19 Nisan 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa27°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele27°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara23°C

ÇEŞİTLİ MESLEK DALLARINDA USTALIK VE KALFALIK SINAVLARI DEVAM EDİYOR

Çeşitli meslek dallarında ustalık ve kalfalık sınavları devam ediyor

01 Haziran 2015 Pazartesi 17:33

Milli Eğitim Bakanlığı ve Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası işbirliğinde Çıraklık ve Meslek Eğitimi Yasası uyarınca, çeşitli meslek dallarında gerçekleştirilen ustalık ve kalfalık belgesi için sınavlar devam ediyor.

Yazılı ve uygulamalı olarak iki aşamada gerçekleştirilen ustalık ve kalfalık sınavlarında yazılı sınavı geçen toplamda yaklaşık 250 kalfa ve usta adayı 35 farklı meslek dalında uygulamalı sınava giriyor.

Buna göre yarın itibariyle bazı meslek dallarındaki uygulamalı sınav programı şöyledir:

Kuaförlük kalfalık sınavı 2 Haziran; Terzi ustalık sınavı 3 – 4 Haziran; pastacı, fırıncı, fotoğrafçı, erken çocukluk eğitmen yardımcılığı kalfa ve ustalık sınavı 4 Haziran; matbaa ve grafik tasarım kalfa ve ustalık sınavı 3 Haziran tarihlerinde Atatürk Meslek Lisesi’nde gerçekleştirilecektir. Reklam tabelacılığı kalfa ve ustalık uygulamalı sınavı 4 Haziran tarihinde Magic Touch’da gerçekleşecektir.

Otomotiv elektrikçiliği ustalık sınavı 1 – 2 Haziran; ön düzen ayarcılığı ve lastikçilik kalfalık sınavı 3 Haziran; otomotiv mekanikerliği kalfalık sınavı 4 – 5 Haziran; otomotiv mekanikerliği ustalık sınavı 8 – 9 – 10 – 11 – 12 – 15 – 16 – 17 Haziran tarihlerinde Sedat Sivmavi Endüstri Meslek Lisesi’nde yapılacaktır.

Berber kalfalık ve ustalık uygulamalı sınavı 4 Haziran tarihinde Ömer Kuaför Salonu’nda; inşaat sektörü meslek dallarında ustalık uygulamalı sınavları ise 26 Mayıs – 11 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. İnşaat sektörü meslek dallarında sınava girecek kişilere telefoniyen sınav yeri bildirilecektir.

Mobilya imalatçısı ve döşemecilik meslek dallarında kalfalık ve ustalık uygulamalı sınavları ise 4 – 10 Haziran tarihleri arasında Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi’nde yapılacaktır.

1988 yılında yasalaşan, 2005 yılında ise tadil edilerek yeniden yürürlüğe giren Çıraklık ve Meslek Eğitimi Yasası uyarınca gerçekleştirilen ustalık ve kalfalık sınavları sayesinde mesleklerin sertifikalı hale gelerek mesleki standartların yakalanması ve bu sayede de daha kaliteli hizmet anlayışıyla tüketici haklarının korunması amaçlanmaktadır. Ayrıca, esnaf ve zanaatkarların tanımının belirlenmesi açısından da bu sınavlar büyük önem taşımaktadır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON DAKİKA