23 Kasım 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa13°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele13°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara10°C

AŞKIMIZ BİTTİ

Koalisyon hükümetini oluşturan ve adına “ilkler”, “ilkeler” ve “reform hükümeti” diye isim verilen Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümeti, memurların bu ayki maaşı tam ödenemeyince UBP hükümetten çekilme kararı aldı.

Aşkımız Bitti

03 Nisan 2016 Pazar 09:00

UBP AYRILIK DEDİ: Ulusal Birlik Partisi Meclis Grubunun hükümetten çekilme yönünde aldığı tavsiye kararı Parti Meclisi toplantısında oy birliği ile onaylandı. Sarayönü Merkez Binasında dün yaklaşık 40 dakika süren Parti Meclisi toplantısında 109 kişilik parti meclisi, koalisyondan çekilme kararına “evet” dedi. Toplantının ardından açıklama yapan Genel Başkan Hüseyin Özgürgün, UBP’nin tüm iyi niyet ve çabasına rağmen hükümetin, sorunlara çözüm üretme imkan ve kabiliyetini bir türlü yakalayamadığını söyledi.

CTP TATMİN OLMADI: Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Ulusal Birlik Partisi Parti Meclisi’nin aldığı hükümetten çekilme kararına ilişkin sunulan gerekçelerin tatmin edici olmadığını ifade eden Talat, “elbette ki saygı ile karşıladığımız bir karardır” ifadelerini kullandı. Talat, Meclis’in bugünkü kompozisyonunun yeni bir hükümet kurulmasının matematiksel olarak mümkün kıldığını, ancak kurulacak herhangi bir hükümetin bir seçim hükümeti niteliği taşıyacağının da açık olduğunu belirtti.

Koalisyon ortağı Ulusal Birlik Partisi (UBP) Parti Meclisi toplantısında oy birliğiyle hükümetten çekilme kararı aldı. Karar sonrası açıklama yapan Genel Başkan Hüseyin Özgürgün, partisinin tüm iyi niyetli çabalarına rağmen hükümetin, ekonomik sorunlara çözüm üretme imkan ve kabiliyetini bir türlü yakalayamamasının hükümetin sorgulanmasını kaçınılmaz kıldığını söyledi.
Özgürgün, ülkeye hizmet etmek, siyasete güven kazandırmak hedefiyle UBP'nin fedakarlık göstererek üstlendiği hükümet ortaklığı görevini yerine getirken gelinen aşamada oluşan sıkıntıları en geniş şekilde ele aldığını belirterek, "sorunlarına çözüm bekleyen çiftçilerimizin, hayvancılarımızın, müteahhitlerimizin ve esnafımızın beklentileri bu süreçten dolayı geride kalırkenson olarak da çalışanların maaşlarını taksitlendirmeye gidilmesi, hükümet ortaklığımızı sürdürülebilir olamaktan çıkarmıştır." dedi.

"Türkiye'den KKTC'ye Su temini Projesi" ve ekonomik mali protokolün imzalanma süreçlerindeki sıkıntıların ve gereksiz zamankayıplarının büyük sorun olarak halka yansıtıldığını kaydeden Özgürgün, "Bu nedenle halkımızın refah ve mutluluğu adına büyük umutlarla katıldığımız CTP-UBP hükümetinden çekilme kararı aldık" dedi.

TALAT’DA ERKEN SEÇİM DEDİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, partisinin, “hükümetin bozulmasına karar verenlerin, bu Meclis’ten ülkeyi seçime götürecek bir hükümeti çıkarma sorumluluğunu da üzerlerine aldıkları kanaatinde olduğunu” belirterek, “Bu şartlarda partimiz, ekonomik program ve mali protokol konusunda taşınan hassasiyetlere sahip olmayan herhangi bir hükümet oluşumunda yer almayı uygun görmemektedir” dedi.

Talat, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin, kuruluşundan bu yana bir yandan Kıbrıs sorununun iki toplumlu, iki kesimli, iki toplumun siyasi eşitliğine dayalı bir federasyon formülüyle çözülebilmesi, diğer yandan Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönettiği, eşitlikçi, özgürlükçü ve adil bir yapının kurulabilmesi amacıyla yoğun mücadele verdiğini ve hiçbirini dışlamadan ve ötekileştirmeden toplumun tüm kesimlerini bu mücadeleye ortak kılmaya çalıştığını kaydetti. Talat, son olarak Ulusal Birlik Partisi ile kurulan koalisyonun da bu çabaların ürünü olduğunu  ifade etti.

NELER YAŞANDI

Hükümet krizi son olarak Perşembe günü Cumhuriyet Meclisi’nde patlak verdi. Koalisyonun ortağı UBP’nin vekilleri mecliste yaptıkları toplantıda hükümeti bozma kararı aldı. Alınan kararın basına sızmasına karşın UBP topu dünkü Parti Meclisi’ne attı. Parti Meclisi’nde yol haritasının belirleneceği kaydedildi.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Parti Meclisi Genel Başkan Hüseyin Özgürgün başkanlığında dün saat 11:20’de toplandı. UBP Sarayönü Merkez Binası'nda gerçekleştirilen toplantının gündeminde hükümetin geleceği bulunuyordu.

Toplantı sonrasında UBP kurdukları koalisyon hükümetinden çekilme kararı aldı. Karar Genel Başkan Hüseyin Özgürgün tarafından yaklaşık 1 saat süren Parti Meclisi toplantısı sonrasında basına açıkladı.

GEREKÇELER AKTARILDI

UBP, kendilerinin tüm “iyi niyet ve çabalarına” rağmen hükümetin, ülke ekonomisinin hemen hemen tüm sektörlerinin sorunlarına çözüm üretme imkân ve kabiliyetini bir türlü yakalayamadığını, dahası devlet bütçesinde mali krize varan derinlikler meydana geldiğini kaydetti ve tüm bunların hükümetin sorgulanmasına yol açtığını belirtti.

Hükümetten çekilme kararı alınan Parti Meclisi sonrasında UBP tarafından yapılan yazılı açıklamada, “İnsanımıza hizmet imkân ve kabiliyet yitirdiğimiz noktada, hükümet etme ya da bu görevi paylaşma hedefimiz olmamıştır, asla olamaz” denildi.

Oluşan sıkıntıları en geniş şekliyle ele alıp değerlendirdiklerini kaydeden UBP, öncelikle “su” konusunda, şimdi de “Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü”nün imzalanma süreçlerindeki sıkıntılar ve gereksiz zaman kayıplarının büyük sorun olarak halka yansıdığını vurguladı.

Sorunlarına çözüm bekleyen çiftçilerin, hayvancıların, narenciyecilerin, sanayicilerin, iş adamlarının, müteahhitlerin ve esnafın beklentilerinin bu süreçlerden dolayı geride kaldığını ifade eden UBP, son olarak maaşlarda taksitlendirilmeye gidilmesinin, hükümet ortaklığını sürdürülebilir olmaktan çıkardığını açıkladı. Açıklamada, UBP’nin 15 Temmuz 2015’de “halkın beklentileri doğrultusunda toplumsal konsensus sağlayarak ilkeleri, prensipleri, vizyonu net ve takvimlenmiş ‘ekonomi merkezli’ bir programla” CTP-BG ile “Reform Hükümeti” oluşturduğu hatırlatıldı ve şunlar kaydedildi:

“Bugün, her türlü partisel hesapların ötesinde sadece ülkeye, halka hizmet hedefi ile iki büyük partinin oluşturduğu geniş tabanlı bir hükümetin varlığının tartışılması yerine, reform nitelikli adımların değerlendirilmesi yapılmalıydı.

Bu nedenle, halkımızın refah ve mutluluğu adına büyük umutlarla katıldığımız CTP-UBP Hükümetinden çekilme kararı almış bulunuyoruz.

Ulusal Birlik Partisi, 1976’dan günümüze ülke yönetimlerinde halkımıza hizmet hedefi ile yıllarca bulunmuş hükümet etmeyi hizmetin aracı olarak görmüştür. 

İnsanımıza hizmet imkân ve kabiliyet yitirdiğimiz noktada, hükümet etme ya da bu görevi paylaşma hedefimiz olmamıştır, asla olamaz.

Ulusal Birlik Partisi bugüne kadar, ister iktidarda ister muhalefette olsun ülkenin en önemli partisi olarak devletin teminatı, halkının hep umudu olmuş, olmaya da devam edecektir. 

Partimiz, halkımıza hizmet yolunda her türlü kişisel ve partisel hesapların dışında her fedakârlığı göstermeye, dün olduğu gibi bugün de yarın da üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu yineler” yorumu yapıldı.

TALAT SERT ÇIKTI

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, partisinin, “hükümetin bozulmasına karar verenlerin, bu Meclis’ten ülkeyi seçime götürecek bir hükümeti çıkarma sorumluluğunu da üzerlerine aldıkları kanaatinde olduğunu” belirterek, “Bu şartlarda partimiz, ekonomik program ve mali protokol konusunda taşınan hassasiyetlere sahip olmayan herhangi bir hükümet oluşumunda yer almayı uygun görmemektedir” dedi.

Talat, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin, kuruluşundan bu yana bir yandan Kıbrıs sorununun iki toplumlu, iki kesimli, iki toplumun siyasi eşitliğine dayalı bir federasyon formülüyle çözülebilmesi, diğer yandan Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönettiği, eşitlikçi, özgürlükçü ve adil bir yapının kurulabilmesi amacıyla yoğun mücadele verdiğini ve hiçbirini dışlamadan ve ötekileştirmeden toplumun tüm kesimlerini bu mücadeleye ortak kılmaya çalıştığını kaydetti. Talat, son olarak Ulusal Birlik Partisi ile kurulan koalisyonun da bu çabaların ürünü olduğunu ifade etti.

Talat, yazılı açıklamasında şunları dile getirdi:

“Hükümetin görevde olduğu süre içerisinde Cumhuriyetçi Türk Partisi, yukarıda belirtilen hedeflere bağlı kalarak çalışmalarını sürdürmüş, ancak önce koalisyon ortağımızın kurultayı, ardından Türkiye’den temin edilen su ile ilgili yaşananlar ve son olarak da ekonomik program ve mali protokol çerçevesinde ortaya çıkan sorunlar ve bu sorunlarla mücadelede yalnız bırakılmış olmamız, hedeflere ulaşmak konusunda ciddi güçlükler yaratmıştır. 

TATMİN EDİCİ DEĞİL

Gelinen noktada Ulusal Birlik Partisi Parti Meclisi’nin aldığı hükümetten çekilme kararı, sunulan gerekçeler hiçbir şekilde tatmin edici olmasa da, elbette saygı ile karşıladığımız bir karardır. 

Bu noktadan sonra Meclis’in bugünkü kompozisyonu ile yeni bir hükümet kurulması matematiksel olarak mümkün görülse de, kurulacak herhangi bir hükümetin bir seçim hükümeti niteliği taşıyacağı açıktır. 

“MÜMKÜN DEĞİL”

Seçildiği partiden istifa eden milletvekillerinin durumu toplum nezdinde siyasete duyulan güvenin daha da azalmasına yol açmışken, bu milletvekillerinin dışarıdan destekleyeceği bir azınlık hükümetinin ülkenin ihtiyaç duyduğu reformları yapabilmesi, ülkede her gün daha da fazla azalan siyasete duyulan güveni yeniden tesis etmesi mümkün değildir. 

Cumhuriyetçi Türk Partisi, hükümetin bozulmasına karar verenlerin, bu Meclis’ten ülkeyi seçime götürecek bir hükümeti çıkarma sorumluluğunu da üzerlerine aldıkları kanaatindedir. Bu şartlarda Partimiz, ekonomik program ve mali protokol konusunda taşınan hassasiyetlere sahip olmayan herhangi bir hükümet oluşumunda yer almayı uygun görmemektedir. 

Partimizin önümüzdeki dönemdeki tavrının belirlenmesi için Parti Meclisimiz Pazartesi akşamı toplantıya çağrılacaktır. Ülkenin içinde bulunduğu bu hassas dönemde Sayın Cumhurbaşkanı ve müzakere heyetinin yürütmekte olduğu müzakerelere en yoğun biçimde destek vermeye devam edeceğimizden ve Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme iradesinden ödün verilmesinin ve özgürlükçü, eşitlikçi ve adil bir yapıya ulaşılması hedefinden sapılmasının engellenmesi konusunda üzerimize düşen her türlü sorumluluğu almaya her zamanki gibi hazır olacağımızdan kimse kuşku duymamalıdır.”

MECLİS ARİTMETİĞİ

Yaşanan son istifalar ve öncesinde geçen Siyasi Partiler yasası ile parti değiştirmek mümkün olmazken meclisin son aritmetiği şu şekilde oldu.

CTP-BG (CTP-BG) : 20

UBP : 18

DP-UG :5

TDP: 3

Bağımsız: 4 

OLASI SENARYOLAR

Mevcut aritmetik ile ortaya erken seçim dışında birkaç senaryo çıkıyor.

İşte bazı SAYISAL ihtimaller;

Yeniden CTP-UBP Hükümeti

CTP-DP-TDP Hükümeti

CTP-TDP azınlık Hükümeti (Bağımsızların desteğine ihtiyaç var)

CTP-DP azınlık hükümeti (Bağımsızların desteğine ihtiyaç var)

UBP-DP azınlık Hükümeti (Bağımsızların desteğine ihtiyaç var)

UBP–DP-TDP Hükümeti

UBP-TDP azınlık Hükümeti (Bağımsızların desteğine ihtiyaç var)

UBP, CTP-BG – DP ve TDP hükümeti

Etiketler: , , ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA