ANTİGONİ OYUNU İLE İLGİLİ TARTIŞMA BÜYÜYOR!
Konu meclise taşınıyor...

01 Ekim 2016 Cumartesi 14:35
Salamis Antik Tiyatrosu’nda oynanan Antigoni oyunu, Güney Kıbrıs’ta büyük tartışmalara sebep oldu. Oyunun oynanmasına sert tepki gösteren DİKO partisi, konuyu hem Meclis’e taşıdı, hem de Sayıştaylığa şikayette bulundu.
Fileleftheros gazetesi; “ ‘Antigoni’ İçin Savaş Şiddetleniyor” başlığıyla verdiği haberinde, Antigoni oyunuyla ilgili Rum partiler arasındaki anlaşmazlığın dün Meclis Genel Kurulu’na taşındığını yazdı.
Meclis toplantısında, DİKO’nun görüşülmesi talebinde bulunduğu konunun Meclis Genel Kurulu’nda mı, yoksa yetkili komitede mi ele alınacağı konusunda anlaşmazlık yaşandığını kaydeden gazete, DİSİ ile DİKO arasındaki uzlaşının ardından konunun Genel Kurul’da değil, Rum Meclisi Bayındırlık ve Ulaştırma Komitesi’nde ele alınmasına karar verildiğini belirtti.
Habere göre, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, konunun “Kanunlar ihlal edilerek gerçekleştirilen işgal altındaki Salamis Antik Tiyatrosu’ndaki yasadışı oyun” başlığıyla gündeme alınmasını isterken, DİSİ Milletvekili Nikos Tornaridis’in talebiyle “yasadışı” kelimesi başlıktan çıkarıldı.
Haberde parti yetkililerinin konuyla ilgili açıklamaları da aktarıldı.
Buna göre AKEL Milletvekili Yorgos Lukaidis, konunun tartışılmasına ilişkin üzüntüsünü dile getirirken, kendisinin de oyunu izlemeye gittiğini ve bundan onur duyduğunu vurguladı.
DİSİ Milletvekili Nikos Tornaridis, konunun tartışılacağı yerin Meclis Genel Kurulu olmadığını belirtti.
Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, konunun yetkili komitede tartışılacak olmasına ilişkin memnuniyetini dile getirirken, ELAM Milletvekili Hristos Hristu, kendilerinin de konuyu gündeme kaydetmeye çalıştıklarını, ancak ret cevabı aldıklarını belirtti.
Politis gazetesi ise, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un Antigoni oyunuyla ilgili konuyu Meclis Genel Kurulu’nun gündemine yazdırmak istediğini, ancak konunun nihayetinde ilgili komitede görüşüleceğini yazdı.
Gazete, komitenin, “arkeolojik alanın kullanılmasına ilişkin yasallık boyutunu ele alacağını ancak yetki alanını aşarak, kaçınılmaz olarak iki toplumlu teknik komitelerin oluşturulması ve işleyişi konusuna da gireceğini” savundu.
OYUN SAYIŞTAYLIĞIN DA GÜNDEMİNDE... ARAŞTIRMA BAŞLATILDI
Gazete, öte yandan Rum Sayıştaylığın, Papadopulos’un mektubu üzerine konuyla ilgili araştırma başlattığını yazdı.
Habere göre; Papadopulos mektubunda, “sahte devletin varlığını yükselttiğini, Türk işgalini güzelleştirdiğini ve Kıbrıs sorunu ve 42 yıldır çözülmemesinin boyutlarıyla ilgili uluslararası topluma yanış mesajlar verdiğini” iddia ettiği bu tür faaliyetlere ilişkin siyasi karşıtlıkların ötesinde, izlenen prosedürle kanunların ihlal edildiği görüşünü savundu.
Aştırmanın, gösterinin giderleri ve söz konusu gösterinin Salamis’te yapılması için gerekli izinlerin verilip verilmediğiyle ilgili olacağını aktaran gazete, Papadopulos’un mektubu üzerine Sayıştay Başkanı Odiseas Mihailidis’in, dün, Rum Eski Eserler Dairesi’ne bir yazı göndererek, söz konusu arkeolojik alanın kullanılmasıyla ilgili herhangi bir izin verip vermediklerini sorduğunu, Rum Tiyatro Örgütü’nden de oyunun masraflarıyla ilgili bilgiler istediğini kaydetti.
Diğer gazeteler haberi şu başlıklarla verdi:
Simerini: “Salamis’e Giden ‘Antigoni’ İçin Araştırma Başlıyor… Sayıştaylık Eski Eserler Dairesi ve Kıbrıs Tiyatro Örgütü’nden Bilgi İstedi… Meclis’e de Gidiyor”
Haravgi: “ ‘Antigoni’yi Yargılamak İstiyorlar… DİKO Başkanı’nın Hukuki Tutumuna Yoğun Tepkiler ”
Alithia: “Salamis Oyunu Meclis’in Merceği Altında”.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kayıp Şahıslar Komitesi, 1000. toplantısını gerçekleştirdi: İki liderden işbirliği mesajıKıbrıs’taki Kayıp Şahıslar Komitesi (CMP), 1000. toplantısını Ledra Palace Hotel’de düzenledi.02 Nisan 2025 Çarşamba 15:06KIBRIS
Gazeteci, yazar Ali Kişmir'in duruşması yarın yeniden devam edecekBasın Emekçileri Sendikası Başkanı Ali Kişmir’in ifade özgürlüğünü ilgilendiren duruşması, yarın saat 09.30'da Anayasa Mahkemesi’nde yeniden devam edecek.02 Nisan 2025 Çarşamba 15:05KIBRIS
Türkiye, bugün tarihinin en büyük tüketici boykotlarından birine sahne oluyorÖğrencilerin önderliğinde bir hareket: Türkiye bugün genel boykotta02 Nisan 2025 Çarşamba 15:03TÜRKİYE
TRT açıkladı: Boykota destek veren Aybüke Pusat, Teşkilat dizisinin kadrosundan çıkarıldı!TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı, bugün tüketimin durdurulması için yapılan "boykot" çağrısına destek veren oyuncu Aybüke Pusat'ın Teşkilat dizisinin kadrosundan çıkarıldığını açıkladı.02 Nisan 2025 Çarşamba 14:56TÜRKİYE
Murat Ülker, 9. kez zirvede, AKSA'nın sahibi Kazancı 2. sıradaAmerikan iş dünyası dergisi Forbes’un küresel dolar milyarderleri listesinde bu yıl toplam serveti 79,4 milyar dolar olan 35 Türk yer aldı. Murat Ülker bu yıl 9. kez zirvede yer alırken, listede Türkiye dışında şirketi bulunan dört isim de yer aldı.02 Nisan 2025 Çarşamba 14:14ÖZEL HABER
Basketbolda Cumhurbaşkanlığı Kupası 7 Nisan’daBasketbolda Cumhurbaşkanlığı Kupası 7 Nisan’da02 Nisan 2025 Çarşamba 14:06BASKETBOL
Güney Kıbrıs'ta davalar...İlk kez bir emlakçı ‘suçluyum’ dediKıbrıs’ın kuzeyindeki Rum mallarına “hukuka aykırı şekilde el koydukları” iddiasıyla tutuklanarak Kıbrıs’ın güneyinde yargılanan iki Macar emlakçının davasında, sürece ilişkin yeni bir gelişme yaşandı.02 Nisan 2025 Çarşamba 13:58KIBRIS
Cumhurbaşkanlığı seçimine doğru; CTP, aday olmak isteyenler için bugün başvuru kabul ediyorCumhurbaşkanlığı seçimine doğru; CTP, aday olmak isteyenler için bugün başvuru kabul ediyor02 Nisan 2025 Çarşamba 13:19KIBRIS
Erhürman: “Memleketin tarihini bilmeyenler, oturdukları yerden konuşuyorlar”Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Ne böl ve yöneti ne de böl ve kazanı kabul ederiz” ifadelerini kullandı.02 Nisan 2025 Çarşamba 12:47KIBRIS
İşte Kıbrıslı liderlerin ortak açıklaması ve uzlaşılarıİşte Kıbrıslı liderlerin ortak açıklaması ve uzlaşıları02 Nisan 2025 Çarşamba 11:04KIBRIS SORUNU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs