29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa16°C
  • Girne15°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

BİN LADİN NEDEN FARKETİLMEDİ?

Bin Ladin Neden Farketilmedi?

09 Temmuz 2013 Salı 10:51

Usame-Bin-Ladin[1]Pakistan hükümetine ait sızdırılan bir rapor, Usame bin Ladin’in ülkede yaklaşık 10 yıl boyunca “beceriksizlik ve ihmaller yüzünden” fark edilmeden yaşayabildiğine dikkat çekiyor.

El-Cezire televizyon kanalına sızdırılan rapor, Bin Ladin’in Amerikalı güçlerce öldürülmesini ABD Başkanı’nın emrettiği “cinayet suçu” olarak niteliyor.

Rapor ayrıca Afganistan’ı 2001 yılında terk eden el Kaide liderinin gündelik yaşamına ilişkin detaylar da sunuyor.

Bin Ladin 2011 yılının Mayıs ayında Amerikalı güçlerce kuzeybatı Pakistan’da öldürülmüştü.

Amerika’nın Bin Ladin’in saklandığı yer konusunda endişeleri Pakistan tarafından geçmişte reddedilmişti. Ama daha sonra Abbottabad’da daha sonra keşfedilmesi ve Amerikalı askerlerce öldürülmesi Amerika – Pakistan ilişkilerine gölge düşürmüştü.

‘Aşağılama’

Baskından kısa süre sonra Pakistan Meclisi, hükümetin hatalarının beceriksizlik mi, yoksa el-Kaide’yle gizli ilişkilerden mi kaynaklandığının araştırılması için bağımsız bir soruşturma emretmişti.

Rapor ayrıca, “Pakistan halkının aşağılandığı operasyon öncesinde” nasıl Pakistan topraklarında CIA’in aktif olduğunun fark edilemediğini araştırdı.

Rapor, istihbarat eksikliğini “hükümetin kendi içine doğru patlaması” olarak tasvir ediyor.

Pakistan hükümetini ve ordusunu çok sert dille eleştiren rapor “hükümetin her seviyesinde ihmal ve beceriksizlik” olduğunu söylüyor.

Raporda gizli ilişkiler olduğu iddialarını destekleyecek kanıda rastlanmadığını söylense de “hükümet içi veya dışında bir seviyeye kadar bazı olayların görmezden gelinmiş olabileceği” ihtimalinden bahsediliyor.

Abbottabad’a Amerikalıların düzenlediği operasyonu da eleştiren rapor, bunu bir “savaş nedeni”; ve Doğu Pakistan’ın 1971′de bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana “Pakistan’ın yaşadığı en büyük aşağılama” olarak niteliyor.

Yetkililerin dediklerine dayanarak rapor, Pakistan savaş uçaklarının Amerikalı helikopterleri düşürmek için havalandıklarına ama çok geç kaldıklarına dikkat çekiyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA