22 Kasım 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

BU İKİ LİDER ÇÖZMEZSE, KİM ÇÖZECEK?

Müzakereler konusunda yaşanan gelişmelerle ilgili hazırladığı raporu önceki gün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunan BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olmasına rağmen, çözüm konusunda liderlerin cesaretlen

Bu iki lider çözmezse, kim çözecek?

17 Ocak 2016 Pazar 18:56

EN SON BÖLÜMÜ, EN ZORUDUR: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Kıbrıs raporu sonrasında basına açıklamalarda bulunan Eide, geçmişe göre birçok konuda ilerlemeler kaydedilmesine rağmen, çözümün “köşe başında” beklediğini söyleyemeyeceğini belirterek, “bir müzakerenin en son bölümü, her zaman en zorudur” şeklinde konuştu.
LİDERLERE DESTEK VE CESARET: BM Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, Güvenlik Konseyi’ne sundukları raporda, müzakere sürecinde iki liderin de ortaya koydukları cesarete vurgu yaptıklarını belirterek, Kıbrıs’ta çözüme ulaşabilmek için çok sıkı çalışmaya devam etmeleri gerektiğini aktararak, bu süreçte iki liderin de desteklenmesi ve cesaretlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel danışmanı Espen Barth Eide ve Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim müzakereler ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) ile ilgili hazırladıkları raporları önceki gün BM Güvenlik Konseyi’ne sundu.

Güvenlik Konseyi’nde yapılan toplantının ardından basının karşısına geçen Eide ve Buttenheim, detaylı açıklamalar yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Espen Barth Eide, yaklaşık iki saat süren toplantıda Kıbrıs müzakerelerinde sağlanan ilerleme ve süreç içerisinde liderlerin gösterdiği cesaret ve vizyona dikkat çekildiğini belirterek, müzakerelerdeki ilerlemeye rağmen gidilmesi gereken uzun bir yol olduğunu söyledi.

“BM’nin bu en üst organının, Kıbrıs müzakerelerinde çok çaba gerektirecek bir dönemin önümüzde bulunduğunu bilmesini istedik” diyen Eide, liderlerin cesaretlendirme ve desteğe ihtiyacı olduğunu, bunun uluslararası topluluk tarafından nasıl verilebileceğini toplantıda ele aldıklarını söyledi.

EN SONU, EN ZOR BÖLÜMÜ

Eide, müzakerelerde bazı konularda sağlanan ilerlemenin geçmiş dönemlerle kıyaslandığında olağanüstü olduğunu ancak son kısmın her zaman en zor kısım olduğunu söyledi.

“İşin yüzde 90’ını bitirmiş olabilirsiniz ama geriye kalan yüzde 10’luk kısım en zor olanıdır. Sanırım hepimizin farkına varması gereken önümüzdeki haftalar ve aylar boyunca çözülmemiş konularla uğraşmak durumunda kalacağız” diyen Norveçli diplomat, bu konuların zor olmaları ve iki toplumun başlangıç pozisyonlarının birbirinden çok farklı olması nedeniyle çözümsüz kaldığını dile getirdi söyledi.

Toplantıda ayrıca Kıbrıs’a bölgesel destek, uluslararası oyuncular ve özellikle garantörlerin üzerine düşen rolün konuşulduğunu ifade eden Eide,  “Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’taki liderlerin çabalarına gösterdiği destek yine tamdı. 15 üyenin tümü yaptıkları konuşmalarda mevcut süreç içerisindeki çabalardan övgüyle bahsetti. Genel kanı bunun değerlendirilmesi gereken tarihi bir fırsat olduğuydu” dedi.

LİDERLERİN VİZYON VE CESARETİNE VURGU

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve UNFICYP Misyon Şefi Lisa Buttenheim’ın da hazır bulunduğu bilgilendirme sırasında, Kıbrıs’ta kaydedilen ilerleme ve bu süreçte iki liderin vizyonu ve cesaretine vurgu yaptıklarını söyleyen Eide, sağlanan ilerlemeden de bahsederek, gidilecek yolun uzun olduğunu, sıkı bir çalışmaya bunun yanı sıra, iki liderin cesaret ve desteğe gereksinimi olduğunu söyledi.

Gelecek aylarda ve haftalarda yapılması gereken önemli bir çalışma bulunduğunu herkesin kabul etmesinin önemli olduğunu belirten Eide, geriye kalan ve görüş birliği olmayan yüzde 10 konunun daha zor konular olduğunu ifade etti.

Zaman takvimi bulunmadığının da altını çizen Eide, ilerleme sağlanması ve çözümün herkesin yararına olduğunu, birçok kez “bir çözüm mümkündür” düşüncesini de dile getirdiğini belirtti.

“BU İKİ LİDER ÇÖZMEZSE KİM ÇÖZECEK?”

Eide açıklamasında ayrıca “Eğer bu iki lider Kıbrıs sorununu çözmezse, kim çözecek” sorusunu da sordu.

Günün sonunda çözümün, Kıbrıs çözümü olacağını, çabanın Kıbrıs aidiyetli olduğunu belirten Eide, BM’nin Kıbrıs’ta 52 yıldır bulunduğuna da dikkati çekti.

“DAVOS’TA İLK ÜÇLÜ GÖRÜŞME OLACAK”

BM Genel Sekreteri Ban ve iki liderin Davos’taki ortak görüşmesine ilişkin bir soru üzerine Eide, üçünün ilk görüşmesi olacağını ayrıca üç ülkenin, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere liderlerinin, daha birçok liderin, iş dünyasından önemli şahsiyetlerin Davos’ta olacağını belirtti. Eide, Davos’un ilgili taraflarla ve yatırımcılarla, Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik boyutu konusunda görüşmelerin yapılmasına da iyi bir fırsat olacağını ifade etti.

Konuyla ilgili olarak Rum basını diplomatik kaynaklara dayanarak, bilgilendirme sırasında Güvenlik Konseyi üyesi tüm ülkelerin tüm temsilcilerinin konuştuğunu ve Kıbrıs sorunundaki “tarihi fırsattan” bahsederek tam destek belirttiklerini yazdı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA