22 Kasım 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

“BU KARARLA ANLAŞMA YÜRÜRLÜKTEN KALKTI”

Reddediyoruz Platformu basın toplantısı düzenledi

“Bu kararla anlaşma yürürlükten kalktı”

10 Ağustos 2016 Çarşamba 13:53

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler ve Reddediyoruz Platformu ekibi, Anayasa Mahkemesi’nin Koordinasyon Ofisi ile ilgili kararını değerlendirmek ve Reddediyoruz Platformu’nun bundan sonraki süreçteki tutumunu açıklamak amacıyla basın toplantısı düzenledi.

KKTC Meclisi Mavi Salon’da gerçekleştirilen basın toplantısında, TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, Reddediyoruz Platformu Hukukçusu Nazen Şansal ile Reddediyoruz Sözcülerinden Fezel Nizam açıklama ve değerlendirmelerde bulundu.

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, bugünkü toplantıda Anayasa Mahkemesi’nin kararını değerlendirerek, platformun bundan sonraki süreçte izleyeceği yol hakkında kamuoyuna bilgi vermeyi amaçladıklarını söyledi.

ÇELER: “BU KARARLA ANLAŞMA YÜRÜRLÜKTEN KALKTI”

Platformların bir çok kesim ve paydaştan oluştuğuna dikkat çeken Çeler, mecliste 27 milletvekilinin kendilerine karşı durarak, Koordinasyon Ofisi’yle ilgili anlaşmayı onayladıklarını anımsattı. “27 vekil gençler kadar öngörülü olamadı” diyen Çeler, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla, anlaşmanın Meclis’te reddedilmesi gerektiğini söyledi.

Çeler, “Bu kararla anlaşma yürürlükten kalktı, hükümsüz düştü” dedi.

Çeler, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi Anlaşması hakkında Anayasa Mahkemesi’nden görüş istemesi üzerine, Meclis Başkanlığı tarafından dışarıdan hukukçu tutmasını da eleştirdi.

Reddediyoruz Platformu’nun bütçesi konusunda yapılan spekülasyonla cevaben, eylemlerin 2 bin 270 TL bütçeyle yapıldığına dikkat çeken Çeler, eylemlerin vatandaştan, halktan gelen destekle yapıldığını kaydetti.

Çeler, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla kazanımlarını ise şöyle özetledi: 
“Kıbrıs Türk gençliğinin özgüvenini yeniden kazandı. 146. maddeyle uluslararası anlaşmaların Anayasa Mahkemesi’nde görüşülmesinin önü açıldı. Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi yürürlüğe giremedi, hükmünü kaybetti.”

Zeki Çeler, gençlerin sesine kulak verdiği için Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya da teşekkür etti.

ŞANSAL: "FAALİYET YÜRÜTMEYECEĞİNİN ALTI ÇİZİLDİ"

Anayasa Mahkemesi kararı ve bundan sonraki hukuki süreç hakkında değerlendirmelerde bulunan Reddediyoruz Platformu Hukukçusu Nazen Şansal, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla, Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nın bu haliyle yürürlüğe giremeyeceğinin kesinleştiğine işaret etti.

Nazen Şansal, mahkemenin anlaşmanın lafzında egemenlik hakkı ihlali, yetki devri ile ilgili Anayasa’ya aykırılık görmediğini, ancak yine de kararında platformlarının endişe duyduğu konularla ilgili önemli vurgular yaptığını kaydetti.

Şansal, mahkemenin, yürütme yetkisinin devri konusunda platformlarının görüşünden farklı bir görüşte olsa da, ofise hiçbir yetki devredilmeyeceğinin, ülke makamlarının iradesi olmaksızın, herhangi bir karar alıp, faaliyet yürütemeyeceğinin altını çizdiğine dikkat çekti.

Nazen Şansal, şöyle devam etti: 
“Platformumuzun mücadelesinin hukuk sitemimize kazandırdığı olumlu bir netice de, uluslararası anlaşmaların Cumhurbaşkanı tarafından  Anayasa Mahkemesi’ne sunulabileceği ve anlaşmanın içeriği de dahil olacak şekilde Anayasal denetim yapabileceğidir.”

“ANLAŞMANIN DEĞİŞTİRİLMESİ VEYA BİR MADDESİNİN ÇIKARILMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Şansal, mahkemenin Anayasa’ya aykırı bulduğu hususun, hukuki veya prosedürle ilgili bir detay gibi görünse de, Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nı tümden ortadan kaldırmaya yönelik güçte olduğunu vurguladı. Şansal, bu anlaşmanın Meclis’te değiştirilmesi veya bir maddesinin çıkarılarak onaylanmasının hukuken mümkün olmadığını kaydetti.

Mahkemenin, Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nı, 2012 yılında Türkiye’yle imzalanan yurtlarla ilgili protokolde atıfta bulunduğu maddeden dolayı Anayasa’ya aykırı bulunduğunu anımsatan Nazen Şansal, şöyle devam etti:

“2012 yılındaki protokolün, Koordinasyon Ofisi konusunda 2014’te yapılmaya çalışıldığı gibi halktan ve Meclis’ten saklanarak, Meclis’in onayına sunulmamıştı. Şimdi de aslında ülkemizde yürürlükte olmayan bu protokolü yürütme görevi, ofise verilmek isteniyor. Dolayısıyla mahkeme, Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nın 3 (1)(g) maddesini Anayasa’nın 90(4) maddesine aykırı buldu.”

"PLATFORM, GELECEĞİNE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEK"

Reddediyoruz Platformu'nun bundan sonraki süreçte, geleceğine sahip çıkmaya, başka bir devletin ofisi tarafından yönetilmeyi reddetmeye devam edeceğini vurgulayan Şansal, Cumhurbaşkanı’nın anlaşmayı imzalamayarak, Anayasa Mahkemesi kararıyla Meclis’e geri gönderdiğini söyledi.

Anayasa’nın 146(4) gereği Meclis’in bu şekilde geri gönderilen bir yasaya Anayasa’nın 94. maddesini uygulayamayacağına dikkat çeken Şansal, Meclis’in bu anlaşmayı aynen veya değiştirerek, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla kabul etme ve Cumhurbaşkanı’na gönderme yetkisine sahip olmadığını vurguladı.

Meclis’in Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda düzenleme yetkisi bulunmadığına işaret eden Şansal, şöyle konuştu:

“Kısacası Meclis, Anayasa Mahkemesi kararıyla bağlı olduğu için Anlaşmayı aynen geçiremez, değiştirme yetkisi olmadığı için de hiçbir maddesini çıkaramaz veya değiştiremez.

Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi Anlaşması, Anayasa’ya aykırı bulunduğu gerekçesiyle, Meclis gündeminden kaldırılmalı, Anayasa Mahkemesi kararına saygılı olması beklenen hükümetçe geri çekilmelidir.

Meclis komitesinde ve genel kurulda görüşülmeye alınması ihtimalinde ise, Anayasa’nın 7. maddesindeki ‘Anayasa’nın üstünlüğü ve bağlayıcılığı’ temel prensibinin gereği olarak Meclis’in söyleyebileceği tek şey vardır. O da bizim aylardır söylediğimiz şeydir; reddediyoruz.”

NİZAM BİLDİRİYİ OKUDU

Reddediyoruz sözcülerinden Fezel Nizam da, platformun basın bildirisini okudu. Bildiride, Anayasa Mahkemesi’nin kararı ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın anlaşmayı Meclis’e geri iade etmesini olumlu karşıladıklarına dikkat çekildi.

Kıbrıslı Türklerin “kendi kendini yönetemeyeceği”ni düşünmesi için harcanan çabanın boşa çıktığı ve Reddediyoruz Platformu’nun eylemleriyle halkın yeniden özgüvenini kazanarak, kendi gücüne güvenerek, yarınlara umutla bakmaya başladığı ifade edilen bildiri, şöyle devam etti:

“Karar, ortaya koyduğumuz kendi kendimizi yönetme iradesine hukuksal anlamda da zemin oluşturmuştur.  Mahkemenin sunduğu görüş olmasaydı, ofisin yetkisine ilişkin tereddütlü durumu kendi lehine yorumlayıp kullanma teşebbüsü olabilecekti. Mahkemenin kararı bunun önünü kesmiş olması anlamında önemlidir.”

Reddediyoruz Platformu’nun, Koordinasyon Ofisi Anlaşması’na karşı mücadelesinin, Türkiye Cumhuriyeti ile ülke arasındaki işbirliklerini tümden reddettikleri anlamına gelmediğine işaret edilen bildiride, “aksi gibi platformumuz, başka ülkelerle yapılacak işbirliği ve dayanışma anlamında kurulacak ilişkilerin eşit düzeyde, karşılıklı saygıya dayalı, hassasiyetleri içeren ve kendi kurumlarımızın iradesini sulandırmayacak şekilde olmasına olumlu bakmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Anaysa Mahkemesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’nin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma’nın onaylanmasını öngören yasanın “KKTC genelinde Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünce işletilen ve işletilecek yurtlar olmak üzere öğrenci yurtlarının inşası, işletilmesi, tamiri, bakımı ile var olan yurtların modernizasyonunu sağlamak ve işletmek üzere KKTC’nin ilgili bakanlığı ile 10.2.2012 tarihinde önceden imzalanan ve her iki ülke Bakanlar Kurulunca onaylanarak yürürlüğe giren protokolü Ofis tarafından yürütmek, gerekirse yeni protokoller yapmak” ifadelerini içeren 3. Maddesinin 1. Fıkrası’nın (g) bendini Anayasa’ya aykırı bulmuştu.

Karar, 5 Ağustos Pazartesi günü okunmuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA