26 Kasım 2024
  • Lefkoşa11°C
  • Mağusa9°C
  • Girne13°C
  • Güzelyurt9°C
  • İskele9°C
  • İstanbul9°C
  • Ankara3°C

DOMUZ GRİBİ PANİĞİ

Domuz Gribi Paniği

19 Ocak 2016 Salı 12:22

Domuz Gribi ile ilgili olarak uzmanlar “paniğe gerek yok” şeklinde açıklama yaparken domuz gribi şüphesi ile vatandaşlar hastanelerin yolunu yoğun şekilde tutmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, ülkemizde domuz gribi tespit edilen hastalar ile ilgili açıklama yaparken Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim hastalık konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür domuz gribi ve gribal enfeksiyonlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Ömer Gür, bakanlık olarak gribal enfeksiyonlara karşı gerekli tedbirlerin alındığını belirterek, hastanelerde tüm tetkik ve tedavi imkanlarının mevcut olduğunu söyledi.

Gür, personel sıkıntısı yaşandığını, bu sıkıntıyı aşmak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Gür, “son bir haftada 3 bin grip vakası görüldü. Bunu bir ayla kıyasladığımızda ciddi bir artış yok. Kış aylarına bağlı olarak bir artış var ama ciddi bir salgın yoktur. Güney Kıbrıs’ta da gribal enfeksiyonlar var. Orada enfeksiyonlarla ilgili tipleme yapılmıyor” dedi.

Ömer Gür, halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü taşıyan vaka sayısının 5 olduğunu da yineledi.

Gür, “bu vakalar ciddi vakalardır. Grip vakalarının yüzde 4’ü hastaneye yatır. Tetkikleri sürüyor. Tedavileri devam ediyor. Düne göre kötüleşmiyorlar. Durumları daha iyidir”dedi.

Vatandaşlara panik yapmamaları tavsiyesinde de bulunan Gür, “Vatandaşlar acile başvurmasınlar.. Gribal Enfeksiyon polikliniğine gidilmeli.. Enfeksiyon polikliniği hizmetlerine 7 güne çıkardı. Paniğe gerek yok” dedi.

TABİPLER BİRLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün neden olduğu grip vakalarıyla ilgili açıklama yaparak, panik olmak yerine krizi iyi yönetmek, bu bağlamda grip polikliniği uygulamasını bölgelere de taşınmak gerektiğini söyledi.

“Son günlerde ülkemizi de etkisi altına alan H1N1 virüsünün neden olduğu grip vakalarımız vardır” diyen Besim, Türkiye’de grip vakalarında yüzde 11-25 oranında bu virüsün neden olduğunun saptandığını aktardı. Besim, bu gribin risk grubu hastalarda yüzde 9-10 oranında öldürücü olabildiğine işaret etti.

Besim, risk grubundaki hastaların, 65 yaş üzeri hastalar, kortizon tedavisi gören hastalar, HIV pozitif olan hastalar, kanser tedavisi görenler, diyaliz hastaları, kalp hastaları ve iki yaş altı çocuklar olduğunu belirtti.

Ülkede uygun zamanda bu virüse karşı aşılama kampanyası yapılmadığı için risk grubundaki hastaların şu anda çok dikkatli olması gerektiğini ifade eden Besim, grip olan, ateşi olan tüm hastaları hemen hekimlerine başvurmaya çağırdı.

“Sabunla sık sık el yıkama, kapalı kalabalık alanlarda fazla bulunmama ve riskli ortamlarda maske takmak tavsiye edilen önlemler arasındadır” diyen Besim, hasta çocukların kesinlikle okula gönderilmemesini, okula giden hasta çocukların da hemen öğretmenleri tarafından evlerine gönderilmesini istedi.

“BÖLGELERE DE GRİP POLİKLİNİĞİ AÇILMALI”

Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne grip polikliniği açmasının olumlu olduğunu dile getiren Besim, krizi yönetebilmek için bu uygulamanın bölge hastaneleri ve sağlık ocaklarına da taşınması gerektiğini anlattı

Besim şunları kaydetti:

“Bakanlık olarak Burhan Nalbantoğlu hastanesine bir grip polikliniği açılması önemlidir. Ancak bu krizi yönetebilmek için bu polikliniklerin perifer hastanelerinde de bir an önce açılması ve orada görevlendirilecek olan hekimlerin Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesinde görevli olan dört enfeksiyon uzmanı ile birlikte vakaları koordine etmesi gerekmektedir.

Grip olan her vakayı Burhan Nalbantoğlu’na çağırmak zaten felç durumda olan bu merkez hastanemizi daha da felç etmek demektir. Yine Lefkoşa’ya gelemeyecek olan yaşlı ve hasta kişilere periferde de hizmet sunabilmek çok önemlidir. Salgının boyutunu saptayabilmek için bulgusu olan her hastaya test yapılmalı ve Tamiflu (grip ilacı) periferde de hastalara verilebilmelidir.”

Dünya sağlık örgütünün hazırladığı “Grip Algoritması”nın tüm hastanelere ve doktorlara ivedi olarak dağıtılması ve tüm hekim ve hastanelerin işbirliği ile çalışılması gerektiğini dile getiren Besim “Sağlık Bakanlığının enfeksiyon uzmanlarının katkısıyla bu krizi yönetmesi çok önemlidir” dedi.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA