ANS BOERSMA OLAYI: HOLLANDA MEDYASI TÜRKİYE'NİN SINIR DIŞI ETTİĞİ GAZETECİ İÇİN NE DİYOR?
Hollanda medyasına göre, Boersma ile erkek arkadaşının ilişkisi 2013 yılında İstanbul'da başladı.

18 Ocak 2019 Cuma 14:25
Gazeteciliğin yanı sıra antropoloji eğitimi de gören 31 yaşındaki Boersma, mülteciler konusunda araştırmalar yaptı.
Bu dönemde Suriye'den kaçarak İstanbul'da yaşamaya başlayan El Nusra Cephesi üyesi ile tanıştı.
2014 yılında kendisini "Aziz" diye tanıtan El Nusra Cephesi üyesinin, sahte isim ve belgelerle Hollanda vizesi almasına yardımcı oldu.
Hollanda tarafından geçici oturma izni verilen "Aziz", Amsterdam'da bir kafede çalışmaya başladı.
De Telegraaf: Boersma'nın ailesi, ilişkisinden rahatsız oldu
Ans Boersma ise 2015 yılında 2 hafta boyunca Yunanistan'ın Midilli Adası'ndaki mültecilere yardım amacıyla gönüllü olarak çalıştı.
Midilli'nin kendisini çok değiştirdiğini söyleyen Boersma, duygularını sosyal medyada, "Mültecilere hayranlık duyuyorum. Güçleri, cesaretleri, minnettarlıkları ve özellikle nezaketleri ruhuma dokunuyor" sözleriyle dile getirdi.
Boersma, bir başka mesajında da Suriye'de Esad rejiminin savunmasız insanları katlettiğini savunarak, "Terörist terimi artık benim için hiçbir şey ifade etmiyor" dedi.
De Telegraaf gazetesine göre, Boersma'nın Suriyeli bir cihatçıyla olan ilişkisi ailesini de rahatsız etti. Bu nedenle çiftin ilişkisinin 2015 yazında sona erdiği bildiriliyor.
'Aziz' ve kardeşi nasıl tutuklandı?
Suriye'nin Rakka kentinden helen El Nusra Cephesi üyesi "Aziz", 2017 yılında Amsterdam'da konuşmacı olarak katıldığı bir toplantı sonrası Hollanda medyasının gündemine geldi.
"Suriye konulu toplantıda silahlı örgüt üyesi bir cihatçının konuşturulduğu" haberleri üzerine Hollanda medyasına konuşan "Aziz", "terör örgütü üyesi olmadığını" savundu.
Şam rejiminden korktuğu için gerçek ismini sakladığını öne süren "Aziz" ve kardeşi, geçen sonbaharda Hollanda polisi tarafından "terör örgütü üyesi" oldukları gerekçesiyle tutuklandı.
Soruşturma kapsamında savcılık, El Nusra üyesinin İstanbul'da sahte evrakla Hollanda vizesi alması ile ilgili olarak Ans Boersma'nın ismine ulaştı.
Cihatçılarla ilgili bilgi istenen Türk makamları ile Boersma'nın ismi de paylaşıldı. Çarşamba günü oturma iznini uzatmak için Yabancılar Şubesi'ne giden Boersma, gözaltına alındı.
Ankara'dan yapılan, "Boersma'nın gazetecilik faaliyetleri nedeniyle sınır dışı edilmediği" açıklaması, olayın seyrini değiştirdi.
Hollanda medyasının yaptığı araştırmalar, Türk makamlarının yaptığı açıklamaları teyit etti. Hollanda Televizyonu'nda yayımlanan Nieuwsuur (Haber Saati) adlı programda, "Boersma'nın, El Nusra üyesi erkek arkadaşının sahte belgelerle Hollanda'ya gelmesine yardım ettiği" duyuruldu.
Bu haberle birlikte gelişmelerin odağına Türkiye'nin sınır dışı kararı yerine Boersma ile ilgili "evrakta sahtecilik şüphesi" oturdu.
Türkiye'ye sert eleştiriler
Ans Boersma'nın Türk makamlarınca Perşembe günü sınır dışı edilmesi, Hollanda'da geniş yankı uyandırdı. Haberin duyulmasının ardından başta hükümet ortağı partiler olmak üzere, siyasi kesimden Türkiye'ye yönelik sert açıklamalar geldi.
Koalisyon ortağı Hıristiyan Birliği Partisi'nin (CU) lideri Gert-Jan Segers, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerine derhal son verilmesi çağrısı yaptı.
Gazeteci örgütleri de, "Türkiye'nin basın özgürlüğüne yeni bir darbe daha vurduğunu" dile getiren açıklamalar yaptılar.
Gözaltı kararının ardından Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosluğu devreye girdi. Ancak konsolosluğun Boersma'nın serbest bırakılması konusundaki çabası yeterli olmadı.
Türk diplomatlar Hollanda Büyükelçisine dosyayı gösterdi
Bunun üzerine Çarşamba akşamı Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na gitti.
BBC Türkçe'nin edindiği bilgiye göre, de Keaasteniet, gözaltı kararına tepki göstererek, bunun basın özgürlüğüne müdahale olduğunu söyledi.
Türk diplomatlar ise büyükelçiye, Hollanda makamlarından gelen dosyayı gösterdi.
El Nusra Cephesi ve sahte belge şüphesi ile ilgili iddiaların aktarılması, gözaltı ve sınır dışı kararının gazetecilik faaliyetleri ile ilgili olmadığının açıklanması üzerine Büyükelçi Marjanne de Kwaasteniet bakanlıktan ayrıldı.
Bir Hollandalı meslektaşının deyimiyle, "Perşembe sabahı,basın özgürlüğü kahramanı" ilan edilen Ans Boersma, akşam saatlerinde "evrakta sahtecilik şüphelisine" dönüştü.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.