20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara10°C

DİSKETİN NE OLDUĞUNU HATIRLAYAN VAR MI?

Amerika Nükleer Savunma Sistemleri hatırlıyor...

Disketin ne olduğunu hatırlayan var mı?

27 Mayıs 2016 Cuma 22:39

Her ne kadar Hollywood filmlerinde inanılmaz teknolojilerle donatılmış gibi görünse de, ABD nükleer savunma sistemleri antika donanımlarla kontrol ediliyor.

ABD hükümetine bağlı bir birimin yayınladığı rapor, Pentagon’da bulunan nükleer füze kontrol sistemlerinin acilen yenilenmesi gerektiğine işaret ediyor. Rapor hükümetin bu durum için acilen bütçe ayırması gerektiğine dikkat çekiyor. Her şey bu kadar da değil, bu sistemlerin bakımı için yılda yaklaşık 60 milyar dolar harcandığına dikkat çeken raportörler, sistemlerin son derece eski olmasından dolayıbakım ve onarım masraflarının modern sistemlerin üç katı parayı erittiğini söylüyor.

Raporda dikkati çeken bir detay daha var. Savunma bakanlığının kıtalararası balistik füze sistemleri, nükleer bombardıman uçakları ve yakıt ve tanker uçaklarını koordine eden sistemler, 8 inçlik disket kullanan ve 1970'li yıllara ait IBM 1 bilgisayarlarla çalışıyorlar. Kısaca o filmlerde gördüğümüz kontrol merkezleri tamamen kurmaca. Öte yandan bu sistemlerin yenilenmesi için hükümetin 89 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyacı olduğu da belirtiliyor. Başkan Obama’nın böyle bir bütçeyi senatonun onayından bir türlü geçiremediği de işin başka bir boyutu. Ancak senato bu talebin değerlendirilmesini gelecek yıla ertelemiş.

Bu haber ABD’nin en güçlü haber medyası olan CNN’de de yayınlandı. Haberi okuyan spikerin yüzündeki hayal kırıklığı ise en az raporun kendisi kadar kayda değer görünüyor. 

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA