28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele20°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

BM: ABD POLİS ŞİDDETİNİ DURDURMALI

ABD'ye George Floyd'un sokak ortasında bir polis tarafından öldürülmesine BM İnsan Hakları Komiseri Bachelet'ten de tepki geldi. Bachelet, ABD'den siyahlara yönelik polis şiddetini durdurmasını istedi.

BM: ABD polis şiddetini durdurmalı

29 Mayıs 2020 Cuma 07:27

ABD'de Afroamerikalı 46 yaşındaki George Floyd'un polis şiddetine maruz kalarak hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak olarak BM İnsan Hakları Komiseri Michelle Bachelet bir açıklama yaptı. ABD'deki yetkili makamları harekete geçirmeye çağıran Bachelet, siyahlara yönelik polis şiddetinin önlenmesini istedi. 

ABD'nin büyükşehirlerinde Minneapolis'te meydana gelen olayı kınayan Bachelet, "İlgili makamlar bu tür cinayetleri durdurmak ve adaleti tesis etmek için ciddi önlemler almalı" ifadelerini kullandı. Bachelet, "bunun, silahsız Afroamerikalıların polis ve silahlı kişiler tarafından öldürülmesi olaylarının son örneği" olduğunu belirtti. 

Protestolar kontrolden çıktı

ABD'nin Minneapolis kentinde 46 yaşındaki Afroamerikalı George Floyd'ın polis şiddetine maruz kalarak öldürülmesine karşı düzenlenen protesto gösterilerine şiddet karıştı. Kentte barışçıl başlayan gösterilerde şiddet yaşandığı, dükkanların yağmalandığı ve yakıldığı belirtiliyor. Amerikan basınına yansıyan görüntülerde polisin de göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve cop kullandığı görülüyor.

Kentin bağlı olduğu Minnesota eyaletinin valisi Tim Walz, dün gece olayların kontrolden çıkması üzerine Twitter hesabından "durumun aşırı derecede tehlikeli olduğunu" uyarısında bulunarak insanlardan kendi güvenlikleri için polisin bulunduğu bölgeleri terk etmelerini istedi.

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey'in de kontrol dışına çıkan olayların yatıştırılması için Ulusal Muhafızlar'dan yardım istediği bildirildi. Frey ayrıca olaylardan sorumlu olan polislerin de derhal tutuklanmasını talep etti.

Soruşturma devam ediyor

Floyd'un öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten birlikte federal soruşturma bürosu FBI ve yerel savcılık yaptıkları ortak açıklamada, olayla ilgili soruşturmanın ve bir dava açılmasının "en yüksek öncelikleri" olduğunu belirtti. ABD Başkanı Donald Trump da Twitter hesabından "Adalet için gerekenler yapılıyor" diyerek hızlı ve kapsamlı bir inceleme yapılacağı sözü verdi. 

Floyd'un beyaz bir polis tarafından maruz kaldığı şiddet 10 dakikalık bir video kaydıyla sosyal medyaya da yansımıştı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde polis, elleri kelepçeli olan George Floyd'un dakikalarca boynuna bastırırken Floyd'un "Nefes alamıyorum" dediği duyuluyor. Floyd, hastaneye kaldırıldıktan kısa bir süre sonra ölmüştü.

Olay sonrasında gözaltı işlemini yapan dört polis memuru görevden alındı.

Siyahlara yönelik polis şiddeti

Floyd'un öldürülmesi, ABD'de daha sonra siyahlara karşı uygulanan polis şiddeti vakalarını hatırlattı. 2014 yılında New York kentinde Eric Garner adlı silahsız siyah kişi de polis tarafından gözaltı sırasında öldürülmüştü. Polisin kafasını yere bastırdığı Garner’ın son sözleri de "Nefes alamıyorum" olmuştu. 40 yaşlarındaki George Floyd’un sahtecilikle ilgili bir soruşturma kapsamında aranan bir kişinin profiline uyduğu gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındığı belirtiliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA