademik kuruldur. Biz yeni DAÜ yasası ile birlikte bu seçimin yapılmasını istediğimizden dolayı rektörlük seçimini biraz bekletmeye aldık, bunun haricinde başka bir nedenimiz yok” diyerek yasanın en kısa zamanda meclis onayına sunulacağını açıkladı.

“HİSSE DEĞİŞİKLİĞİNİN EĞİTİMİ ETKİLEYECEK BİR DURUMU YOK”
Doğa Okullar Grubu’na bağlı Doğa Koleji’nde herhangi bir isim değişikliği ve şirket değişikliği olmadığını sadece şirket hisselerinin el değiştirdiğini ifade eden Kemal Dürüst, şirket hisselerinin el değiştirmesinin eğitimi direkt olarak etkileyecek bir durum olmadığını ve Eğitim Bakanlığı’nın buna bir müdahale yetkisi bulunmadığını kaydetti. Bu değişikliğin kurumdaki eğitime olumsuz olarak yansıması, eğitimde başarısızlık, kaos ortamı ve okulda eğitim gören öğrencileri huzursuz edecek bir durum söz konusu olması halinde tüzük ve yasaları bir kenara koyarak hükümetin duruma el atmaktan çekinmeyeceğini vurgulayan Eğitim Bakanı Dürüst, “söz konusu çocuklarımızın geleceği olduğu zaman hükümet olarak ağırlığımızı koyarız fakat orada eğitim rutin bir şekilde devam ederken sırf şirkette bir hisse değişikliği oldu diye de bu olaya müdahale etmemiz doğru olmaz” dedi.

bug.jpgBUĞU SÜMEN COHAR, “DAİ VE DAK’I PEŞKEŞ ÇEKENLERDEN HESAP SORULMASINI BEKLİYORUZ”
Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ BİR-SEN) Eş Başkanı Buğu Sümen Cohar, Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “biz Doğu Akdeniz İlkokulu ve Doğu Akdeniz Koleji’ni özel sektöre peşkeş çekenlerden hesap sorulmasını beklerken, Özel Doğa Okulları şirketi kapalı kapılar arkasında hisselerini Nişantaşı Üniversitesi’ne devretmiştir” diyerek bunun kabul edilemez bir durum olduğunu kaydetti.

“DAÜ REKTÖRLÜĞÜ FESİH HAKKINI KULLANMALI”
Özel Doğa Okulları ile DAÜ rektörlüğü arasında imzalanan sözleşmenin beşinci yılında DAÜ rektörlüğün sözleşmeyi fesih etme hakkı doğduğunu hatırlatan DAÜ BİR-SEN Eş Başkanı Buğu Sümen Cohar, fesih hakkı kullanılarak DAİ ve DAK’ın yeniden üniversite bünyesine dahil edilmesini istediklerini ifade etti.

DAÜ’nün içerisine başka bir üniversitenin girmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını dile getiren Buğu Simen Cohar, Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere hükümetin bu konuya acilen el atması gerektiğini sözlerine ekledi.

“DAÜ YASASI İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİMİZ KOMİTE TARAFINDAN DİKKATE ALINMADI”
Ağustos ayında DAÜ’nün 3 ay içerisinde özerk, şeffaf bir yapıya kavuşturulacağı sözünün verilmesine rağmen bu sözün üzerinden 7 ay geçtiğini ifade eden Buğu Simen Cohar, yasanın henüz tamamlanamadığını söyledi. Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa Tasarısını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (AD-HOC) komiteye Temmuz ayında sendika olarak yasa değişiklikleri ile ilgili önerilerini sunduklarını belirten Cohar, “geçtiğimiz günlerde yasa tasarısının son hali elimize ulaştı. Yasa tasarısının son halini incelediğimiz zaman komitenin önerilerimizi hiçbir şekilde dikkate almadığını gördük” diyerek komiteye karşı eleştiride bulundu.

dau---tarik-timur.jpgTARIK TİMUR, “DAÜ YASASI ACELEYE GETİRİLECEK BİR YASA DEĞİL”
Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) Başkanı Tarık Timur, yeni DAÜ yasası ile ilgili olarak Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, herkesin bir an önce yeni DAÜ yasasının meclisten geçirilmesini beklediğini fakat söz konusu yasanın aceleye getirilecek bir yasa çalışması olmadığının altını çizdi. Timur, “söz konusu yasa DAÜ’nün daha ileriye gitmesine, DAÜ’nün vizyon ve misyonunun gelişmesine ve DAÜ’nün daha demokratik bir yapıya kavuşmasına olanak sağlamayacaksa geçmesin öyle kalsın” dedi.

“YENİ YASA BEKLENTİLERİMİZİ KARŞILAMIYOR”
Yeni yasa taslağının son şeklinin sendikanın beklentilerini tam olarak karşılamadığını belirten Tarık Timur, DAÜ’ye daha demokratik, daha vizyonlu bir yapı kazandıracak ve yeni bir yol çizecek bir yasa beklentisi içerisinde olduklarını da sözlerine ekledi. Yasa tasarısının henüz son halini almadığını ifade eden Timur, ellerindeki taslağa göre komisyona görüş belirttiklerini ve yasa meclise gönderilmeden önce önerilerin dikkate alınarak gerekli değişikliklerin yapılmasını beklediklerini belirtti.

“DOĞA OKULLARI TARAFINDAN VERİLEN HİÇ BİR SÖZ TUTULMADI”
Doğu Akdeniz İlkokulu ve Doğu Akdeniz Koleji konusuna da değinen Tarık Timur, “5 yıl önce DAİ ve DAK Özel Doğa Okullarına devredilirken bize Doğa Okullları’nın eğitim kalitesini oldukça yukarıya çekeceği, Türkiye’deki Doğa Okulları’ndan öğrenci akışı sağlanacak ve öğrenci sorunu çözülecek sözleri verildi” diyerek beş yılda bunların hiç birinin gerçekleşmediğini sözlerine ekledi.

Şimdi de DAİ ve DAK’ın el değiştirerek Nişantaşı Üniversitesi’ne devredilmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını vurgulayan Timur, DAÜ kampusu içerisine başka bir üniversitenin tabela asmasının ya da DAÜ içerisindeki bir kurumda başka bir üniversitenin söz sahibi olmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

“HAZİRAN 2016’DA DAİ VE DAK’IN GERİ ALINMASINI BEKLİYORUZ”
Özel Doğa Okulları ile DAÜ arasında yapılan anlaşmaya göre Haziran 2016’da DAÜ’nün sözleşmeyi fesih hakkı elde ettiğini kaydeden Tarık Timur, “biz DAÜ yönetimi ile DAİ ve DAK’ın geri alınması için 2016 yılının ilk günlerinden itibaren görüşmelere başladık. Bu fesih hakkının kullanılmasını bekliyoruz. Biz zaten 2011 yılından beridir bu özelleştirmeye karşı çıkmıştık ve o zamandan beridir Haziran 2016’ya odaklanmış durumdayız” diyerek özelleştirme sözleşmesinin fesih edilmesi için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

52335.jpg

“KAMPUS İÇERİSİNDE KAMPUS OLMAZ”
Serbest piyasa ekonomisi adı altında özelleştirme sevdalılarının ülkeye birçok özel üniversite açılmasına neden olduğunu ifade eden Tarık Timur, “Nişantaşı Üniversitesi’nin bu ülkede kampus kurmasına izin vererek zaten direkt olarak DAÜ’nün bir rakibi haline getiriyorlar. Bir de bu üniversitenin DAÜ kampusunun içine kadar girmesi hangi serbest piyasa ekonomisi mantığına sığar, bu hangi serbest piyasa ekonomisinde vardır” diyerek kampus içinde kampus olamayacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA